La fiecare 4 secunde, o persoana este diagnosticata cu dementa Alzheimer

Actualizat: 01 Martie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Este realitatea socanta comunicata de Directorul Executiv Alzheimer Disease International - Marc Wortmann, in cadrul Conferintei de presa din deschiderea celei de-a III-a editii a Conferintei Nationale Alzheimer, care se desfasoara zilele acestea la Institutul National de Statistica din Bucuresti.

38 de milioane de oameni sufera in lume de dementa Alzheimer, numar care va creste pana la 115 milioane in 2050 - World Alzheimer Report 2012

In Romania, Conf. Dr. Catalina Tudose a subliniat ca “boala Alzheimer reprezinta o provocare majora pentru starea nationala de sanatate si pentru durabilitatea sistemelor de securitate sociala si de asistenta medicala, iar situatia actuala a persoanelor cu dementa si a ingrijitorilor acestora este cel putin dramatica, context in care Societatea Romana Alzheimer, prin Conferinta Nationala Alzheimer, apeleaza la factorii de decizie politica sa dezvolte o strategie nationala de dementa in Romania.”

“Situatia persoanelor afectate de Alzheimer este relevanta pentru una din problemele majore ale sistemelor de sanatate europene. Cele mai mari probleme pe care afectiunile cronice precum Alzheimer le ridica, nu tin doar de problema accesului la medicamente sau la tratamente mai eficiente. Probleme majore sunt reprezentate de integrarea sociala a pacientilor si de diminuarea presiunilor sau constrangerilor care apasa asupra apropiatilor sau familiei. In activitatea mea in Parlamentul European, am ridicat in mai multe randuri problema necesitatii unei actiuni ferme in aceasta directie. Am cerut Comisiei Europene sa faca din combaterea maladiei Alzheimer o prioritate in domeniul sanatatii, iar statelor membre sa dezvolte planuri nationale prin care sa abordeze aceasta problema. Eforturi trebuie facute in continuare in multiple directii.”, a declarat Oana Antonescu, membru al Parlamentului European.

Urmand aceeasi linie, la Deschiderea Oficiala a Conferintei Nationale Alzheimer, Daciana Sarbu, a declarat:
“Maladia Alzheimer este o realitate insemnata a lumii in care traim iar impactul sau, nu doar social ci si economic, creste pe masura ce se accentueaza fenomenul imbatranirii populatiei. Ne dorim o coordonare a politicilor initiate la nivelul UE de catre Parlament si Comisie si la nivel national, astfel incat cei care sufera sa se bucure de tratamente si ingrijire cat mai bune, nu doar ei ci si familiile lor. La nivelul Parlamentului European exista o atentie sporita asupra acestui subiect, astfel ca aveti din partea noastra toata deschiderea si suportul necesar pentru ca informatiile si nu numai, sa ajunga cat mai repede in tara pentru ca deciziile pe care le luam noi, sa sprijine ceea ce faceti Dumneavoastra aici si ca toate aceste lucruri sa-i ajute pe cei care sufera si familiile lor. Am convingerea ca acest eveniment, Conferinta Nationala Alzheimer, este un pas important si va aduce lumina asupra catorva puncte importante ale dezbaterii despre maladia Alzheimer si ne vor ajuta sa ne coordonam eforturile.”

Evidentiem ca dementa Alzheimer nu este o afectiune grava doar pentru pacienti, ci reprezinta o grea povara si pentru familii, pentru ingrijitori. Astfel, in fiecare familie in care exista un pacient (SCF publication 2007/5, Alzheimer Netherland) sunt implicate, in medie, 3,7 persoane in ingrijire, insemnand ca un numar de 19 milioane de europeni sunt afectati in mod direct de demente iar in Romania peste un milion de persoane. In acest cadru, recunoasterea dementei ca o prioritate a Romaniei in domeniul sanatatii si elaborarea unui plan si a unei strategii nationale coerente privind boala Alzheimer, sunt imperative.


Citeste si despre:

Medicamentele si efectele lor secundare asupra sistemului digestiv 60 de secunde pentru o viata mai sanatoasa Contraceptive orale: mod de administrare si efecte secundare Statinele asociate cu antibiotice pot avea efecte secundare grave Efectele secundare ale tratamentelor pentru scaderea colesterolului Tratamentul cancerului de colon - combaterea efectelor secundare Cum putem preveni efectele secundare ale epilarii cu ceara Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Efectele secundare ale pilulei contraceptive Antiretroviralele HIV – aderenta la tratament si efectele secundare Lucruri esentiale despre vaginoza bacteriana pe care fiecare femeie trebuie sa le cunoasca Efectele secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19. Ce trebuie sa cunosti si de ce nu trebuie sa ne ingrijoram? Efectele secundare ale vaccinului Covid-19 la copii si adolescenti Sfaturi pentru ingrijirea pacientilor cu Boala Alzheimer Sa ne eliberam de schemele copilariei
Cere sfatul medicului ×