Sarbatorile de iarna pentru copiii cu autism

Actualizat: 19 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati


Autismul este o afectiune complexa neuro-comportamentala, care include deficiente in interactiunea sociala, tulburari de dezvoltare ale limbajului si ale abilitatilor de comunicare, dar si comportamente rigide si repetitive.

Sarbatorile de iarna pot fi o adevarata provocare pentru orice parinte. Cumpararea cadourilor, pregatirea meselor festive, finalizarea planurilor de calatorie sunt activitati ce in mod normal sunt facute in timp ce copiii sunt plecati la scoala.

Pentru copiii cu autism si pentru parintii acestora, pregatirile pentru festivitatile de iarna sunt mult mai dificil de realizat si pot provoca momente in care renuntarea reprezinta cea mai simpla solutie.

Copiii cu tulburari de spectru autist tind sa prospere in ceea ce priveste coerenta si rutina, echilibrul acestora putand fi distrus cu ocazia sosirii sarbatorilor de iarna.

Cu toate acestea, exista anumite strategii ce pot fi utilizate pentru ca o familie sa se asigure ca totul merge cat mai bine posibil pentru pregatirea evenimentelor festive, mai ales pentru copilul lor cu aceasta tulburare.

Cele mai frecvente probleme la copiii cu autism

Afectarea programului normal

Din moment ce rutina este importanta pentru copiii cu tulburari de spectru autist, trebuie incercata mentinerea acesteia cat mai mult timp este posibil. Mersul intr-o vacanta poate fi o idee greu de acceptat de un copil cu autism.

Relaxarea trebuie totusi sa fie o parte importanta a vacantei, chiar daca rutina trebuie mentinuta.

Pastrarea unui program constant de trezire si culcare, dar si a unui orar de luare a meselor pot fi metode care sa dea roade in vacanta.

Daca exista planificate activitati speciale sau calatorii, acestea ar trebui notate vizibil intr-un calendar care sa fie accesibil copilului. Acesta trebuie sa stie din timp cand si unde vor avea loc activitatile respective.

Se recomanda ca eventualele variatii ale programului sa fie reamintite copilului cu autism destul de frecvent, pentru a fi siguri ca acesta este pregatit pentru schimbari.

De asemenea, programul poate fi modificat prin prezenta musafirilor. Cu toate acestea, copilul trebuie sa adoarma la orele normale, iar linistea trebuie pastrata pentru ca acesta sa nu fie deranjat.

Cumparaturile

De sarbatori, mersul la cumparaturi si achizitionarea cadourilor poate crea propriul set de provocari specifice. Magazinele reprezinta un mediu de stimulare ridicata, in special in jurul sarbatorilor.

Luminile, muzica, decoratiunile si aglomeratia pot fi extrem de neplacute, chiar coplesitoare pentru un copil cu orice fel de probleme de procesare senzoriala.

Copiii cu tulburari de spectru autist pot sa perceapa in mod diferit sunetul, luminile si grupurile de persoane. Pentru acestia, concentrarea intr-un mediu precum magazinele, este ca si cum o persoana fara aceasta afectiune ar trebui sa dea un test de matematica in mijlocul unei petreceri cu muzica la maximum.

Daca este necesara vizitarea magazinelor impreuna cu copilul, acesta trebuie sa fie protejat cu casti de anulare a zgomotului. De asemenea, trebuie sa fie pregatite gustarile si jucariile preferate ale acestuia, pentru a-l mentine ocupat in timp ce parintii fac cumparaturile.

Jucariile

Cumparaturile din timpul vacantei pot sa creeze anumite emotii. Ideea de a cumpara cadouri si jucarii pentru alti copii poate fi un concept greu de explicat unui copil cu tulburari de spectru autist.

Copilul poate sa vada jucariile sau cadourile si poate dori sa si le insuseasca. Pentru a face acest lucru pot sa prezinte anumite comportamente oarecum agresive, cum ar fi tipatul sau plansul.

Desi poate sa para usoara gestionarea acestei probleme prin oferirea acestor produse copilului ce le doreste, pentru a-l face sa se opreasca din plans, acesta poate sa foloseasca aceeasi metoda in viitor pentru a obtine ce isi doreste.

