Melanomul - tumora agresiva care, depistata la timp, poate fi invinsa!

Actualizat: 12 Iulie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Incidenta melanomului in populatia generala este in crestere. Imbucurator ramane faptul ca scanarea corporala cu dermatoscopia generalizata a nevilor ajuta in detectarea precoce a melanomului. Vine vara, pielea la control! Cea mai eficienta scanare la Skinmed Clinic, Centrul de Excelenta Dermatologie Bucuresti.

Melanomul este un tip de cancer cutanat care are drept punct de plecare melanocitul, celula care produce melanina, pigmentul care se regaseste la nivel cutanat, ocular si al firului de par. Melanocitele sunt celulele care stau la baza formarii nevilor (alunitelor). Desi majoritatea nevilor nu sufera transformare maligna, acestia reprezinta leziunea preexistenta asociata cu melanomul, 1:5 cazuri, restul sunt leziuni nou aparute, usor decelabile prin dermatoscopia intregii suprafete corporale.

Cea mai buna veste este ca detectarea melanomului in stadii incipiente se asociaza cu o rata de vindecare de peste 95%.

Acesta este motivul pentru care o metoda imagistica de tehnologie inalta precum scanarea digitala a nevilor poate ajuta medicul dermatolog pentru a detecta leziunile nou aparute sau eventuale modificari la nivelul celor preexistente. Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie in cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelenta Dermatologie Bucuresti, foloseste un sistem digital extrem de precis pentru harta digitala a nevilor care se bazeaza pe imagini cu rezolutie inalta si un software de ultima generatie pentru a crea o baza de date unde vor fi stocate toate leziunile melanocitare. Harta digitala a nevilor ne asigura daca exista sau nu vreo modificare la nivelul nevilor preexistenti sau daca a aparut un nev nou de la ultima examinare, adesea MELANOM.

Cu ajutorul sistemului Fotofinder, noi nu doar scanam leziuni, ci vedem modificari pe care nu le-ati putea nota altfel! Melanomul prezinta crestere rapida si reprezinta cancerul cutanat cu cea mai mare mortalitate asociata. De asemenea, este greu de detectat pentru un ochi neantrenat.
Sistemul nostru de realizare a hartii nevilor de pe suprafata cutanata, dezvoltat in exclusivitate de FotoFinder, este creat pentru a analiza in profunzime structura unui nev cu scopul de a detecta orice potential melanom care nu poate fi observat la examenul clinic. Fotografia realizata este practic o dermatoscopie generalizata, imaginea putand fi marita pentru a vizualiza in detaliu posibilele leziunile maligne incipiente.
De ce? Deoarece daca este descoperit precoce, creste rata de curabilitate.
”, explica dr. Amalia Anghel.

Nu lasati nici o leziune nescanata!

PROGRAMATI-VA PENTRU SCANAREA CORPORALA TOTALA FOTOFINDER

Scanarea (Harta) intregii suprafete cutanate FotoFinder ATBM MASTER inseamna analizarea tuturor leziunilor de pe tot corpul. Astfel, se pot studia toate leziunile cutanate ale pacientului din cap pana in picioare si, in plus, sistemul ultraperformant monitorizeaza chiar si cele mai mici schimbari aparute si evolutia nevilor in timp.

La Skinmed Clinic, Centrul de Excelenta in Dermatologie Bucuresti, se utilizeaza FOTOFINDER ATBM - MASTER AI (Inteligenta artificiala) integrata.

Dr. Amalia Anghel: “Skinmed Clinic este un centru de referinta internationala pentru monitorizarea digitala prin coroborarea informatiilor obtinute prin sistemul FotoFinder si expertiza vasta a medicilor clinicii noastre. Evolutia tehnologica imbratisata de FotoFinder a ajuns la Skinmed Clinic, noul sistem MASTER reprezentand o dermatoscopie generalizata preluata direct din imaginea fotografica de inalta rezolutie si optimizata eficient. Astfel, timpul de lucru este de maxim 15-20 minute comparativ cu 1-1,5 ore anterior, imaginea dermatoscopica separata fiind necesara pentru un numar extrem de redus de leziuni. Monitorizarea ulterioara se realizeaza eficient la nivelul intregii suprafete cutanate, pentru ca acum stim, 80% dintre melanoame sunt leziuni nou aparute, iar noi trebuie sa vizualizam cu periodicitate tot tegumentul pacientilor nostri!”

Ce pacienti ar trebui sa realizeze harta nevilor cu ajutorul FotoFinder-ului?

Daca indepliniti vreuna dintre conditiile de mai jos, asociati un risc crescut de a dezvolta cancer cutanat de tip melanom si ar trebui sa luati in considerare realizarea unei harti dermatoscopice a nevilor de pe corpul dumneavoastra:
• Multiplii nevi (peste 100 pe tot corpul)
• Mai multi nevi displazici/ atipici (peste 50 pe tot corpul)
• Istoric familial/personal de melanom
• Melanom sau alt cancer cutanat diagnosticat in antecedente
• Diagnostic anterior de displazie nevica
• Nevi de dimensiuni mari (diametrul peste 5 cm) si/sau forma atipica, asimetrica
• Modificari notabile aparute la nivelul nevilor preexistenti sau nou aparuti
• Istoric de arsuri solare severe in copilarie sau adolescenta
• Istoric de bronzare artificiala (solar)
• Fototip cutanat foarte deschis/ deschis



Inteligenta artificiala integrata

FotoFinder-ul cu inteligenta artificiala integrata realizeaza analiza si evaluarea riscului asociat leziunilor melanocitare si non-melanocitare folosind unul dintre cei mai eficienti algoritmi existenti. ATBM masters integreaza aceasta tehnologie pentru a optimiza rezultatele obtinute la dermatoscopia intregii suprafete cutanate. Este important sa retinem ca melanomul poate fi invins cata vreme este depistat la timp.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Adevarul despre melanom, cel mai periculos cancer de piele Informatii esentiale despre melanomul malign Cancerul de piele: melanomul malign Leziunile cutanate precanceroase si cancerul de piele Cancerul nazal Modificarile patologice ale unghiilor Produse cosmetice pentru a reduce comportamentul neplacut al pielii sensibile Ce este colagenul si ce rol are in dermatoestetica? Cancerul de prostata Cancerul testicular Vaccinul pentru cancerul de piele ar putea deveni realitate Atentie la razele UV! Cresc dramatic riscul de cancer de piele! Semnele timpurii ale cancerului de piele Cancerul pulmonar poate fi vindecat, daca il depistezi la timp
Cere sfatul medicului ×