8 lucruri care agraveaza o raceala

Actualizat: 03 Ianuarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Fie ca este vorba despre o simpla raceala sau despre o gripa sezoniera, exista mai multe lucruri care pot agrava boala, prelungind semnificativ timpul de vindecare.

Atunci cand organismul nu beneficiaza de un ajutor suplimentar in recuperarea necesara, sistemul imunitar sufera o scadere in randament in lupta cu agentul patogen care a provocat imbolnavirea.

Cu peste 200 de tipuri de virusuri care cauzeaza raceala comuna, sansele de a contacta unul sunt mari pe parcursul unui an intreg. Copiii se imbolnavesc, in medie, de 6-12 ori pe an, iar adultii de circa 3 ori. Perioada de vindecare depinde de masura in care sunt evitate urmatoarele lucruri capabile sa agraveze o raceala.

Moduri prin care se amana vindecarea unei raceli

O raceala comuna nu necesita, de cele mai multe ori, administrarea unui tratament medicamentos, cu exceptia unor antiinflamatoare usoare. Obligatorii sunt, insa, odihna prelungita, aportul suplimentat de lichide si dieta nutritiva, bogata in vitamina C si minerale, care asista sistemul imunitar si ajuta organismul sa lupte mai eficient cu virusul contactat.

In general, o raceala trece de la sine dupa 3-5 zile de la debutul primelor simptome. Daca manifestarile clinice persista peste acest interval, este posibil sa existe o alta afectiune de fond care sa le fi produs sau de vina pot fi cateva moduri prin care se amana, in mod inconstient, vindecarea unei raceli.

1. Ignorarea racelii

Responsabilitatile zilnice legate de spatiul domestic sau cel profesional determina multe persoane sa isi ignore simptomele de raceala, sustinand ca in mod normal ritmul cotidian. Aceasta este o greseala majora, spun specialistii, intrucat suprasolicitarea organismului in perioadele de imbolnavire va conduce, inevitabil, la o imunitate slabita.

Corpul are nevoie de resurse suplimentare de energie pentru a lupta cu infectia, astfel ca orice irosire a resurselor energetice inseamna o perioada mai lunga de recuperare. Daca efectuati activitatile obisnuite in timpul unei raceli, va supuneti unei predispozitii suplimentare catre extenuare, dar si catre o raceala care se vindeca foarte greu.

2. Imprastierea germenilor

Perioada de incubatie a virusului racelii comune este de 2-3 zile, timp in care simptomele nu apar. Uneori, aceasta perioada se poate prelungi pana la o saptamana intreaga, ceea ce inseamna ca persoana care a contactat virusul este contagioasa. Agentul patogen poate migra catre obiectele din casa, fiind purtat dintr-un loc in altul cu usurinta.

Din acest motiv, este important sa va acoperiti gura si nasul cand stranutati sau tusiti, chiar daca nu s-a instalat inca starea accentuata de boala. Spalatul des al mainilor ajuta, de asemenea, la prevenirea imprastierii germenilor si la reducerea sanselor acestora de a intretine boala pe termen lung.

3. Administrarea antibioticelor pentru raceala comuna

Este deja binecunoscuta tendinta romanilor de a abuza de antibiotice la primele semne de raceala, cu toate ca acestea nu sunt eficiente decat in cazul infectiilor bacteriene. Virusurile nu raspund la antibiotice, ba chiar se pot folosi de ele pentru a-si creste rezistenta in organism. In plus, antibioticele tind sa slabeasca sistemul imunitar, facand organismul cu atat mai putin capabil sa lupte eficient impotriva virusului contactat.

Din acest motiv, este foarte importanta evitarea folosirii antibioticelor fara prescriptie medicala, daca nu s-a depistat o infectie bacteriana care sa necesite cu adevarat administrarea acestor medicamente.

4. Lipsa de hidratare

Racelile comune afecteaza apetitul alimentar si fac inghitirea dificila, de aceea cresc predispozitia catre infometare si evitare a consumului de lichide. Aceasta greseala comuna este responsabila deseori de intarzierea vindecarii unei raceli, intrucat hidratarea intensa este prima conditie de tratament in cazul racelii comune.

Supa de pui nu este doar un remediu natural din folclor, ci o solutie reala in timpul contactarii unui virus gripal. Membranele mucoase bine hidratate pot captura si elimina mai eficient agentii patogeni din caile respiratorii. Totodata, consumul sporit de fluide ajuta si la eliminarea toxinelor si a altor substante nocive din corp, care contribuie la starile de rau.

5. Lipsa de odihna

Pentru o vindecare cat mai rapida in timpul unei raceli sau gripe, odihna prelungita este elementul-cheie. Cateva ore de somn in plus ajuta organismul sa se refaca mai repede, luptand mai eficient cu infectia care a declansat simptomele foarte neplacute.

Orice tratament farmaceutic dedicat tratarii gripelor si al racelilor isi pierde din randament, daca nu este insotit de o odihna corespunzatoare pana la disparitia simptomelor.

6. Fumatul

Fara doar si poate, fumatul este extrem de nociv pentru sanatate. Efectele sale negative prind proportii si mai mari in cazul unei raceli, intrucat fumul de tigara agraveaza simptomele bolii si irita gatul inflamat si dureros.

In plus, in timpul fumatului, plamanii sunt iritati suplimentar, desi sunt deja afectati de infectia virala. Astfel, este indicat sa evitati complet fumatul (cel putin pana la disparitia semnelor de raceala) si sa stati departe de alte persoane care fumeaza in jur. Fumatul pasiv poate fi la fel de nociv precum cel activ atunci cand suferiti de gripa sau raceala.

7. Stresul

Stresul afecteaza puternic sistemul imunitar, obligandu-l sa depuna un efort mai mare pentru a-si indeplini functia de aparare a organismului. Astfel, cu cat simtiti mai puternic efectele negative ale stresului, cu atat mai lunga va fi perioada de vindecare in cazul unei raceli.

Este important sa va relaxati cat mai mult in timpul unei raceli, prin desfasurarea activitatilor preferate sau practicarea unor exercitii de respiratie cu efect calmant.

8. Abuzul de decongestionante nazale

Decongestionantele nazale pot fi extrem de eficiente in eliberarea cailor respiratorii in timpul unei raceli, insa cand sunt folosite mai mult de 3 zile consecutiv, incep sa isi arate latura mai putin prietenoasa: usuca excesiv mucoasa nazala si pot provoca dependenta.


Citeste si despre:

Disosmia, perceptia alterata a mirosului Boala arteriala periferica a membrelor inferioare Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat? Bolile renale cronice Inima sanatoasa, corp sanatos Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Ce ar trebui sa cunoastem despre alergiile copiilor Infectia cu VSR (Virusul Sincitial Respirator) la nou nascuti 10 boli care nu pot fi vindecate astazi Diferenta dintre alergie si raceala Raceala necomplicata: administram sau nu antibiotice?