Viata persoanelor cu boala pulmonara obstructiv cronica

Actualizat: 19 Decembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Boala pulmonara obstructiv cronica poate avea un impact negativ asupra activitatilor de zi cu zi, a hobby-urilor, calatoriilor si relatiilor dumneavoastra.

Daca aveti boala pulmonara obstructiv cronica, posibil sa vi se para mai greu sa faceti unele dintre lucrurile la care participati in trecut fara prea mare efort. Puteti sa obositi mult mai repede, chiar si atunci cand faceti activitati usoare.

Prin tratament si consiliere, calitatea vietii dumneavoastra va creste si veti putea fi mai activi.

Printre masurile pe care le puteti lua pentru a gestiona simptomele si a incetini progresia bolii se numara:

Evitarea iritantilor pulmonari

Daca fumati, renuntati la acest obicei nociv. Fumatul este principalul factor declansator al bolii pulmonare obstructiv cronice. Cereti sfatul medicului, cu privire la programe si produse care va pot ajuta sa va lasati de fumat.

Incercati sa evitati fumatul pasiv, dar si alti iritanti pulmonari care pot contribui la declansarea afectiunii, cum ar fi substantele chimice si praful.

Tineti ferestrele inchise si stati in interior in perioada alergiilor sezoniere, cand aerul este poluat sau nivelul prafului din atmosfera este crescut.

Reguli de baza pentru ingrijire

Daca aveti boala pulmonara obstructiv cronica, este important sa va ingrijiti. Urmati tratamentul prescris de catre medic. Nu faceti pauze si solicitati medicului sa va prescrie medicamentele din nou, atunci cand le-ati utilizat deja pe cele de pe reteta.

Discutati cu medicul daca este necesar sa va vaccinati antigripal si contra pneumoniei. Solicitati specialistului detalii despre modul in care alte boli de care suferiti ar putea sa influenteze boala pulmonara obstructiv cronica. De asemenea, intrebati care sunt probabilitatile ca afectiunea dumneavoastra sa creasca riscul aparitiei bolilor de inima, cancer pulmonar si pneumonie.

Strategii de interventie in cazul aparitiei simptomelor

Pentru a tine sub control manifestarile bolii, in functie de severitatea acestora, le puteti solicita ajutorul prietenilor si familiei pentru desfasurarea sarcinilor zilnice care presupun efort. Mentineti un ritm scazut al activitatilor casnice si faceti cat mai putin efort, indiferent de activitatea pe care o prestati. Asezati obiectele pe care le folositi cel mai des, in locuri usor de accesat.

Simplificati modul de a gati, a face curatenie sau alte treburi casnice. Pentru unii oameni poate fi mai simplu sa utilizeze un carut sau cos pe roti, pentru a muta obiectele dintr-un loc in altul.

Cereti ajutor atunci cand trebuie sa faceti anumite treburi in jurul casei, pentru a evita urcarea si coborarea de prea multe ori a scarilor. Purtati haine largi si pantofi usor de incaltat.

Pregatirea pentru situatii de urgenta

Daca suferiti de boala pulmonara obstructiv cronica, este important sa stiti unde sa solicitati ajutor atunci cand aveti nevoie. Apelati la asistenta medicala de urgenta daca aveti simptome severe. Pastrati la indemana telefonul medicului, al spitalului si al a unei persoane apropiate care poate interveni pentru ingrijiri medicale de urgenta.

Contactati medicul cand manifestarile dumneavoastra se agraveaza, daca apar complicatii sau sunt prezente semne ale unei infectii, cum ar fi febra. Medicul va poate modifica sau ajusta tratamentul pentru a va ameliora si trata simptomele.


Citeste si despre:

Cea mai buna dieta pentru persoanele cu boala pulmonara obstructiva cronica Mituri periculoase despre boala pulmonara obstructiva cronica Bronhopneumopatia obstructiva cronica Bronhopneumopatia obstructiva cronica si activitatea sexuala Cauzele bolii obstructive pulmonare la nefumatori Nu confunda batranetea cu BPOC, boala de plamani! Reabilitarea pulmonara in BPOC De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Hipertensiunea pulmonara Bolile cronice Anxietatea - cum iti afecteaza viata? Emfizemul pulmonar Screeningul pulmonar - instrument de diagnostic precoce al cancerului Un inamic redutabil: Bronhopneumopatia cronica obstructiva Displazia Bronhopulmonara (BPD) – Boala pulmonara cronica la copii