Ce presupune chirurgia bariatrica si cui se adreseaza?

Actualizat: 15 Noiembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Se vorbeste tot mai mult despre o crestere a cazurilor de obezitate, la nivel mondial. In aceste conditii, era necesara o metoda eficienta de tratament pe termen lung, pentru pacientii diagnosticati cu obezitate severa.

Ce este chirurgia bariatrica

Obezitatea este diagnosticata in cazurile in care Indicele de Masa Corporala (IMC) a unei persoane este mai mare de 30. IMC-ul reprezinta o modalitate de a masura greutatea corporala in raport cu inaltimea. Exista trei tipuri de obezitate:
- tipul 1: presupune un IMC intre 30-35;
- tipul 2: are un IMC intre 35-40 (obezitate severa);
- tipul 3: inseamna un IMC de peste 40 (obezitate morbida).

Chirurgia bariatrica este o interventie chirurgicala efectuata pacientilor cu obezitate. Scopul acestui tip de chirurgie este revenirea la o greutate normala.

Cui se adreseaza chirurgia bariatrica

Chirurgia bariatrica este recomandata pacientilor in cazul carora metodele conventionale nu au dat rezultate. Cu alte cuvinte, interventia poate fi luata in considerare drept o optiune corecta pentru pacientii cu obezitate daca acestia nu reusesc sa piarda in greutate, sau nu reusesc sa-si mentina o greutate corporala normala prin metode precum schimbarea stilului de viata, dieta, tratament medicamentos sau suplimente alimentare. De asemenea, chirurgia bariatrica poate fi o optiune si in cazul in care pacientul sufera de probleme de sanatate precum: diabet de tip 2, sau apnee in somn.

In unitatile MedLife trebuie indeplinite urmatoarele conditii pentru ca medicul sa recomande chirurgia bariatrica:
- IMC egal sau mai mare de 30.
- prezenta sindromului de apnee in somn, a diabetului de tip 2, a diverselor maladii osteoarticulare si steatozei hepatice.
- esecul unui tratament medical, nutritional, dietetic si psihoterapeutic. Aceste tratamente ar trebui sa aiba ca rezultate pierdere in greutate.
- informarea corecta a pacientului cu privire la procedura si recuperarea post interventionala.
- acceptarea de catre pacient a monitorizarii chirurgicale/medicale pentru tot restul vietii.
- evaluarea si managementul multidisciplinar preoperator (pentru mai multe luni).
- acceptarea unui anumit risc operator (acceptabil).

Tipuri de operatii bariatrice

Exista 3 tipuri de operatii bariatrice:

- interventii restrictive: au ca scop diminuarea cantitatii de hrana care trebuie ingerata pana la instalarea senzatiei de satietate. Un bun exemplu este gastrectomia longitudinala (gastric sleeve), care presupune indepartarea a doua treimi din stomac. Succesul acestei interventii este dat de reducerea secretiei de grelina (hormonul foamei). Functia stomacului nu este modificata, pacientii pot consuma orice tip de aliment, dar in cantitati foarte mici.

- interventii malabsortive: in urma acestui tip de interventie, hrana intra in contact cu enzimele digestive si traverseaza o portiune redusa a intestinului subtire. In acest fel este absorbita o cantitate redusa de calorii (800 kcal/zi). De asemenea si cantitatea de nutrienti absorbita este redusa. O asemenea interventie este diversia bilio-pancreatica (gastric diversion), care consta in rezectia gastrica aproape totala si apoi conectarea la zona distala a intestinului subtire. Alimentele consumate in cantitate redusa ocolesc cea mai mare parte a intestinului subtire si ajung numai in portiunea finala a acestuia, ceea ce inseamna ca alimentele nu sunt asimilate in intregime. Aceasta este considerata o metoda chirurgicala severa.

- interventii mixte: un astfel de tip de interventie este bypass-ul gastric (BPG). Aceasta este o interventie foarte eficienta, dat fiind faptul ca presupune pierderea a peste 60% din excesul de greutate initial (in decurs de 5 ani de la efectuarea interventiei chirurgicale). Presupune indepartarea unei portiuni semnificative din intestinul tranzitat de alimentele supuse actiunii enzimelor digestive, ceea ce inseamna o absorbtie limitata si o senzatie de satietate care se instaleaza mai repede.

Avantajele chirurgiei bariatrice

Cele mai importante avantaje ale chirurgiei bariatrice sunt:

- pierderea a peste 80% din excesul ponderal;
- ameliorarea afectiunilor care sunt asociate obezitatii;
- imbunatatirea semnificativa a calitatii vietii pacientului;
- in unele cazuri, poate fi vorba chiar de remisia diabetului de tip 2.

Pentru a obtine mai multe informatii despre procedurile chirurgiei bariatrice si pentru o evaluare personalizata pacientul are nevoie de o consultatie de specialitate.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Remodelarea corporala dupa pierderea masiva in greutate imbunatateste starea psiho-emotionala Inelul gastric, solutie impotriva obezitatii Operatia de bypass gastric - solutie chirurgicala pentru slabit Reducerea dioptriilor (chirurgia refractiva) Operatiile plastice dupa slabirea drastica in greutate Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Starile de greata - particularitati medicale Obezitatea Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat Totul despre liposuctie Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)