Gutierele de protectie

Actualizat: 09 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. George Ghidrai
Medic specialist medicina dentara

Gutierele de protectie sau gutierele pentru sportivi au rolul de a proteja dintii si tesuturile moi din cavitatea bucala (gingia, limba etc) in timpul diverselor activitati sportive sau recreationale.

Multi pacienti considera ca, gutierele de protectie sunt necesare doar in cazul practicarii unor sporturi dure, de contact precum boxul, hocheiul sau fotbalul american.

In realitate, este extrem de indicat sa purtati aceste dispozitive si cand sunteti implicati in alte genuri de activitati recreationale are care ar putea rezulta intr-o ranire a fetei (de exemplu, mountain biking).

Nu mai este nevoie sa amintim ca gutierele de protectie sunt extrem de importante in cazul copiilor cand riscul de accidente este si mai mare.

Cum arata gutierele de protectie ?

O gutiera de protectie se aseamana cu o proteza dentara, acoperind dintii pentru a-i proteja. Aceasta trebuie introdusa in cavitatea bucala inainte de inceperea oricarei activitati sportive cu risc de accidentare si purtata pe tot parcursul acesteia.

De obicei, gutierele de protectie acopera doar dintii superiori. In anumite situatii insa, se poate recomanda folosirea unei gutiere si pentru dintii inferiori (de exemplu, daca purtati un aparat ortodontic sau alt dispozitiv pe arcada inferioara).

O gutiera de protectie trebuie sa fie comoda, sa nu obstructioneze respiratia, sa fie rezistenta si sa se poata curati usor.

Cand este indicat sa purtam gutiere de protectie ?

Dupa cum am amintit, este bine sa purtam aceste dispozitive ori de cate ori suntem implicati in activitati cu risc de accidente : sporturi de contact, skateboarding sau mountain biking precum si in alte situatii unde s-ar putea produce o ranire a fetei.

A nu se confunda gutierele de protectie cu gutierele pentru bruxism. Pentru persoanele care sufera de bruxism (scrasnirea necontrolata a dintilor mai ales in timpul noptii), exista un tip special de gutiere.

Care este rolul gutierelor de protectie ?

Gutierele de protectie limiteaza riscul leziunilor dentare, ale buzelor, obrajilor, limbii si mucoasei orale care s-ar putea produce in timpul anumitor activitati sportive sau recreationale.

In acest fel, se evita ciobirea sau fracturarea dintilor care ar putea conduce la lezarea sau infectarea pulpei dentare.
De asemenea, in cazul unei cazaturi sau lovituri puternice s-ar putea produce luxarea sau chiar avulsia dintilor (eliminarea brusca, fortata a unui dinte din alveola). Purtand gutiere de protectie, riscul unor asemenea accidente nedorite scade considerabil.

Cum putem procura o gutiera de protectie ?

Gutierele de protectie sunt de mai multe tipuri :

a) Gutiere universale

Gutierele universale sunt cele mai ieftine si usor de procurat gutiere. Acest tip de gutiere sunt prefabricate si se comercializeaza de obicei in magazine de echipament sportiv sau, mai bine, pe site-urile specializate.
Deoarece sunt fabricate in serie, acestea nu se adapteaza foarte bine la cavitatea bucala a fiecarei persoane si, din acest motiv, pot fi incomode si pot produce dificultati la respiratie si vorbit. De asemenea, protectia lor impotriva accidentelor este oarecum limitata.

b) Gutiere preformate

Sunt superioare gutierelor universale dar oarecum mai dificil de folosit. Acest tip de gutiere se prezinta sub forma unei bucati de material plastic (de obicei acrilat) care poate fi modificat daca este incalzit.

Practic, materialul este introdus in apa calda pana se inmoaie, apoi se plaseaza pe dintii superiori si se inchide gura. Materialul mai poate fi adaptat cu degetele si limba pana face priza. In acest fel, gutierele preformate au o adaptare superioara celor universale.

c) Gutierele individuale

Gutierele de protectie individuala sunt executate de catre medicul stomatolog si ofera cea mai buna protectie. Medicul va lua o amprenta a dintilor, amprenta dupa care se obtine modelul de gips (modelul de gips reprezinta situatia precisa din cavitatea bucala a pacientului obtinuta dupa introducerea unor gipsuri speciale in amprentele dentare).

Gutiera de protectie se va construi pe modelul de gips. Astfel, acest tip de gutiera are o adaptare excelenta, fiind construita individual pentru fiecare dantura.

Gutierele de protectie individuale sunt comode si se adapteaza cel mai bine danturii. Sunt insa cele mai scumpe si necesita o oarecare perioada de timp pentru a fi confectionate.

Cum trebuie intretinute gutierele de protectie ?

Gutierele de protectie trebuie curatate ori de cate ori sunt purtate si pastrate intr-un loc sigur. In cazul copiilor, gutierele trebuie schimbate mai des deoarece maxilarele sunt in perioada de crestere si isi modifica dimensiunile. De asemenea, ori de cate ori erupe un dinte definitiv, gutiera va trebui modificata.

Si in cazul adultilor gutierele trebuie inlocuite cand se uzeaza, devin incomode sau nu se mai potrivesc perfect danturii. Este bine sa duceti gutierele cu dumneavoastra cand mergeti la un control stomatologic.
Este bine sa stiti ca o gutiera uzata nu mai poate oferi o protectie adecvata si din acest motiv trebuie inlocuita.


Citeste si despre:

Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita? 7 motive pentru care ne trezim obositi 20 de factori care iti ruineaza zambetul! Obiceiurile daunatoare dezvoltarii normale a maxilarelor Semnale discrete ale stresului Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Sensibilitatea dentara Trateaza parodontopatia (parodontoza) acasa in timpul liber Estetica in stomatologie - o abordare interdisciplinara Bruxismul: scrasniti din dinti noaptea? 5 simptome comune ce pot ascunde afectiuni nebanuite