Importanta covarsitoare a factorului de protectie solara

Actualizat: 19 Iulie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Expunerea pe termen lung la soare, neprotejati sau protejati necorespunzator, este responsabila pentru 90% dintre semnele de imbatranire a pielii.
Despre modul in care ne afecteaza radiatiile solare, dar si despre importanta factorului de protectie solara, ne vorbeste Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie in cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelenta in Dermatologie Bucuresti.

De ce SPF maximal vara?

Cele doua tipuri principale de raze daunatoare sunt UVA si UVB si sunt cele care provoaca linii fine, riduri, pigmentare, pierderea elasticitatii si chiar cancerul de piele.
Ele pot trece prin sticla si nori, ceea ce inseamna ca avem nevoie intotdeauna de protectie, indiferent de anotimp sau de conditiile meteorologice.

Numarul SPF arata nivelul de protectie impotriva radiatiilor UVB. Un SPF de 30 blocheaza 96,7% dintre razele UV, asa ca doar 3,3% vor trece si vor patrunde in piele.
Cu toate acestea, doar recent s-a descoperit ca razele UVA ar trebui sa fie in prim plan in grija noastra pentru protectia solara, acestea fiind responsabile pentru 95% dintre cazurile de fotoimbatranire si cancer de piele
.”, explica Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie in cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelenta in Dermatologie Bucuresti.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l cautati pe o eticheta de protectie solara este „spectrul larg”, ceea ce inseamna ca veti putea fi protejat atat impotriva razelor UVA, cat si a celor UVB si factorul de protectie maximal – 50%.

Tipuri de protectie solara

Este important sa observati ce tip de filtre are crema dvs. de protectie solara.

Exista 2 tipuri de protectie, chimica si fizica. Dr. Amalia Anghel: „Principala diferenta este ca toate cremele chimice de protectie solara au particule mici, care vor fi absorbite de piele, iar studiile sugereaza ca pot fi periculoase pentru sanatatea noastra. in timp ce filtrele fizice stau pe pielea ta, formand o bariera. Exemple de creme de protectie solara fizice sunt cele care contin oxid de zinc si dioxid de titan. De asemenea, este important sa vedeti daca crema dvs. de protectie solara contine antioxidanti precum cofeina, samburi de struguri etc. Acest lucru va ajuta la protejarea pielii impotriva radicalilor liberi produsi atunci cand ne expunem pielea la radiatiile UV.”.
Asadar, atunci cand cautati protectie solara, alegeti intotdeauna un SPF fizic, cu spectru larg, de cel putin 30, ideal 50% si, preferabil, cu antioxidanti.


!!! Bine de stiut/retinut!

Cum ar trebui sa ne pregatim corpul pentru expunerea la soare?

Expunerea la soare ar trebui facuta treptat si numai in anumite intervale orare. “Putem beneficia de aportul ideal de vitamina D daca ne expunem cca 15, 20 minute dimineata, pana la orele 10.00 sau dupa-amiaza, dupa ora 17.00. Purtam haine termorezistente la soare si folosim crème/spray-uri cu factor ridicat de protectie solara – 50. Acestea se aplica din 2 in 2 ore, daca stam la umbra, si de fiecare data cand iesim din apa.”, ne recomanda specialistul de la Skinmed Clinic.

Cum sa ne ferim alunitele de ultraviolete, astfel incat sa nu existe probleme medicale?

Expunerea la soare trebuie sa fie facuta corect, controlat. Dr. Amalia Anghel: “Se va evita expunerea in intervalul orar 10:00-17:00, pielea trebuie protejata in totalitate, nu doar la nivelul nevilor melanocitari, cu produse ce ofera protectie solara cu spectru larg (spf50), aplicate in cantitate corecta si reaplicate conform recomandarilor (la fiecare 2 ore, de fiecare data cand iesim din apa, stergem pielea cu prosopul sau transpiram). Pe langa fotoprotectia topica, sunt recomandate hainele ce acopera o suprafata corporala cat mai mare, din materiale naturale, sepci, palarii si ochelari de protectie cu filtre UV.”

In plus, anual, este necesara verificarea dermatoscopica a leziunilor melanocitare, screening ce poate depista precoce eventualele modificari de la nivelul acestora. ”Dermatoscopia corporala este indicata anual, sau mai des, in functie de particularitatile fiecarui pacient (istoric de cancer de piele personal sau familial, nevi atipici etc.). Evaluarea dermatoscopica de rutina, anuala, poate depista precoce eventuale modificari la nivelul leziunilor melanocitare, ideal inainte ca acestea sa sufere modificari decelabile cu ochiul liber de catre pacient. Este indicata o consultatie si dermatoscopie atunci cand pacientul observa o leziune nou aparuta, cu crestere rapida, asimetrica atat ca forma cat ca si culoare, o leziune ce sangereaza, ce nu se vindeca, sau ce a fost traumatizata in mod repetat.”, adauga medicul.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Crema de protectie solara - cum o alegem pe cea potrivita Pericolele utilizarii cremelor de protectie solara Sfaturi pentru alegerea celei mai potrivite creme de protectie solara Tot ce trebuie sa stiti despre folosirea corecta a lotiunii solare Cum te protejezi de arsurile solare Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Lotiunea solara potrivita pielii tale 7 lucruri pe care medicii dermatologi vor sa le transmita pacientilor Vulvodinia Pharmaceris M - O ingrijire deosebita pentru perioada sarcinii Soarele, prieten sau dusman: cancerul de piele