Copiii sunt transmitatori cheie ai noului coronavirus, sugereaza cel mai amplu studiu privind transmiterea COVID-19

Actualizat: 10 Noiembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cel mai recent studiu efectuat pe mai mult de jumatate de milion de persoane din India, care au fost expuse la noul coronavirus, sugereaza ca raspandirea continua a SARS-COV-2 este condusa doar de un procent mic dintre cei care se infecteaza. Mai mult decat atat, copiii si tinerii s-au dovedit a fi transmitatori cheie ai virusului, mai ales in gospodarii.

Cercetatorii de la Princeton Environmental Institute (PEI), Universitatea Johns Hopkins si Universitatea din California, Berkeley au lucrat cu oficiali din domeniul sanatatii publice din statele sud-estice indiene Tamil Nadu si Andhra Pradesh pentru a urmari rata de raspandire, caile de infectie si rata mortalitatii in randul a 575.071 persoane care au fost expuse la 84.965 de cazuri confirmate de COVID-19. Pana in prezent, acesta este cel mai amplu studiu privind transmiterea noului coronavirus sau a oricarei alte boli infectioase din lume.

In urma cercetarilor, s-a descoperit ca un procent mic din populatia infectata transmite virusul catre mai multe persoane. Oamenii de stiinta care au luat parte la acest studiu, au descoperit ca 71% dintre persoanele pozitive nu au infectat niciun contact nou si ca doar 8% dintre persoanele infectate au generat 60% din noile cazuri.

Mai mult decat atat, sansele ca o persoana cu COVID-19, indiferent de varsta, sa transmita virusul unui contact apropiat variaza de la 2,6% in comunitate la 9% in gospodarie.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca tinerii si copiii, care au reprezentant o treime din cazurile de COVID-19, au avut un rol semnificativ in raspandirea virusului in populatiile studiate. Copiii si tinerii au mai multe sanse de a contracta COVID-19 de la persoanele de varsta lor. De altfel, in toate grupele de varsta, oamenii au avut o probabilitate mai mare de a lua virusul de la persoane de aceeasi varsta.

Copiii sunt transmitatorii cheie in acest cadru, fapt ce nu a fost stabilit cu fermitate in studiile anterioare”, spune cercetatorul principal Ramanan Laxminarayan. „Ceea ce am constatat a fost ca decesele si cazurile raportate au fost mai concentrate in randul populatiei mai tinere decat ne-am asteptat pe baza observatiilor din tarile cu venituri mai mari”, a mai adaugat acesta.

In Romania, 10% dintre bolnavii de COVID-19 sunt copii si adolescenti. Pe zi ce trece Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, confirma ca tot mai multi copii sunt diagnosticati cu noul coronavirus, iar la nivel national sunt internati 241 de copii. Pana in prezent, cinci copii romani au fost rapusi de COVID-19 si alti opt sunt internati la terapie intensiva.

Cea mai mica victima este un bebelus de 4 luni, care a decedat la finalul lunii octombrie. Copilul avea mai multe comorbiditati accentuate, potrivit precizarilor Grupului de Comunicare Strategica.

Surse: https://www.princeton.edu/news/2020/09/30/largest-covid-19-contact-tracing-study-date-finds-children-key-spread-evidence
https://edition.cnn.com/2020/10/01/health/contact-tracing-children-superspreaders/index.html
https://medicalxpress.com/news/2020-09-largest-covid-contact-tracing-children-key.html
https://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/10-dintre-bolnavii-de-covid-19-din-romania-sunt-copii-si-adolescenti-cinci-dintre-ei-au-murit.html

7.304 de noi cazuri de COVID-19 in ultimele 24 de ore si 177 de decese

Alte 7.304 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate in Romania in ultimele 24 de ore, din 31.005 testari efectuate. Bilantul COVID-19 ajungand la 314.295, potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategica. De la debutul epidemiei in Romania, 211.408 pacienti au fost declarati vindecati.

Capitala inregistreaza in continuare cel mai mare numar de cazuri, respectiv 840. Urmeaza judetele Cluj cu 423 de cazuri, Olt cu 367 de cazuri, Constanta cu 361 de cazuri, Timis cu 344 de noi cazuri si Iasi cu 332 de cazuri.

Au fost raportate si 177 de decese (92 barbati si 85 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Dambovita, Gorj, Harghita, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Olt, Prahova, Salaj, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 3 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 30-39 de ani, 6 decese la categoria de varsta 40-49 de ani, 12 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 47 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 67 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 42 decese la categoria de peste 80 de ani.

160 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar pentru 17 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.727. Dintre acestea, 1.093 sunt internate la ATI.


Citeste si despre:

Sarbatorile de iarna pentru copiii cu autism Vitamina C - de ajutor impotriva COVID-19 sau poate face mai mult rau? Cum vorbim cu copilul despre pubertate Comunicarea dintre parinte si copil Pot suplimentele sa ne protejeze de infectia cu SARS-CoV-2? Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Cum sa va oxigenati relatia? Supraproteza totala cu magneti Sanatatea copilului: Frica de intuneric Afectiunile urechii - remedii homeopate Cele mai periculoase alimente pentru creier