Chirurgia bariatrica in tratamentul diabetului

Actualizat: 19 Aprilie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este chirurgia bariatrica


Chirurgia bariatrica este interventia chirurgicala realizata pentru slabirea semnificativa in greutate, realizata la pacientii cu obezitate de diferite grade. Conform ultimelor studii, chirurgia bariatrica poate avea beneficii si pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 2.

Acest lucru se intampla prin controlul glicemic si mentinerea glicemiei in limite normale, in urma chirurgiei bariatrice. Intrucat diabetul zaharat de tip 2 nu beneficiaza de un tratament permanent, vindecator, ci doar de tratament suportiv, si chirurgia bariatrica va avea acelasi rol.

Complicatii

Complicatiile diabetului la nivel renal, ocular si nervos pot fi mult intarziate sau ameliorate, cu ajutorul tratamentului medicamentos si a slabirii in greutate prin chirurgie bariatrica.

Obezitatea are rol esential in instalarea diabetului zaharat. Pacientii obezi au risc de 10 ori mai crescut de a dezvolta boala. Acest lucru apare din cauza dereglarilor metabolice ce insotesc supraponderea, dintre care dislipidemia este principalul factor. Prin cresterea lipidelor in sange, creste rezistenta la insulina si in timp se instaleaza diabetul zaharat.

Exista mai multe tipuri de chirurgie bariatrica, in functie de tehnica utilizata. Majoritatea cazurilor se pot aborda minim invaziv, laparoscopic, cu ajutorul unor incizii mici la nivel abdominal.

Cand se realizeaza?

Pentru a se lua in considerare chirurgia bariatrica, pacientul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

• Sa aiba cu cel putin 45 kg mai mult peste greutatea sa ideala
• Indicele de masa corproral (IMC) trebuie sa fie peste 40
• IMC peste 35 cu probleme de sanatate asociate precum hipertensiunea arteriala sau diabetul zaharat induse de obezitate
• Nu puteti atinge si mentine o greutate optima, in ciuda eforturilor dietetice supravegheate medical

La pacientii cu diabet zaharat si obezitate, chirurgia bariatrica se va lua in considerare la IMC peste 30 si diabet zaharat necontrolat, cu glicemie peste valoarea normala (125 mg/dl) si/sau hemoglobina glicata peste 7%. In unele cazuri de diabet dificil de gestionat, chirurgia bariatrica se va lua in calcul chiar si la IMC mai mic de 35.

Tipuri de chirurgie bariatrica

Exista mai multe tehnici chirurgicale de a efectua aceasta operatie, insa principiul este acelasi la toate: micsoararea stomacului.

 Bypass gastric laparoscopic

In cadrul acestei proceduri, medicul chirurg va crea un mic buzunar la nivelul stomacului. Intestinul este conectat la acest nou buzunar, astfel ca bolul alimentar nu va ramane depozitat in stomac, ci va trece rapid catre intestinul subtire. Se modifica modul de interactionare a organelor digestive, precum pancreasul cu intestinul, ceea ce favorizeaza slabirea in greutate.
Efectul asupra diabetului zaharat apare chiar inainte sa apara pierderea in greutate. Dupa o astfel de interventie, pacientii se pot intoarce acasa dupa cateva zile, si isi pot relua activitatea profesionala dupa 3 pana la 4 saptamani. Operatia de bypass gastric este preferata pentru multi pacienti.

 Gastrectomia laparoscopica

Prin gastrectomie se rezeca o portiune de stomac, acesta va fi redus in dimensiuni si ingestia de alimente va fi ulterior redusa. Aceasta este, din punct de vedere tehnic, mai usor de realizat decat operatia de bypass gastric.
Este preferata in special la pacientii cu risc de anestezie prelungita, cu patologii cardio-vasculare sau pulmonare asociate. Perioada de recuperare este tot de 3 pana la 4 saptamani.

 Bypass duodenal

Bypass-ul duodenal este o alta procedura ce are ca rezultat slabirea in greutate prin incetinirea absorbtiei caloriilor alimentare. Bypass-ul duodenal este o combinatie a primelor doua tehnici, in care stomacul va fi micsorat si conectat cu duodenul (prima portiune din intestin).
Desi este o tehnica chirurgicala eficienta, implica mai multe riscuri decat primele doua optiuni. Este aleasa in special la pacientii cu IMC peste 50.

