Bronsita este o afectiune respiratorie caracterizata prin inflamarea bronhiilor, adica a cailor aeriene ce asigura transportul aerului catre plamani.
Este indicat sa fie prevenita aceasta afectiune, fie prin administrarea vaccinului antigripal, care se face anual, fie cu ajutorul vaccinului antipneumococic, care se realizeaza o data la sase ani.
Netratata corespunzator, aceasta afectiune poate genera complicatii grave.
- Bronsita acuta este o afectiune caracteristica sezonului rece, care de cele mai multe ori este produsa de infectii virale si care poate fi agravata de anumite suprainfectii bacteriene.
- Bronsita cronica este o afectiune de durata a cailor respiratorii si poate dura de la sase saptamani la cateva luni sau ani - si se caracterizeaza de prezenta constanta a reflexului de tuse si a expectoratiei.
Fumatul este principala cauza a aparitiei simptomelor de bronsita cronica. O alta cauza este si inhalarea de substante toxice. Este o boala care trebuie tratata, deoarece poate duce la aparitia emfizemului pulmonar.
Bronsita acuta
Incepe cu senzatia de durere in piept, urmata de o tuse seaca. Mai tarziu, tusea seaca se va transforma in tuse expectoranta, cu eliminare de sputa transparenta. Atunci cand apar complicatii, sputa poate fi de culoare galbena sau verzuie.
Principalele simptome sunt: dureri de cap, gat, secretii nazale, uneori apare si febra, iar respiratia poate fi suieratoare.
Bronsita cronica
Simptomele sunt asemanatoare cu ale bronsitei acute, doar ca tusea va produce constant flegma galbena, verde sau alba. Bronsita cronica este o forma de boala pulmonara obstructiva.
Dupa cauze, bronsitele pot fi
- Bronsita infectioasa este cauzata de agenti patogeni - virusuri, bacterii.
- Bronsita iritativa apare ca urmare a expunerii la substante toxice sau praf.
- Bronsita acuta apare in timpul unei infectii respiratorii superioare.
- Bronsita cronica este cel mai des intalnita la fumatori. Daca provine de la fumat nu este contagioasa.
- Astmul este o alta cauza a aparitiei simptomelor de bronsita cronica intalnita la copii.
Acesta este prescris de medic si va include medicamente pentru tratarea tusei, calmarea durerii si diminuarea febrei. Se prescriu antibiotice numai daca apar si infectii bacteriene, iar inainte se efectueaza o antibiograma.
Celor care au accese puternice de tuse iritativa, tuse prezenta in bronsita cronica, li se va recomanda si administrarea de corticosteroizi pe cale inhalatorie.
Totodata, pentru diminuarea simptomelor se vor bea ceaiuri calde, se va evita fumatul, consumul de alcool si cafea si se pot face inhalatii cu musetel. Odihna este de asemenea foarte importanta.
Preventia este indicata mai ales la grupele de varsta cele mai supuse imbolnavirii - persoanele in varsta, copiii, dar si cei care au mai multe comorbiditati, precum diabeticii, cardiacii, dar si cei care au o imunitate scazuta.
Renuntarea la fumat este extrem de importanta. De asemenea, pe cat posibil se va evita contactul cu persoane ce prezinta infectii respiratorii.
O buna igiena a mainilor este foarte importanta mai ales in sezonul de epidemii de gripa.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.