Anticonceptionalele pot bloca sarcina si dupa oprirea administrarii

Publicat: 15 August 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

anticonceptionale,contraceptive,amenoree,efecte secundareFemeile care folosesc anticonceptionalele pe termen lung, sunt surprinse in mod neplacut de efectele pe care acestea le au asupra fertilitatii dupa incetarea administrarii. Zilnic milionane de femei din lumea intreaga inghit o pastila mica si fac acest gest ca un automatism, deoarece efectele contraceptivelor orale - usor de folosit, de mare incredere si cu potential protector impotriva cancerului endometrial si ovarian - sunt foarte bine documentate. Dar, pentru un numar destul de mare de femei, exista un efect secundar mult prea putin cunoscut: amenoreea - lipsa ovulatiei - care apare doar atunci cand se stopeaza administrarea anticonceptionalelor. Amenoreea este o boala cauzatoare de stres, mai ales ca este descoperita atunci cand femeile doresc sa conceapa un copil.

Autoarea cartii "Natural Solutions to Infertility" declara ca a intalnit foarte multe cazuri in care femei, aflate in jurul varstei de 30 de ani, nu au avut ovulatie timp de 2-3 ani dupa ce au oprit administrarea anticonceptionalelor. De asemenea, declara ca pastilele suprima hormonii in mod artificial, efectiv determinand ovarele sa intre in "hibernare" si uneori chiar inregul sistem reproducator. Pentru marea majoritate a femeilor, este inca cea mai eficienta metoda de contraceptie si dupa intreruprerea administrarii, menstruatia se regleaza in cateva saptamani. Din pacate sunt femei care nu au acelasi noroc. In general femeile folosesc anticonceptionalele fara pauza multi ani, vor sa intemeieze o familie la o varsta mai inaintata si astfel scade si fertilitatea. De aceeasi parere este si doctor Margaret Cook, hematolog consultatnt la "St John's Hospital" din Livingston, West Lothian, care declara ca deseori anticonceptionalele sunt prezentate ca fiind "pastile minune" desi sunt in realitate un medicament puternic cu efecte secundare foarte serioase asupra carora trebuie atrasa atentia.

Pilulele contraceptive functioneaza in principal prevenind ovulatia prin suprimarea hormonilor, astfel oprind eliberarea ovulului. De aceea, sangerara lunara este o "perioada falsa". Beneficiile anticonceptionalelor sunt cunoscute si foarte bine evidentiate, insa, nici efectele secundare nu ar trebui diminuate ci din contra ar trebui evidentiate in aceeasi masura.


Citeste si despre:

Ce se intampla dupa ce oprim anticonceptionalele? Probleme ale cavitatii bucale Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Amenoreea sau lipsa menstruatiei Litiaza biliara (calculii biliari)