Cum ajuta acidul hialuronic in tratarea bolilor respiratorii

Actualizat: 27 Iunie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Testurile plamanilor contin acid hialuronic, o componenta esentiala pentru retinerea moleculelor de apa si pentru echilibrul lichidelor in tesuturile pulmonare. Se stie ca acidul hialuronic este utilizat intr-o varietate de afectiuni ale articulatiilor sau pielii si studiile din ultimii ani arata ca are efecte benefice in tratamentul bolilor pulmonare precum astmul, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) si bronsita cronica. Principalul beneficiu in aceste patologii este efectul sau antiinflamator si hidratarea intensa a tesuturilor. Inhalat, acidul hialuronic creste volumul cailor respiratorii si le hidrateaza suprafata, prevenind bronhoconstrictia si favorizand eliminarea mucusului din tractul respirator.

Cum actioneaza acidul hialuronic la nivelul plamanilor

Acidul hialuronic leaga multe molecule de apa si astfel, creeaza un mediu vascos la suprafata mucoasei, avand rol protector, de bariera, pentru agentii patogeni si crescand frecventa eliminarii mucozitatilor de la nivelul cailor respiratorii. Acidul hialuronic are astfel un efect intensiv de lubrifiere si hidratare a cailor respiratorii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca boala pulmonara cronica obstructiva (BPOC) va deveni a treia cauza de deces la nivel mondial pana in 2030. Complicatiile bolii pot aparea la peste 90% dintre pacientii cu BPOC si adesea necesita spitalizare.

Tratamentul bolilor respiratorii

Este important sa precizam ca acidul hialuronic este o completare a tratamentelor standard pentru bolile respiratorii si in niciun caz nu inlocuieste tratamentul prescris de medic.

Acidul hialuronic in tratamentul astmului. Persoanele care sufera de astm prezinta o inflamatie cronica si o modificare a cailor respiratorii. In timpul crizelor de astm, respiratia este ingreunata din cauza ingustarii cailor respiratorii si acumularii de mucus in exces. Acidul hialuronic activeaza anumite celule antiinflamatorii si favorizeaza eliminarea excesului de mucus.

Acidul hialuronic in BPOC. BPOC este o boala respiratorie cronica ce afecteaza atat bronhiile (bronsita cronica), cat si plamanii (emfizem) si se manifesta prin ingustarea progresiva si ireversibila a bronhiilor, ceea ce duce la o scadere progresiva a capacitatii respiratorii. Acidul hialuronic retine molecule de apa, lubrifiaza si hidrateaza mucoasa cailor respiratorii, ducand la indepartarea mecanica a produsilor potential daunatori, a agentilor patogeni si a alergenilor. Acidul hialuronic creeaza film protector fata de virusuri, bacterii, alergeni sau agenti inflamatori si imbunatateste functia respiratorie.

Acidul hialuronic si fumatul

Mai multe studii arata ca fumatul duce la scaderea continutului de acid hialuronic in plamani. Fumatul afecteaza caile respiratorii incepand cu caile de intrare: gura si nas.

Mucoasele devin uscate si se atrofiaza treptat, ceea ce duce la reducerea functiei de curatare cailor respiratorii. Tusea fumatorului, care apare in mod special dimineata, este un semn de afectare semnificativa a cailor respiratorii, organismul incercand sa elimine mucusul acumulat in timpul noptii. Aceasta tuse duce la o iritare si mai puternica a mucoasei respiratorii. Acidul hialuronic cu greutate moleculara mare hidrateaza intens mucoasa afectata, favorizeaza eliminarea mucusului si a agentiilor iritanti.

Intr-un organism sanatos, fiecare respiratie aduce aer oxigenat pana la nivelul alveolelor din plamani. Pentru ca schimburile de oxigen si dioxid de carbon sa se faca eficient, alveole pulmonare au nevoie de o substanta numita surfactant pulmonar. Secretia de surfactant este afectata de fumat si in bolile pulmonare. Acidul hialuronic actioneaza pozitiv asupra surfactantilor si imbunatateste functia respiratorie.

Produs cu acid hialuronic eficient pentru fumatori si in bolile respiratorii

Dyfesa este un dispozitiv medical indicat ca adjuvant in protectia si echilibrarea mucoaselor tractului respirator. Contine acidul hialuronic cu masa moleculara mare, ce se administreaza prin inhalare orala, printr-un mecanism brevetat care face procesul simplu si la indemana utilizatorului.



Administrarea se face prin inhalarea continutului din dispozitiv: se plaseaza dispozitivul in gura, se strang buzele pe dispozitiv, se apasa cu mana pe capsula si se inspira adanc pentru a da posibilitatea acidului hialuronic sa patrunda in caile respiratorii.

Este recomandata 1 aplicare pe zi ca adjuvant in perioadele de afectare a functiei respiratorii sau ca protectie pentru fumatori.

In afectiunile cailor respiratorii superioare, precum: laringita, traheita, laringo-traheita, raceala sau gripa, se recomanda 1 aplicare de 1 sau 2 ori pe zi, conform recomandarilor medicale. Pentru eficienta optima, perioada minima de administrare este de 2 saptamani. Dyfesa contine 10 dispozitive de unica folosinta pentru inhalare.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Simptome ale bolilor respiratorii Care e rolul hipersensibilitatii alimentare in producerea bolilor respiratorii? Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia) Cum ne putem proteja de virozele respiratorii Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Boli asociate cu temperaturile ridicate Principalele manifestari ale bolilor cardio-vasculare Care sunt bolile la care esti predispus in functie de grupa ta de sange? Impactul schimbarii sezonului asupra afectiunilor respiratorii: preventie si tratament Despre bolile cronice: interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Dna. Maria Vasilescu, General Manager Tarus Media