Vitamina C - de ajutor impotriva COVID-19 sau poate face mai mult rau?

Actualizat: 17 Martie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Vitamina C


In contextul pandemiei cu noul coronavirus, se incearca in mod constant descoperirea unui tratament eficient. Asadar, medicii si oamenii de stiinta iau in calcul si testeaza antiviralele existente, medicamentele antimalarice, anticorpii monoclonali si diferite alte produse farmaceutice.

In plus, echipele de cercetatori chinezi au adaugat si vitamina C pe lista potentialelor terapii impotriva coronavirusului. Cu toate acestea, populatia generala a inteles ca vitamina C este de utila impotriva COVID-19, astfel incat utilizeaza doze foarte mari. Totusi, este vitamina C de ajutor impotriva COVID-19 sau poate face mai mult rau?

Ce spun studiile?

Studiile de specialitate au relevat faptul ca vitamina C este un antioxidant care poate ajuta la prevenirea deteriorarii pulmonare indusa de citokine. Citokinele sunt proteine mici eliberate de celule si care declanseaza inflamatia si raspunsul la infectii. Inflamarea severa a plamanilor in cazul COVID-19 poate duce la tulburari respiratorii serioase si chiar la deces.

Studiile clinice indica faptul ca vitamina C reduce raspunsul inflamator, putand ajuta la prevenirea si scurtarea duratei unei raceli obisnuite. Asadar, se doreste observarea efectelor pe care vitamina C le are asupra pneumoniei virale asociate cu COVID-19, sperandu-se sa fie favorabile. Cu toate acestea, nu toti specialistii sunt de acord cu cresterea dozelor de vitamina C.

Acestia afirma ca infectiile respiratorii nu pot fi prevenite sau vindecate prin cresterea aportului de vitamina C, dar acest lucru ar putea ajuta la scurtarea timpului de boala intr-o oarecare masura.

In prezent, nu exista medicamente antivirale eficiente pentru COVID-19, iar tratamentul utilizat este cel simptomatic. In cazul tratamentului cu vitamina C, expertii afirma ca studiile sunt inca in derulare, iar dozele utilizate sunt foarte mari. Asadar, participantii vor primi zilnic 24 de grame de vitamina C prin administrare intravenoasa, acest lucru durand o saptamana.

Trebuie stiut ca doza oferita este de 260 de ori mai mare decat valoarea zilnica recomanda, adica de 90 de miligrame. In ciuda acestor lucruri, se stie ca organismul uman va elimina in mod natural cantitatea de vitamine ce este in plus, dar este posibil sa existe anumite efecte adverse, precum diaree si greata, lucruri ce nu sunt dorite in asociere cu amenintarea COVID-19 de acum.

Vitamina C este eficienta pentru prevenirea infectiilor cu noul tip de coronavirus? Pana acum raspunsul este ca aceasta vitamina nu este eficienta in cazul COVID-19. Se spera ca studiile aflate in curs sa ofere un raspuns cert. Pana atunci, specialistii nu recomanda folosirea unor doze mai mari ale vitaminei, ci adoptarea unor masuri simple de protectie, precum spalatul pe maini.

Efecte adverse ale vitaminei C

Vitamina C este un nutrient foarte important pentru organismul uman. Aceasta vitamina se gaseste in cantitati crescute in numeroase fructe si legume, iar obtinerea unor cantitati potrivite este esentiala pentru un sistem imunitar sanatos, dar joaca un rol cheie si in vindecarea ranilor, mentinerea unor oase puternice si imbunatatirea functiei cerebrale. Cu toate acestea, cresterea dozei de vitamina C nu va mai oferi toate aceste beneficii, ci se poate asocia cu anumite reactii adverse.

Vitamina C este solubila in apa si nu este pastrata in organism, ci este excretata in urina. Atunci cand oamenii folosesc doze prea mari de vitamina C, excesul este eliminat din organism. Totusi, corpul se poate supraincarca si poate acumula din cantitatile ce ar trebui eliminate, ceea ce poate duce la simptome de supradozaj.

Simptome digestive

Tulburarile digestive sunt cel mai frecvent intalnite in cazul unui aport prea mare de vitamina C. In general, aceste reactii adverse nu apar in urma consumului de vitamine din alimente, ci mai degraba atunci cand acestea au fost introduse in organism sub forma de suplimente.

