Dr. Radu Colteanu
Medic specialist chirurgie orala si implantologie
Bruxismul este caracterizat de scrasnitul sau inclestatul dintilor si apare la majoritatea persoanelor cel putin o data in viata. Poate fi diurn sau nocturn, insa cel neconstientizat, care apare noaptea, este obiceiul care aduce modificari la nivelul cavitatii bucale si poate afecta calitatea vietii.
Majoritatea oamenilor nu sunt constienti ca au acest obicei. Doar un procent de 5% se trezesc dimineata cu dureri dentare sau la nivelul articulatiei maxilare. De obicei partenerul de somn este cel care la aduce la cunostiinta scrasnitul din dinti din cursul noptii.
Cea mai frecventa manifestare a bruxismului este abraziunea dentara - uzura straturilor de tesut dentar – care poate afecta doar stratul superficial, smaltul, sau, in formele avansate, si stratul dentar profund, dentina, aparand sensibilitatea dintilor la variatiile de temperatura ale bauturilor / alimentelor consumate.
De asemenea, in functie de contactele dentare realizate in timpul miscarilor maxilare, precum si calitatea tesuturilor dentare, pot aparea fracturi ale dintilor. Alte semne ca o persoana este bruxomana pot fi si oboseala musculara resimtita dimineata, dupa contractiile puternice ale muschilor masticatori din timpul noptii, sau leziuni dentare cu lipsa de substanta (smalt), ce apar la coletul (baza) dintilor .
Nici pana in ziua de astazi nu s-a identificat cauza exacta a acestei parafunctii, dar exista o serie de factori ce duc la aparitia ei. O viata agitata, stresata sau dezordonata precum si o personalitate agresiva si competitiva se pot manifesta prin bruxismul nocturn.
La fel si substantele excitante: droguri sau cantitati ridicate de alcool, tutun, cafea, energizante. Poate aparea si ca un efect advers la anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele. O ocluzie (muscatura) defectuoasa se numara si ea printre cauzele aparitiei bruxismului.
Un consult stomatologic poate duce la identificarea acestui obicei. Medicul dentist observa abraziunea smaltului si posibilele leziuni la nivelul coletului, iar printr-o suita de intrebari legate de subiect ajuta la constientizarea parafunctiei.
Metoda clara de diagnostic este insa reprezentata de electromiograma, care inregistreaza activitatea muschilor masticatori (maseter si temporal) ce se contracta intens in timpul somnului bruxomanilor.
Exista mai multe tipuri de aparate care percep semnalele electrice prin intermediul unor electrozi aplicati la nivelul muschilor faciali, aparate purtate pe timpul noptii.
Exista mai multe atitudini terapeutice ce pot fi aplicate ca si tratament. Cele mai frecvent si usor de utilizat sunt gutierele de bruxism, reprezentate printr-o folie de plastic de 1mm grosime, perfect adaptate pe arcadele dentare (se confectioneaza dupa amprentarea in prealabil a arcadelor maxilare).
Acestea impedica uzura smaltului si reduc contractia musculara prin impiedicarea contactelor dintre arcadele dentare, acestea facand o miscare de glisare. De asemenea, prin semnele imprimate cu timpul pe gutiera, se poate identifica tiparul miscarii de bruxism si se poate interveni asupra lui.
Sunt folosite si gutierele de repozitionare a dintilor, pentru alinierea optima a dintilor aflati in malpozitie (muscatura defectuoasa), care rezolva atat defectul de ocluzie cat si problema bruxismului. Pentru confectionarea acestora este insa nevoia de consultul unui medic specialist ortodont.
Nu in ultimul rand, ca si metoda de tratament amintim injectarea unor cantitati scazute de toxina botulinica intr-o dilutie caracteristica acestei afectiuni. Sub numele cunoscut de Botox, aceasta substanta provoaca relaxarea muschilor in care este injectata, ameliorand considerabil contractia intensa a acestora (si deci a manifestarii bruxismului), dar permitand in acelasi timp optima functionare a muschiului.
Tratamentul consta in 5-6 injectii in muschiul maseter, aproximativ de doua ori pe an.
Dintii afectati deja, cu lipsa de substanta sau abraziune, pot fi refacuti fie prin obturatii (plombe) din material compozit, adaptate ca si culoare, fie prin coroane de acoperire din diferite materiale. Exista si lacuri / geluri desensibilizante pentru dintii care prezinta lipsa de substanta si dentina expusa.
In cazul in care detectati una dintre problemele de mai sus, este de preferat sa va prezentati la un consult stomatologic pentru a identifica si trata din timp aceasta afectiune denumita bruxism.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.