Anticorpi in sange si saliva la 3 luni de la aparitia simptomelor asociate COVID-19

Actualizat: 09 Octombrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cat dureaza imunitatea la COVID-19 este o intrebare care inca ii mai pune pe experti in dificultate. Adevarul este ca nu exista inca o certitudine in acest sens, mai ales ca tot mai multe studii demonstreaza ca oamenii incep sa isi piarda orice imunitate la noul coronavirus in cel mult 90 de zile dupa ce au fost infectati, mai ales daca au avut simptome usoare sau au fost asimptomatici.


Recent, revista Science a publicat rezultatele a doua studii care spun ca au fost detectati anticorpi COVID-19 in sange si saliva la trei luni de la dubutul simptomelor asociate bolii. Aceste cercetari vin in completarea studiilor care au evaluat deja durata imunitatii dupa infectarea cu SARS-COV-2.


Noile studii arata ca anticorpii cei mai durabili au fost detectati in sangele si saliva pacientilor. Primul studiu, condus de Universitatea din Boston, a masurat raspunsul de anticorpi in sangele a 343 de pacienti cu COVID-19 intr-o perioada de cel mult 122 de zile dupa aparitia simptomelor, pe care l-a cimparat ulterior cu cel al grupului de 1.548 de persoane dintr-un esantion de dinainte de pandemie.


Rezultatele au aratat ca anticorpii IgM si IgA au fost ''de scurta durata'', scazand sub nivelul detectabil intr-o perioada cuprinsa intre 49 si 71 de zile de la aparitia simptomelor, timp ce anticorpii IgG a scazut lent intr-o perioada de 90 de zile. Mai mult decat atat, numai trei persoane au pierdut acesti anticorpi in respectivul interval de timp.
Cel de-al doilea studiu a fost realizat de Universitatea din Toronto pe un esantion de 402 pacienti. Rezultatele sale arata ca anticorpii IgG raman ''relativ stabili'' pana la 105 zile dupa aparitia simptomelor.


De asemenea, toate datele indica faptul ca nivelul maxim de anticorpi este atins intre 16 si 30 de zile dupa aparitia simptomelor.


https://immunology.sciencemag.org/content/5/52/eabe5511


3.186 de cazuri de COVID-19 in ultimele 24 de ore, in Romania


Alte 3.186 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, din 29.282 teste. Bilantul ajunge la 148.886, potrivit datelor raportate de Grupul de Comunicare Strategica.


Pentru prima data, Grupul de Comunicare Strategica a inclus in raportarea zilnica si rata de infectate cumulata la 14 zile. In Capitala si in 7 judete este depasit indicele de 1,5 cazuri la mia de locuitori, cumulat la 14 zile. in Bucuresti, rata de infectare cu noul coronavirus este de 2,28, astazi fiind raportate 579 imbolnaviri.


De asemenea, au fost raportate 52 de decese (24 barbati si 28 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Botosani, Braila, Brasov, Caras-Severin, Constanta, Dambovita, Dolj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Mures, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov si Municipiul Bucuresti.


Dintre acestea, 4 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 de ani, 5 decese la categoria 50-59 de ani, 16 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 13 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 14 decese la categoria de peste 80 de ani. 51 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar un pacient decedat nu a prezentat comorbiditati.


In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.772. Dintre acestea, 613 sunt internate la ATI.


Citeste si despre:

Dieta pentru menopauza Anticoagulante in fibrilatia atriala. Cand este indicat sa le iei? Postmenopauza: semne si simptome Angina pectorala – poate fi prevenita sau doar tratata? Donarea de plasma in cazul COVID-19 De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Simptomele infectiei cu HIV la femei Cancerul pancreatic Clasificarea si diagnosticarea tulburarilor de personalitate Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?