Prezinti risc de a mosteni cancerul de san sau ovarian? Iata ce ai de facut

Actualizat: 06 Iulie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Cancerul de san si cel ovarian sunt doua boli grave cu care sunt diagnosticate multe femei din Romania.

Datele statistice arata ca anual, cancerul de san este responsabil de 80.000 de decese in Europa, iar la nivel mondial, specialistii estimeaza ca 1 din 70 de femei dezvolta cancer ovarian.

In Romania, 7.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer mamar, iar cancerul ovarian are o incidenta de 5% in randul femeilor.

Cancerul de san apare si la barbati, insa incidenta este extrem de mica. Important de retinut este faptul ca riscul de a face unul dintre aceste doua tipuri de cancer creste daca in familie exista astfel de cazuri.

Altfel spus, 15% dintre persoanele care fac cancer de san sau de ovare mostenesc genele care predispun la aparitia acestor maladii.

De aceea, femeile care stiu ca au avut sau au in familie fie mama, bunica sau sora bolnave de cancer mamar sau ovarian pot preveni devoltarea bolii salvandu-si astfel viata prin testarea genetica.

Mutatiile a doua gene BRCA1 si BRCA2, gene ce pot fi transmise ereditar, sunt responsabile de pana la 10% dintre cazurile de cancer de san si ovarian.

Care sunt avantajele testelor genetice?

Diagnosticarea precoce in cazul cancerelor ereditare se poate face prin teste genetice care determina predispozitia pentru aceste boli, dar care pot si stabili tratamentul optim.

Este indicat ca aceste teste sa se faca in jurul varstei de 20 de ani, deoarece, femeile care au in familie aceste tipuri de cancer si sunt purtatoare ale uneia dintre mutatiile asociate cu cancerul de san sau de ovare, pot dezvolta boala pana la varsta de 30 ani.

Testele oncogenetice BRCA1 si BRCA2 iti pot spune printr-o analiza de sange sau de saliva daca ai mostenit mutatii genetice periculoase.

Practic, aceste testari depisteaza mutatia genelor respective, ele fiind teste genetice care au rolul de a determina probabilitatea ca o persoana sa dezvolte sau nu cancer mamar sau ovarian si nu sunt teste diagnostice. Mai mult, o femeie poate mosteni gena BRCA de la mama sau de la tata.

Mutatiile genelor BRCA sunt dispuse pe cromozomii 13 si 17 si se transmit autozomal dominant. Fiecare gena poate suferi pana la 1.200 de mutatii.

Important de subliniat este si faptul ca nu orice femeie care are o gena BRCA defecta va dezvolta unul dintre cele doua tipuri de cancer. Multe femei cu gena BRCA nu fac niciunul dintre aceste tipuri de cancer.

Testarea este foarte simpla, presupune recoltarea a 10 ml de sange sau se va lua o proba de saliva, iar rezultatele sunt gata in cateva saptamani.

Tipuri de mutatii ale genei BRCA

BRCA1 creste riscul pentru cancerul mamar. Iar BRCA2 pe cel pentru cancerul ovarian.

Factorii de risc pentru cancerul mamar

• Prima menstruatie inainte de 12 ani, iar menopauza instalata dupa varsta de 55 de ani;
• Obezitatea;
• Consumul de alcool;
• Istoric familial de cancer de san.

Factorii de risc pentru cancerul ovarian

• Istoricul familial al bolii.
• Lipsa unei metode contraceptive hormonale. Este dovedit ca administrarea contraceptivelor orale scade riscul de aparitie a bolii.
• Prima menstruatie inainte de 12 ani.
• Infertilitatea.
• Sindromul ovarelor polichistice.
• Instalarea menopauzei dupa varsta de 55 de ani, fiindca cu cat o femeie are mai multe cicluri menstruale, cu atat riscul creste.


Citeste si despre:

Cum afecteaza varsta riscul de a dezvolta cancer de san? Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san Cancer de san - factori de risc, analize, diagnostic si tratament Cancerul de san - Tratament Prevenirea prin metode naturale a cancerului la san Remedii naturale pentru cancerul de san Screeningul cancerului de san – Informarea pacientului Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Care sunt semnele precoce ale cancerului de san? Teste genetice pentru depistarea factorilor de risc ce contribuie la aparitia cancerului de san Ce factori te predispun la aparitia cancerului de san Antiperspirantele si cancerul de san 8 lucruri banale care pot cauza cancerul de san Cancerul ovarian, neoplasmul cu cea mai mica rata de supravietuire in randul femeilor Screeningul cancerului endometrial