Avantajele chirurgiei bariatrice

Majoritatea pacientilor pierd intre 50% si 80% din greutatea in exces, in primele 18 pana la 24 de luni post-operator. Efectele asupra glicemiei apar mult mai repede, imediat in primele zile dupa operatie.

In urma interventiei chirurgicale, pacientii diabetici vor putea sa renunte la o parte din medicatia antihiperglicemica de fond, sau chiar sa nu mai aiba nevoie de medicatie.

In mod particular, operatia de bypass gastric este eficienta in tratamentul diabetului zaharat.

Aproximativ 33% dintre acesti pacienti nu vor mai avea nevoie de medicatie antidiabetica dupa operatie.

La doi ani de la interventie, procentul creste la 85% dintre pacienti ce nu mai au nevoie de tratament. Astfel diabetul zaharat va fi in remisie in perioada urmatoare operatiei.


Rezolutia completa a diabetului este mai frecventa la pacientii ce au avut diabet pentru mai putin de 5 ani sau pentru cei cu forme usoare. Controlul glicemic va fi direct proportional cu scaderea in greutate, astfel ca pacientii ce pierd mult in greutate dupa operatia bariatrica vor avea glicemii cat mai aproape de normal.

Beneficiile chirurgiei bariatrice se extind si asupra altor complicatii ale obezitatii si/sau ale diabetului, precum hipertensiunea arteriala, nivelul crescut de colesterol si dislipidemia, bolile cardio-vasculare cronice si acute.

Riscuri si complicatii

Riscurile operatiei bariatrice sunt riscuri comune oricarei interventii chirurgicale.

Acestea includ:
• Raspuns slab la anestezie
• Leziuni ale organelor abdominale invecinate stomacului
• Hemoragii
• Formarea de trombi de sange
• Infectii intraoperatorii
• Peritonita (inflamatia peritoneului)

Alte riscuri post-operatorii imediate sau tardive includ:
• Ocluzie intestinala
• Dezvoltarea de calculi renali sau vezicali
• Stenoze intraabdominale
• Malnutritie
• Sindrom Dumping

Rezultate si prognostic

In ceea ce priveste rezultatele pacientilor cu diabet si obezitate, ameliorarea glicemiei va incepe imediat dupa operatie. Faptul ca pacientii ajung sa isi reduca cantitatea de medicamente pe care o iau zilnic, sau chiar sa o elimine, indica eficienta crescuta a chirurgiei bariatrice in tratamentul diabetului zaharat.

Dupa operatie, cat timp pacientii isi mentin greutatea optima, exista sanse mari ca diabetul sa nu reapara.Scad sansele de infarct miocardic, accident vascular si insuficienta renala la pacientii operati.

De asemenea, dislipidemia se va ameliora semnificativ.Daca se respecta regulile de alimentare dupa operatie, pierderea in greutate se va mentine si pe termen lung. In primele zile dupa operatie, pacientul va putea sa consume doar dieta lichida. In prima luna, dieta va trece la cea solida, stabilita de catre un dietetician.

Veti fi rugat sa veniti la programari regulate dupa operatie, astfel:

• Control postoperator (la o saptamana, la o luna si la un an)
• Analize de laborator (la o luna, la un an si apoi anual)
• Consultatie nutritionala (la o luna, la 3 luni si apoi la nevoie)
• Consiliere psihologica, atunci cand este nevoie
• Consiliere fizica si sedinte personalizate de antrenamente fizice
• Patrarea contactului cu medicul de familie pentru orice eventuala problema sau modificare

Concluzie

Chirurgia bariatrica este o operatie de slabire in greutate, care se pare ca este foarte eficienta si ca metoda de tratament pentru pacientii cu diabet zaharat.
Dintre cele trei tehnici posibile, bypass-ul gastric s-a dovedit a fi cea mai sigura si cu cele mai bune rezultate pentru acesti pacienti.
Rezultatele si prognosticul sunt foarte bune, in conditii de respectare a dietei post-operatorii.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21153-bariatric-weight-loss-surgery-for-treating-diabetes
https://www.webmd.com/diabetes/weight-loss-surgery-and-type-2-diabetes


Citeste si despre:

Simptome surprinzatoare ale diabetului Diabetul zaharat de tip 2 si sindromul ovarelor polichistice Tratamentul modern al obezitatii. Cum scapam definitiv de kilogramele in plus Obezitatea Operatiile plastice dupa slabirea drastica in greutate Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Tulburari dobandite ale metabolismului Ai menstruatii neregulate si par in exces? Afla care este afectiunea de care suferi Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat Programul national de diabet zaharat