APMGR cere Guvernului reforma imediata a sistemului de finantare a tratamentelor farmaceutice

Actualizat: 28 Iulie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, cere Guvernului reforma imediata a sistemului de finantare a tratamentelor farmaceutice pentru a opri pierderea de vieti omenesti si falimentul industriei farmaceutice locale.

Asociatia propune ca masuri imediate identificarea fondurilor pentru finantarea introducerii unor tratamente inovative absolut necesare si scutirea de la plata taxei clawback a medicamentelor generice.

Sunt sute, daca nu mii de pacienti care mor in fiecare an pentru ca nu au acces la medicatia necesara. Sunt pacienti care pierd rapid orice sansa la supravietuire din cauza lipsei tratamentelor inovatoare, dar mai ales pacienti condamnati la o moarte lenta pentru ca nu mai gasesc in farmacii medicamentele esentiale, care sa-i ajute sa lupte cu afectiunile cronice,” a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.

APMGR atrage atentia ca, in acest moment, producatorii de medicamente sunt cei care finanteaza prin taxa clawback introducerea de noi medicamente inovatoare pe lista. Dar aceasta politica, aplicata nediferentiat producatorilor de inovative si celor de medicamente generice, esentiale, nu face decat sa duca la dispartia de pe piata a medicamentelor esentiale.

Medicamentele esentiale, ieftine sunt inlocuite cu variante mult mai scumpe, care sa poata sustine taxa clawback, iar pacientii se afla pur si simplu in imposibilitatea de a-si asigura tratamentul de zi cu zi,” a adaugat Damian.

In ultimii ani, peste 2.000 de medicamente cu preturi accesibile au disparut de pe piata. Lipsa acestor medicamente, care se adresau unor arii terapeutice de baza precum bolile cardiovasculare si digestive, cancerul, bolile sistemului nervos central si aparatului respirator, a lipsit milioane de pacienti de medicamente vitale, afectand in special bolnavii cronici, care nu au mai avut acces la tratament.

Conform unui raport al Bancii Mondiale, Romania ocupa primul loc in Europa ca mortalitate a populatiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 108 decese la 100.000 de locuitori, fata de media de la nivelul Uniunii Europene de 43 la 100.000 de locuitori.

O taxa clawback zero pentru medicamentele generice, esentiale, este acum imperativ necesara pentru pastrarea accesului la tratamentele esentiale. intelegem limitarile bugetare si am propus in ultimii ani Guvernului implementarea treptata a acestei solutii, prin introducerea mai intai a unei taxe clawback diferentiata, dar nu am primit niciun raspuns,” a declarat Damian.

Cresterea continua a cuantumului taxei clawback a adus producatorii de medicamente generice intr-o situatie fara iesire.

Eliminarea taxei pentru medicamentele generice, masura implementata deja in alte state europene, nu numai ca e singura cale pentru oprirea disparitiei medicamentelor esentiale pentru pacienti, dar ar asigura si supravietuirea industriei locale producatoare de medicamente, care produce exclusiv medicamente generice. “Vorbim de 8.000 de locuri de munca in industria farmaceutica locala, 15.000 de locuri de munca in industriile conexe si de o contributie de 1,5% la PIB,” conform Presedintelui APMGR, Dragos Damian.

Despre APMGR:
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) -www.apmgr.org- este o organizatie non-guvernamentala si indepedenta, care isi propune sa contribuie in mod activ la imbunatatirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacientii romani.


Citeste si despre:

Disfunctia neurogena a vezicii urinare Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei Limfangita - simptome si cauze Neuroborelioza, complicatie a bolii Lyme Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Limfoame asociate cu SIDA – Tratament 8 lucruri care agraveaza o raceala Plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului si alte masuri financiar-bugetare Narcolepsia Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala