Tulburarile de personalitate reprezinta un grup de afectiuni ale sanatatii mintale, ce se caracterizeaza prin modele de gandire, sentimente si comportamente inflexibile si nesanatoase. Aceste tulburari difera adesea in functie de cultura din care face parte persoana afectata.
Persoanele cu tulburari de personalitate au, de obicei, probleme in a se atasa de cei din jur si in a-si rezolva problemele de zi cu zi. Acestea cred ca modul lor de gandire si comportament este complet normal.
Cu toate acestea, ele tind sa aiba o viziune, asupra lumii, total diferita de altele, in consecinta, este dificil sa participe la activitati sociale, educationale si familiale.
Persoanele cu tulburari de personalitate, de asemenea, dau vina pe ceilalti pentru incapabilitatea lor de a se integra in societate, acestea simtindu-se izolate, ceea ce poate contribui la depresie si anxietate.
Cauza tulburarilor de personalitate nu este cunoscuta. Totusi, specialistii considera ca aceasta poate fi declansata de factori genetici si de mediu, cea mai importanta cauza fiind reprezentata de traumele din copilarie.
Tulburarile de personalitate tind sa apara in anii adolescentei sau la varsta adulta. Simptomele variaza in functie de tipul specific de tulburare de personalitate.
Exista diferite tipuri de tulburari de personalitate. Acestea sunt impartite in trei grupe principale bazate pe caracteristici si simptome similare. Unii oameni pot avea semne si simptome de tulburari de personalitate multipla.
Grupa A: suspiciozitate
Tulburarea de personalitate paranoida: persoanele cu tulburare de personalitate paranoida sunt foarte neincrezatoare fata de ceilalti si sunt suspicioase fata de motivele lor. De asemenea, au tendinta de a incerca sa se razbune.
Tulburarea de personalitate schizoida: persoanele cu acest tip de personalitate nu se pot integra in societate, astfel incat pot parea lipsite de sentimente.
Tulburare de personalitate schizotipala: in acest tip de personalitate, oamenii cred ca pot influenta alte persoane sau evenimente. Acestia adesea inteleg gresit comportamentul celorlalti, de aceea pot reactiona nepotrivit. Ei pot evita constant relatiile intime.
Grupa B: emotivitate si impulsivitate
Tulburarea de personalitate antisociala: cei cu tulburare de personalitate antisociala tind sa manipuleze sau sa-i trateze pe cei din jur cu asprime, fara sa exprime remuscari pentru actiunile lor. Ele pot minti, fura sau abuza de alcool si droguri.
Tulburarea de personalitate borderline: persoanele cu acest tip de tulburare se simt de multe ori goale si abandonate, indiferent de sprijinul familial sau comunitar. Aceste persoane pot avea dificultati in a face fata evenimentelor stresante. Pot avea episoade paranoide, de asemenea, tind sa aiba un comportament impulsiv.
Tulburarea de personalitate histrionica: in acest tip de tulburare, oamenii incearca frecvent sa castige mai multa atentie de la cei din jur prin a fi extrem de dramatici.
Aceste persoane sunt foarte usor de influentat si sunt extrem de sensibile la critici si dezaprobari.
Tulburarea de personalitate narcisica: persoanele afectate de acest tip de tulburare considera ca sunt mai importante decat cei din jur. Ele tind sa-si exagereze realizarile si se lauda mereu. Ele au nevoie de admiratie, insa le lipseste empatia fata de ceilalti.
Grupa C: anxietate
Tulburare de personalitate depresiva: persoanele care sufera de aceasta tulburare au adesea sentimente inadecvate, de inferioritate sau de neatractivitate. De obicei, aceste persoane evita sa participe la activitati noi si sa isi faca noi prieteni.
Tuburarea de personalitate dependenta: in acest tip de tulburare, oamenii depind foarte mult de alti oameni pentru a-si satisface nevoile emotionale si fizice. De obicei, evita sa fie singuri.
Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva: persoanele cu acest tip de tulburare au o nevoie coplesitoare de ordine. Acestea respecta cu strictete regulile si reglementarile. Ei se simt extrem de incomod atunci cand perfectiunea nu este realizata.
Fiecare tulburare de personalitate are criterii ce trebuie indeplinite pentru a fi diagnosticata. Un medic specialist poate pune intrebari pe baza acestor criterii pentru a determina tipul de tulburare.
Pentru ca un diagnostic sa fie pus, comportamentele si sentimentele persoanei afectate trebuie sa fie corelate cu multe circumstante din viata acesteia. Cateva exemple de intrebari sunt:
• Care este modul in care va percepeti sau interpretati pe voi insiva si pe oamenii din jur?
• Ce fel reactionati atunci cand aveti de-a face cu alti oameni?
• Cat de bine va puteti controla impulsurile?
In unele cazuri, medicul specialist poate efectua teste de sange pentru a determina daca o alta problema cauzeaza simptomele asociate tulburarii de personalitate respective. Medicii pot cere, de asemenea, teste pentru alcool si droguri.
Tratamentul variaza in functie de tipul si severitatea tulburarii de personalitate. Poate include psihoterapia si medicamente.
Psihoterapia
Psihoterapia poate ajuta la gestionarea tulburarilor de personalitate. In timpul psihoterapiei, pacientul si terapeutul pot discuta despre starea celui afectat, precum si despre sentimentele si gandurile acestuia. Acest lucru poate oferi informatii despre cum pacientul isi poate gestiona sentimentele si comportamentul.
Medicamente
Nu exista medicamente aprobate pentru tratamentul tulburarilor de personalitate. Cu toate acestea, anumite tipuri de medicamente pot fi utile in reducerea simptomelor tulburarii de personalitate:
Antidepresivele: pot ameliora dispozitiile depresive, furia;
Medicamentele antipsihotice: de asemenea, cunoscute ca neuroleptice, pot fi benefice pentru persoanele care pierd contactul cu realitatea;
Medicamente anxiolitice: ajuta la ameliorarea anxietatii si agitatiei.
Cel mai important aspect al tratarii unei tulburari de personalitate este recunoasterea faptului ca exista o problema. Persoanele cu astfel de tulburari considera ca trasaturile lor de personalitate sunt normale.
Daca persoana care sufera de aceasta afectiune recunoaste ca are o tulburare de personalitate si accepta tratamentul, ar trebui sa observe o imbunatatire a simptomelor. Este benefic daca prietenii si familia sunt implicati in sesiunile de terapie.
Cum poate fi ajutata o persoana cu tulburare de personalitate?
Persoanele suspectate de aceasta afectiune trebuie incurajate sa ceara ajutor, chiar daca acestea pot refuza ajutorul cu vehementa. Este recomandat sa se apeleze la 112 in cazul in care persoana cu tulburarea comportamentala intentioneaza sa-si faca rau, prevenind astfel suicidul.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.