Stresul creste riscul aparitiei cancerului de san

Actualizat: 14 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

stres,cancer,sanUn nou studiu sugereaza ca femeile care sunt supuse unui nivel ridicat de stres la locul de munca au cu pana la 30% mai multe sanse de a dezvolta cancer de san. Studiul a fost realizat pe un lot de 36.000 de femei.

Anual, mai mult de 44.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de san, iar dintre acestea 12.000 mor din aceasta cauza. Desi ratele de supravietuire sunt in continua crestere, si numarul de imbolnaviri de cancer de san este in continua crestere. Aceasta crestere a numarului de imbolnaviri a fost pusa pe seama stilului de viata si a factorilor din medicul inconjurator, precum obezitatea, consumul de alcool, optiunea mamelor de a nu-si hrani la san copii si de a face un copil la o vasta cat mai inaintata.

Studiul a fost realizat pe un lot de 36.000 de femei cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani. Cercetarile au inceput in anul 1990 - cand toate femeile participante erau active profesional si s-a incheiat in 2004. Femeile au fost monitorizate pe toata perioada studiului si pana la finalul acestuia 767 dintre acestea au fost dignosticate cu cancer de san. Riscul dezvoltarii cancerului de san a inregistrat o crestere de pana la 30% la femeile care erau supuse unui nivel foarte ridicat de stres la locul de munca, alti factori care au determinanti pentru aceasta crestere au fost consumul de alcool, numarul copiilor, greutatea si varsta.

Oamenii de stiinta sustin ca motivul principal pentru care stresul duce la marirea sanselor de dezvoltare a cancerului de san, il reprezinta cresterea nivelurilor de estrogen. O alta teorie sugereaza ca stresul afecteaza comportamentul femeilor, determinandu-le sa adopte obiceiuri nesanatoase precum fumatul.

Cercetatorii de la "London School of Hygiene and Tropical Medicine" sustin ca stresul poate de asemenea, sa slabesca sistemul imunitar. Studii recente au descoperit ca un program de lucru prelungit si stresul pot determina instalarea prematura a menopauzei, iar la femeile insarcinate poate favoriza pierderea sarcinii.


Citeste si despre:

Cancerul de san - importanta screeningului si tratamente inovative Stilul de viata si aparitia cancerului Cancerul pulmonar Cancerul tiroidian Cancerul endometrial Factori de risc in dezvoltarea cancerului Cancerul colorectal Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Cancerul mamar Cancerul testicular Teste care te ajuta sa afli daca esti predispus sa dezvolti cancer Ce este cancerul gastrointestinal? Cancerul osos Cancerul nazal Cancerul mamar, metastatic sau recidivant