O noua tulpina SARS-COV-2 depistata in Marea Britanie. Ce se stie pana acum?

Actualizat: 21 Decembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Organizatia Mondiala a Sanatatii confirma o noua tulpina de coronavirus, identificata la peste 1.000 de bolnavi din 60 de zone din Marea Britanie. Pana in acest moment se stie ca noua varianta a virusului se raspandeste mult mai repede (cu 70% mai contagioasa), insa nu produce o rata mai mare a mortalitatii si va raspunde la vaccinuri, spun autoritatile din Londra.

Noua tulpina a fost descoperita pentru prima data in luna septembrie. In noiembrie, aproape un sfert din cazurile din Londra erau cauzate de noua tulpina a virusului, iar in prezent, aproape doua treimi din cazuri.

Se crede ca noua tulpina a aparut fie la un pacient din Marea Britanie, fie a fost importata dintr-o tara cu o capacitate mica de monitoriza mutatiile noului coronavirus. Cel mai probabil, pacientul a avut un sistem imunitar slabit care nu a reusit sa invinga virusul, corpul sau devenind astfel teren propice pentru modificarea virusului. Insa aceste ipoteze continua sa fie studiate.

Specialistii ne indeamna sa nu ne ingrijoram cu privire la eficienta vaccinurilor anti-COVID. Toate cele trei vaccinuri majore dezvolta un raspuns imun impotriva noii tulpini.

Asta pentru ca vaccinurile antreneaza sistemul imunitar pentru a ataca mai multe parti diferite ale virusului.
Italia confirma primul caz de contaminare cu noua tulpina SARS-COV-2

Pe langa Marea Britanie, Italia este prima tara care confirma un prim caz de contaminare cu noua tulpina de coronavirus. Pacientul sosise in tara impreuna cu o alta persoana si se afla, in prezent, in izolare, la fel si contactii lor.
Italia este prima tara din UE care decide suspendarea zborurilor din si spre Regatul Unit al Marii Britanii si impune testarea tuturor persoanelor care sosesc din aceasta tara.

De asemenea, oficialii italieni interzic intrarea in tara a nerezidentilor care in ultimele saptamani au calatorit in Marea Britanie.
Romania suspenda zborurile cu Regatul Unit

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a hotarat suspendarea zborurilor din si catre Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord si introducerea in lista tarilor/ zonelor/ teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se instituie masura carantinei asupra persoanelor care sosesc in Romania din acestea.

Masura carantinarii a intrat in vigoare din 21 decembrie, ora 00:00, iar suspendarea zborurilor din 21 decembrie, ora 19:00. Decizia va fi in vigoare timp de 14 zile.

Decizia a fost luata „avand in vedere aparitia unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2 la nivelul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, solicitarea Institutului

National de Sanatate Publica, precum si analiza factorilor de risc privind aparitia noii tulpini intocmita la nivelul Centrului National de Coordonare si Conducere a Interventiei, luand in considerare persistenta unui numar crescut de persoane infectate pe teritoriul national, precum si aparitia zilnica a unor cazuri noi de persoane infectate, atat prin circulatia virusului pe teritoriul national cat si prin importarea acestuia odata cu revenirea in tara a persoanelor posibil infectate aspecte care genereaza o presiune constanta asupra capacitatii de gestionare a unitatilor administrativ – teritoriale si a sistemului sanitar”.

Duminica noapte mai multe state UE au inceput sa isi inchida graniele pentru cei care sosesc din Marea Britanie. Franta a ales sa suspende timp de 48 de ore toate zborurile din si spre Marea Britanie, la fel si Germania.

Irlanda va impune restrictii in ceea ce priveste calatoria zborurile si calatoriile cu feribotul din Marea Britanie. Aceasta masura va fi impusa doar pentru 48 de ore si va fi discutata ulterior.

Belgia a interzis, de asemenea, zborurile care vin din Marea Britanie pentru cel putin 24 de ore.
In restul lumii, Canada suspenda zborurile din Marea Britanie, la fel si Arabia Saudita, care interzice zborurile internationale si accesul pe teritoriul sau cel putin o saptamana.

