Anticonceptionalele pot bloca sarcina si dupa oprirea administrarii

Actualizat: 20 Aprilie 2021

anticonceptionale,contraceptive,amenoree,efecte secundareFemeile care folosesc anticonceptionalele pe termen lung, sunt surprinse in mod neplacut de efectele pe care acestea le au asupra fertilitatii dupa incetarea administrarii. Zilnic milionane de femei din lumea intreaga inghit o pastila mica si fac acest gest ca un automatism, deoarece efectele contraceptivelor orale - usor de folosit, de mare incredere si cu potential protector impotriva cancerului endometrial si ovarian - sunt foarte bine documentate. Dar, pentru un numar destul de mare de femei, exista un efect secundar mult prea putin cunoscut: amenoreea - lipsa ovulatiei - care apare doar atunci cand se stopeaza administrarea anticonceptionalelor. Amenoreea este o boala cauzatoare de stres, mai ales ca este descoperita atunci cand femeile doresc sa conceapa un copil.

Autoarea cartii "Natural Solutions to Infertility" declara ca a intalnit foarte multe cazuri in care femei, aflate in jurul varstei de 30 de ani, nu au avut ovulatie timp de 2-3 ani dupa ce au oprit administrarea anticonceptionalelor. De asemenea, declara ca pastilele suprima hormonii in mod artificial, efectiv determinand ovarele sa intre in "hibernare" si uneori chiar inregul sistem reproducator. Pentru marea majoritate a femeilor, este inca cea mai eficienta metoda de contraceptie si dupa intreruprerea administrarii, menstruatia se regleaza in cateva saptamani. Din pacate sunt femei care nu au acelasi noroc. In general femeile folosesc anticonceptionalele fara pauza multi ani, vor sa intemeieze o familie la o varsta mai inaintata si astfel scade si fertilitatea. De aceeasi parere este si doctor Margaret Cook, hematolog consultatnt la "St John's Hospital" din Livingston, West Lothian, care declara ca deseori anticonceptionalele sunt prezentate ca fiind "pastile minune" desi sunt in realitate un medicament puternic cu efecte secundare foarte serioase asupra carora trebuie atrasa atentia.

Pilulele contraceptive functioneaza in principal prevenind ovulatia prin suprimarea hormonilor, astfel oprind eliberarea ovulului. De aceea, sangerara lunara este o "perioada falsa". Beneficiile anticonceptionalelor sunt cunoscute si foarte bine evidentiate, insa, nici efectele secundare nu ar trebui diminuate ci din contra ar trebui evidentiate in aceeasi masura.


TEST PCR
REAL TIME PCR-COVID-19
rezultat in 24h
280
249 lei

Citeste si despre:

Ce se intampla dupa ce oprim anticonceptionalele? Diabetul gestational sau diabetul de sarcina Accidentul vascular cerebral (AVC) De ce transpiri mult? Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicina de laborator, MedLife – Teste pentru detectarea anticorpilor specifici COVID-19 De ce sa mergi la dentist in pandemie? Probleme ale cavitatii bucale Amenoreea sau lipsa menstruatiei Boala de reflux gastroesofagian Litiaza biliara (calculii biliari)