Sansele de a dezvolta simptome digestive sunt crescute atunci cand sunt consumate mai mult de 2000 mg simultan. Cele mai frecvente manifestari sunt reprezentate de diaree si greata. Totusi, s-a raportat ca aportul excesiv poate duce si la reflux gastro-esofagian, desi acest lucru nu este sustinut de dovezi.

Supraincarcare cu fier

Este cunoscut faptul ca vitamina C ajuta la imbunatatirea absorbtiei fierului. Un studiu de specialitate realizat la adulti a constatat ca absorbtia fierului a crescut cu 67% atunci cand au fost administrate 100 de miligrame de vitamina C la o masa pe zi.

Cu toate acestea, persoanele cu afectiuni care cresc riscul acumularii de fier in organism, cum ar fi hemocromatoza, ar trebui sa fie precaute cu suplimentele de vitamina C. In aceste conditii, consumul de vitamina C in exces poate provoca daune grave la nivelul inimii, ficatului, pancreasului, tiroidei si sistemului nervos central.

Cresterea riscului de litiaza renala

Excesul de vitamina C este excretat din organism sub forma de oxalat, un „deseu” corporal. Oxalatul iese de obicei din organism prin urina. Cu toate acestea, in anumite circumstante, oxalatul se poate lega de minerale si poate alcatui cristale care pot duce la formarea de pietre la rinichi.

Pe langa toate aceste lucruri, au fost raportate cazuri de insuficienta renala la persoanele care au luat mai mult de 2000 de miligrame intr-o singura zi. Acest lucru este rar, in special la persoanele sanatoase, dar trebuie luat in calcul.

Vitamina C nu este eficienta, dar cum ma pot proteja de coronavirus?

Exista anumite modalitati ce pot ajuta oamenii sa se protejeze de infectia cu noul tip de coronavirus. In plus, este important de stiut ca aceste metode pot ajuta si in lupta cu alte infectii respiratorii, inclusiv gripa.

Mentinerea unei igiene corespunzatoare este considera cheia in profilaxia COVID-19. Astfel, oamenii trebuie sa se spele pe maini cu apa si sapun pentru cel putin 20 de secunde. Totusi, daca apa si sapunul nu sunt la indemana, utilizarea dezinfectantelor cu cel putin 60% alcool ar putea fi de ajutor. Atingerea ochilor, a nasului si a gurii cu mainile murdare este strict interzisa si trebuie facuta doar dupa igienizarea lor corecta.

Persoanele sanatoase trebuie sa evite contactul cu persoane bolnave si se recomanda pastrarea unei distante de cel putin 1,5 metri intre persoane. Persoanele simptomatice trebuie sa ramana la domiciliu si sa isi acopere nasul si gura atunci cand tusesc sau stranuta. In acest fel se poate limita raspandirea virusurilor. Purtarea mastilor medicale este indicata doar in cazul persoanelor bolnave, dar si in cazul persoanelor ce intra in contact direct cu cei bolnavi.

Chiar daca infectia cu noul tip de coronavirus se transmite in principal prin contact direct cu indivizi bolnavi si cu picaturile lor respiratorii, exista riscul ca mainile contaminate in urma atingerii suprafetelor infectate sa fie duse la ochi, gura si nas. Asadar, suprafetele comune trebuie dezinfectate cat mai frecvent, iar utilizarea dezinfectantelor cu alcool sau clor poate fi utila.

Bibliografie:
Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/prevention.html
Coronavirus myth busted: Vitamin C supplements will not prevent COVID-19, https://www.firstpost.com/health/coronavirus-myth-busted-vitamin-c-supplements-will-not-prevent-covid-19-8148271.html
Can Vitamin C Prevent and Treat Coronavirus?, https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=228745
Does Too Much Vitamin C Cause Side Effects?, https://www.healthline.com/nutrition/side-effects-of-too-much-vitamin-c#vitamin-c
Why vitamin C won't 'boost' your immune system against the coronavirus, https://www.livescience.com/coronavirus-vitamin-c-myth.html
Here is why vitamin C won’t cure the coronavirus, https://www.siliconrepublic.com/innovation/vitamin-c-cure-coronavirus-fake


Citeste si despre:

Displazia fibroasa - generalitati Infofolitul copiilor - de ce nu este bine sa faceti acest lucru COVID-19 in cazul pacientilor cu schizofrenie Primul ajutor in situatii de urgenta Nutritia pe timpul verii Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Raceala la copii Masa corporala ideala Dieta pentru sanatatea plamanilor Legatura dintre alimentatie si cancer Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Cere sfatul medicului ×