Surse:
https://www.bbc.com/news/health-55388846
https://www.bbc.com/news/world-55382212
https://www.bbc.com/news/world-europe-55391257
https://theconversation.com/coronavirus-new-variant-genomics-researcher-answers-key-questions-152381
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-britain-who/who-says-in-close-contact-with-uk-officials-on-new-covid-19-virus-variant-idUSKBN28T0ZA
https://www.digi24.ro/stiri/externe/ingrijorare-din-cauza-noii-tulpini-covid-19-din-sud-estul-angliei-ce-se-stie-pana-acum-despre-noua-varianta-a-virusului-1421177
https://www.cnscbt.ro/index.php/lex/2169-hotarare-cnsu-nr-61-din-20-12-2020/file

2.489 de noi cazuri de COVID-19 din 7.116 de teste

Alte 2.489 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate in Romania in ultimele 24 de ore, din 7.116 de teste efectuate. Este cel mai mic bilant de infectari din ultimele doua luni! Bilantul COVID-10 ajungand la 593.783, potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategica.

De asemenea, in ultimele 24 de ore au fost raportate 87 de decese iar la ATI sunt internate 1.255 de persoane.

Cele mai multe cazuri au fost raportate, si de aceasta data, in Bucuresti, respectiv 341, in scadere fata de zilele anterioare, cand au fost inregistrate peste 1.000 de cazuri de COVID-19.

Judetele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 inregistrate in ultimele 24 de ore sunt:

•Bucuresti - 341 cazuri noi;

•Ilfov - 169 cazuri noi;

•Arges - 138 cazuri noi;

•Constanta - 128 cazuri noi;

•Timis - 128 cazuri noi;

•Galati - 125 cazuri noi.

Judetul Ilfov si Bucurestiul au cea mai mare incidenta a cazurilor cu coronavirus la mia de locuitori, potrivit datelor furnizate luni de Grupul de Comunicare Strategica. in afara de Capitala si de Ilfov, o incidenta mare este raportata in Constanta si Cluj.

•Ilfov - 9.59 cazuri la mia de locuitori;

•Bucuresti - 7.78 cazuri la mia de locuitori;

•Constanta - 5.87 cazuri la mia de locuitori;

•Cluj - 5.06 cazuri la mia de locuitori.

In restul judetelor rata de infectare este sub 5 la mia de locuitori.

In ultimele 24 de ore au fost raportate 87 decese (45 barbati si 42 femei), mai putine fata de 97, cate au fost in ziua precedenta. Pacientii erau internati in spitalele Alba, Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Cluj, Constanta, Dambovita, Gorj, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Vaslui, Valcea si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 20-29 de ani, 1 deces la categoria de varsta 40-49 de ani, 6 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 23 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 28 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 28 decese la categoria de peste 80 de ani.
81 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, pentru 5 pacienti decedati nu au fost inregistrate comorbiditati, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.430. Dintre acestea, 1.255 sunt internate la ATI.

De la debutul pandemiei in Romania, 501.896 de pacienti au fost declarati vindecati.

Alexandru Rafila confirma: „Vaccinurile anti-COVID vor actiona si impotriva noii tulpini”

Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMS, precizeaza ca noua tulpina SARS-COV-2 poate fi detectata la testele PCR, iar teoretic vaccinurile ar trebui sa actioneze si impotriva acesteia.

"Teoretic, da. Nu exista elemente care sa arate ca anticorpii neutralizanti fata de virusurile circulante pana în acest moment, inclusiv fata de aceasta tulpina, nu ar fi eficient, dar pentru ca este de putin timp la dispozitia cercetatorilor ramane de vazut daca si efectul neutralizant protector al anticorpilor ramane la fel de bun si în cazul acestei tulpini", a explicat Rafila.

Acesta a mai subliniat ca noua tulpina nu este neaparat noua si ca circula incepand cu data de 20 septembrie.

https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24497196-rafila-teoretic-vaccinurile-anti-covid-vor-actiona-impotriva-noii-tulpini-este-detectata-testele-pcr.htm


Citeste si despre:

Exista o legatura intre infectia cu SARS-CoV-2 si riscul de dementa? Varianta Delta a noului coronavirus la copii. Ce trebuie sa stie parintii? Cum se manifesta varianta Omicron Pasi de urmat cand crezi ca ai fost infectat cu coronavirus Nasterea in timpul pandemiei de COVID-19 Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus? Pandemia de coronavirus: ce trebuie sa faci atunci cand vrei sa calatoresti? Cum sa eviti infectia cu coronavirus, dar si alte infectii gripale Coronavirus sau gripa? Cum le deosebim?