Prezinti risc de a mosteni cancerul de san sau ovarian? Iata ce ai de facut

Actualizat: 17 Octombrie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Cancerul de san si cel ovarian sunt doua boli grave cu care sunt diagnosticate multe femei din Romania.

Datele statistice arata ca anual, cancerul de san este responsabil de 80.000 de decese in Europa, iar la nivel mondial, specialistii estimeaza ca 1 din 70 de femei dezvolta cancer ovarian.

In Romania, 7.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer mamar, iar cancerul ovarian are o incidenta de 5% in randul femeilor.

Cancerul de san apare si la barbati, insa incidenta este extrem de mica. Important de retinut este faptul ca riscul de a face unul dintre aceste doua tipuri de cancer creste daca in familie exista astfel de cazuri.

Altfel spus, 15% dintre persoanele care fac cancer de san sau de ovare mostenesc genele care predispun la aparitia acestor maladii.

De aceea, femeile care stiu ca au avut sau au in familie fie mama, bunica sau sora bolnave de cancer mamar sau ovarian pot preveni devoltarea bolii salvandu-si astfel viata prin testarea genetica.

Mutatiile a doua gene BRCA1 si BRCA2, gene ce pot fi transmise ereditar, sunt responsabile de pana la 10% dintre cazurile de cancer de san si ovarian.

Care sunt avantajele testelor genetice

Diagnosticarea precoce in cazul cancerelor ereditare se poate face prin teste genetice care determina predispozitia pentru aceste boli, dar care pot si stabili tratamentul optim.

Este indicat ca aceste teste sa se faca in jurul varstei de 20 de ani, deoarece, femeile care au in familie aceste tipuri de cancer si sunt purtatoare ale uneia dintre mutatiile asociate cu cancerul de san sau de ovare, pot dezvolta boala pana la varsta de 30 ani.

Testele oncogenetice BRCA1 si BRCA2 iti pot spune printr-o analiza de sange sau de saliva daca ai mostenit mutatii genetice periculoase.

Practic, aceste testari depisteaza mutatia genelor respective, ele fiind teste genetice care au rolul de a determina probabilitatea ca o persoana sa dezvolte sau nu cancer mamar sau ovarian si nu sunt teste diagnostice. Mai mult, o femeie poate mosteni gena BRCA de la mama sau de la tata.

Mutatiile genelor BRCA sunt dispuse pe cromozomii 13 si 17 si se transmit autozomal dominant. Fiecare gena poate suferi pana la 1.200 de mutatii.

Important de subliniat este si faptul ca nu orice femeie care are o gena BRCA defecta va dezvolta unul dintre cele doua tipuri de cancer. Multe femei cu gena BRCA nu fac niciunul dintre aceste tipuri de cancer.

Testarea este foarte simpla, presupune recoltarea a 10 ml de sange sau se va lua o proba de saliva, iar rezultatele sunt gata in cateva saptamani.

Tipuri de mutatii ale genei BRCA

BRCA1 creste riscul pentru cancerul mamar. Iar BRCA2 pe cel pentru cancerul ovarian.

Factorii de risc pentru cancerul mamar

• Prima menstruatie inainte de 12 ani, iar menopauza instalata dupa varsta de 55 de ani;
• Obezitatea;
• Consumul de alcool;
• Istoric familial de cancer de san.

Factorii de risc pentru cancerul ovarian

• Istoricul familial al bolii.
• Lipsa unei metode contraceptive hormonale. Este dovedit ca administrarea contraceptivelor orale scade riscul de aparitie a bolii.
• Prima menstruatie inainte de 12 ani.
• Infertilitatea.
• Sindromul ovarelor polichistice.
• Instalarea menopauzei dupa varsta de 55 de ani, fiindca cu cat o femeie are mai multe cicluri menstruale, cu atat riscul creste.


Email

Citeste si despre:

MedLife anunta concluziile primei etape in studiul privind raspunsul imun al organismului dupa vaccinarea anti-COVID-19 La cat timp se face rapelul daca ne-am infectat cu COVID-19 intre doze? Oficial: Romania va continua vaccinarea cu AstraZeneca, pentru toate categoriile de varsta! Oxford intrerupe testele clinice cu vaccinul AstraZeneca pe copii si adolescenti MedLife a identificat alte 92 de cazuri cu tulpina britanica din 92 de probe noi secventiate Mentine-ti ficatul sanatos! Lupta cu kilogramele dupa nastere - ce medicamente de slabit sunt recomandate Dr. Alina Oprescu, cardiolog pediatru: Sindromul inflamator multisistemic (PIMS) poate aparea la copii si la 2-3 luni dupa infectia cu COVID-19 Testarea pentru COVID in farmacii ar putea incepe intr-o saptamana Ce ar trebui sa stii despre variantele si mutatiile SARS-CoV-2? Care este calea cea mai usoara prin care se transmite coronavirusul? Ce poti face pentru a nu te infecta? Persoanele imunizate complet ar putea renunta la masca in spatii inchise? Ce spune Valeriu Gheorghita Vaccinarea anti-COVID la copiii intre 12 si 15 ani ar putea incepe in aceasta vara