Comportamentele problematice de acest tip ar trebui ignorate, iar atentia copilului trebuie indreptata catre alte lucruri pentru a-l ajuta sa se calmeze. Copiii trebuie invatati ca daca doresc un anumit lucru trebuie sa il merite, iar pentru acest lucru ei trebuie sa faca lucruri bune sau anumite activitati.

Familia

Una dintre cele mai mari provocari ale unui copil cu autism in preajma sarbatorilor de iarna poate fi reprezentata de intalnirea cu rudele, in special cu bunicii. Ei poseda o iubire nelimitata pentru nepotii lor, dar nu inteleg intotdeauna afectiunea de care sufera acestia si nici strategiile comportamentale complexe utilizate pentru tratamentul lor.

Daca in familie exista membri care au cele mai bune intentii, dar nu au o experienta cu copilul cu autism, acesti membri trebuie abordati in prealabil, pentru a li se explica in detaliu planul de comportament cu copilul.

Uneori poate fi suficienta discutia la telefon sau explicarea printr-un e-mail rapid. In alte cazuri este posibil sa fie nevoie de o discutie fata in fata, situatia fiind mai greu de explicat.

Calatoriile

Nimic nu schimba rutina unui copil cu tulburari de spectru autist mai repede decat planurile de calatorie. Calatoriile lungi cu masina, trecerea prin punctele vamale si controalele impuse de acestea, dar si zborurile cu avionul reprezinta abateri majore de la o zi obisnuita.

Copilului ii trebuie reamintit permanent planul de calatorie si tot ce se va intampla pe parcursul acesteia, iar daca este posibil pot fi folosite imagini vizuale din locurile ce vor fi vizitate.

De asemenea, procesul calatoriei poate fi transpus intr-o scurta poveste ce ii poate fi spusa. Unele companii aeriene si aeroporturi au proceduri de imbarcare special concepute pentru persoanele cu tulburari de spectru autist.

Pentru a avea o calatorie fara probleme, un bagaj special trebuie facut. Acesta trebuie sa contina jucarii, jocuri, gustari, imbracaminte confortabila, casti si alte elemente care vor tine copilul concentrat si distras pe tot parcursul calatoriei.

In unele cazuri poate fi necesara informarea celorlalti pasageri cu privire la afectiunea si eventualele reactii ale copilului, de exemplu tipete si plansete.

Acestia trebuie sa dea dovada de rabdare, bunatate si intelegere, mai ales in spiritul sarbatorilor de iarna.

Mediul

Schimbarea mediului poate provoca supraincarcarea senzoriala a copilului. Conversatiile, fumul de tigara, parfumurile, imbratisarile si prezenta persoanelor straine reprezinta factori ce pot afecta copilul. Evitarea unor anumite locuri trebuie realizata, dar in unele cazuri refuzurile de a merge la anumite intalniri nu pot fi acceptat.

Copilul trebuie pregatit bine inainte, iar daca este posibil acesta trebuie sa vada fotografii ale tuturor persoanelor cu care se va intalni. Copilul trebuie sa simta ca stie deja cateva detalii despre persoanele respective. Petrecerea unui timp scurt poate fi de ajutor, mai ales in cazul in care copilul nu reuseste sa faca fata schimbarii mediului.

Schimbarea mediului poate implica si schimbarea alimentelor consumate. Sarbatorile de iarna pot fi asociate cu mancaruri specifice. Pentru ca un copil cu autism sa faca fata, fie mancarea trebuie prezentata anterior copilului pentru ca acesta sa se obisnuiasca cu ea, fie mancarea obisnuita sa fie mereu la dispozitie pentru ca acesta sa isi mentina rutina alimentara.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Medici

DR RUSU DENISA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR MANEA OANA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Autismul EMC - cursuri gratuite de diagnosticare precoce a autismului, pentru medicii de familie, pediatri si psihiatri Primele semne ale autismului Semnele autismului in timpul sarcinii Ce este si cum se manifesta autismul virtual? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Pesticidele pot creste riscul de autism? Ghid practic de terapie in autism Cum influenteaza inflamatiile gastrointestinale si microbiomul autismul? Autismul, mai greu de diagnosticat la fete. Care este explicatia? Copilul tau se dezvolta normal?
Cere sfatul medicului ×