Centrul Oxxygene lanseaza primul Spital Privat dedicat bolnavilor cu Alzheimer si alte forme de dementa din Romania

Actualizat: 29 Noiembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Obiective spital
Dupa lansarea in martie 2008 a centrului Oxxygene in orasul Otopeni, clinica cu 15 locuri dedicata bolnavilor cu diverse forme de dementa, in noiembrie 2010 centrul se extinde si lanseaza astfel primul Spital Privat de ingrijire a pacientilor cu dementa Alzheimer si a altor forme de dementa din Romania. Centrul are o capacitate de 46 paturi, imbinand confortul deosebit cu calitatea exceptionala a serviciilor medicale prestate. Investitia este cu capital privat 100% romanesc, avand ca actionari medici romani.

Suprafata centrului a fost pana la momentul extinderii de 240 mp, dispusa pe 3 niveluri, constituit din 6 saloane de 2 paturi ( 3 saloane de femei si 3 saloane de barbati), sala de luat masa si de terapie ocupationala, cabinet medical, 3 grupuri sanitare, vestiar. Odata cu finalizarea extinderii la data de 01 noiembrie 2010 centrul va beneficia de o suprafata totala de 1010 mp, dispuse tot pe 3 niveluri, va avea 46 de paturi, 1 sala de terapie ocupational , 1 sala de stimulare cognitiva si emotionala, 1 sala de fiziokinetoterapie,1 sala de conferinte si cursuri, 1 sala de mese, 1 cabinet medici, 2 cabinete asistente, 2 terase exterioare, 13 bai cu dus, 3 scari interioare si un lift hidraulic, miniteren de golf.

Saloanele vor fi dotate cu paturi de tip special pentru pacientii cu disabilitati, televizor LCD, aer conditionat, sistem de alarma medicala dar si pentru incendiu, camere de supraveghere video (inclusiv in infrarosu – existente si actualmente in camerele functionale). Centrul va fi dotat cu aparatura medicala de ultima ora ( monitoare - pentru monitorizarea TA, AV, saturatie in oxigen, EKG, EKG Holter (pentru AV si TA), ecograf mobil, aparatura laborator chimie uscata, concentratoare de oxigen, pulsoximetre, defibrilator electric, trusa de resuscitare cardio-respiratorie.

Serviciile medicale oferite de centru
Activitatea centrului medical este de tip spital, aceasta fiind si omologarea la Ministerul Sanatatii. Centrul dispune de un medic coordonator – medic primar geriatru, 3 medici in sistem de colaborare (neurolog, psihiatru si generalist), 3 asistente si 6 infirmiere ( in total 9 angajati cu carte de munca si 4 colaboratori. Internarea minima este de 7 zile - pentru evaluare, punerea unui diagnostic si initierea unui tratament corect - si maxim pe termen nelimitat, un numar de 30 de locuri fiind puse la dispozitie rezidentilor permanenti ai centrului.

Dr Adrian Stanescu , Director General al Spitalului de Alzhimer Oxxygene: 'Incepand cu 1 martie 2008 si pana la data de 1 iunie 2010, in centrul Oxxygene din Otopeni au fost internati 352 de pacienti (cu o pondere de 58% femei si 42% barbati) iar cererea este crescanda deoarece, la acest moment nu exista niciun alt spital privat de profil geriatric specializat exclusiv in patologia cognitiva – demente. Principala motivatie pentru deschiderae spitalului a fost ca pacientul de Alzheimer nu avea unde sa se adreseze pentru internare pe termen lung. Exista clinici/sectii cu internari pe termen scurt ( 2 saptamani). O alta motivatie este dorinta noastra de a actiona intr-un domeniu medico-social inca in faza de pionierat, cu implicatii adanci asupra societatii. In aceasta directie impreuna cu alti factori implicati in domeniu vom lansa si in continuare programe educationale de profilaxie si depistare precoce a bolii precum si initierea unui tratament specific din stadiul incipient al sindromului demential'.

Principalele obiective ale spitalului sunt:
Satisfacerea cerintelor tuturor pacientilor cu dementa Alzheimer si alte forme de dementa;
Program de internare pe termen scurt (1-2 saptamani), mediu (1-2 luni) si lung (permanent);
Dezvoltarea de Centre Pilot Alzheimer impreuna cu factorii responsabili zonali in centrele universitare si resedinte de judet;
Dezvoltarea de Centre de Zi in Bucuresti si colaborarea in tara cu organizatii ce doresc sa se implice in realizarea unor astfel de proiecte;
Dezvoltarea unor programe de ingrijire la domiciliu;
Asumarea gravitatii bolii de catre toti factorii implicati inclusiv familie si actionarea in consecinta pe termen scurt si lung.

Obiective la internare
Stabilirea diagnosticului si a stadiului de boala;
Stabilizarea tulburarilor comportamentale ale pacientului;
Realizarea unui program terapeutic adecvat care sa includa stimulare cognitiva si emotionala, kinetoterapie si medicatie alopata specifica dementei corelata stadiului de boala;
Educarea familiei in spiritul unei implicari active in continuare, pregatirea pentru etapa reintoarcerii in sanul familiei.

Despre Alzheimer in Romania:

Conform unor meta-analize prevalenta dementei este de 0,7% pentru grupa de varsta 60-64 ani, dublandu-se cu fiecare cinci ani de viata, ajungand la grupa de varsta 90-95 ani la peste 30% ( deci practic unul din trei pacienti care se incadraza in aceasta grupa de varsta are boala manifesta).

Statistica bolii:
Peste 50% dintre demente sunt catalogate ca dementa Alzheimer;
Din 10 pacienti cu dementa, 2 sunt diagnosticati corect si doar unul tratat;
Prevalenta este de 1% din populatie si peste 5% din populatia de peste 65 de ani;
Dintre persoanele ce depasesc 85 de ani 30% au o forma de dementa;
In Romania, datele detinute de Societatea Romana Alzheimer evidentiaza ca 150.000 de persoane sufera de aceasta maladie, insa avand in vedere ca o mare parte a bolnavilor nu sunt inca diagnosticati, se estimeaza ca numarul total al acestora ar putea ajunge la 350.000


Citeste si despre:

Interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, Prof. Dr. Irinel Popescu Adevaruri despre sange La fiecare doua minute, in lume, o femeie moare de cancer de col uterin Vitaminele care sporesc fertilitatea Organizarea si functionarea Centrului National de Sanatate Mintala Amigdala, centrul emotiilor umane De ce avem doi plamani dar o singura inima? Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Orbirea sau cecitatea Adio kilograme in plus cu tratamente spa Asistenta de urgenta in caz de calamitate Pharmaceris M - O ingrijire deosebita pentru perioada sarcinii NEOSCOPE - Dermoingrijirea cu efect de lifting Dementa frontotemporala sau boala Pick Dementa