Modificari cutanate in afectiunile respiratorii

Actualizat: 31 Octombrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Afectiuni respiratorii


Exista unele afectiuni respiratorii ce determina si modificari tegumentare importante ce fac pacientul sa se prezinte la medic, crezand ca este o noua boala, cand de fapt este o afectiune asociata bolii sale, fie ea depistata si cu tratament cronic la domiciliu, fie nediagnosticata.

Primele modificari sesizate si de catre pacient, dar si de catre familie sunt modificarile unghiale de tip “clubbing”ce reprezinta ingrosarea aparuta la nivelul falangei distale si cu modificarea unghiului de la baza unghiei si lama unghiala ce depaseste 160 de grade si care ascunde in majoritatea cazurilor pneumopatii cronice, neoplazii pulmonare sau tuberculoza.

Aceasta modificare mai este cunoscuta si sub denumirea de “unghii hipocratice”deoarece a fost descrisa pentru prima data de Hipocrate.

O alta asociere importanta legata de unghiile lui Hipocrate a fost facuta cu sclerodermia sistemica cu afectare pulmonara la aproxim 25% din cazuri.

Cauze ale afectiunilor respiratorii

Cianoza reprezinta colorarea tegumentelor si a mucoaselor intr-o tenta albastru violaceu ce apare atunci cand concentratia hemoglobinei reduse depaseste 5g/dl.

Aceasta cianoza o mai intalnim si in cadrul fenomenului Raynaud, unele afectiuni cardiopulmonare sau in unele stari de soc.Trebuie facuta diferenta dintre acrocianoza si cianoza deoarece acrocianoza nu apare in afectiuni respiratorii si reprezinta coloratia in albastru violaceu a limbii si buzelor.

Telangiectazia ereditara hemoragica este o afectiune vasculara autosomal dominanta ce se caracterizeaza prin epistaxis, hemoragii la nivelul tractului gastrointestinal, anemie feripriva si telangiectazii cutaneo-mucoase.

Aceste telangiectazii sunt descrise ca niste puncte lineare sau sub forma unei mici panze de paianjen si sunt localizate in special la nivelul nasului, buzelor sau mucoasei nazale si se intalnesc si la pacientii cu afectiuni pulmonare cum ar fi cei ce au diverse malformatii arterio-venoase la nivel pulmonar.

Sindromul Loffler este caracterizat prin prezenta unui infiltrat pulmonar de tip inflamator, migrator si insotit de hipereozinofilie periferica.Printre cauzele aparitiei acest sindrom se regaseste larva migrans cutanata.

Sarcoidoza este o alta afectiune de etiologie necunoscuta ce afecteaza in special adultul tanar cu varsta intre 20-40 de ani, iar organul tinta este plamanul ce asociaza: adenopatie bilaterala la nivelul hililor cu infiltrate pulmonare, ca mai apoi sa afecteze si tegumentele.

De exemplu sindromul Lofgren este o manifestare a sarcoidozei ce apre frecvent la rasa caucaziana si se caracterizeaza prin instalarea brusca a unui eritem nodos insotit de febra, limfadenopatie semnificativa hilara bilaterala, poliartrita migratoare, dar fara leziuni granulomatoase la nivelul pielii.

Tuberculoza si manifestarile ei cutanate ramane inca o provocare pentru specialisti deoarece varietatea morfologica a leziunilor cutanate depind de modul de invadare al pielii de catre balicul Koch, de virulenta, dar si de sistemul imunitar a celui afectat.

Modificari lezionale

Importanta cunoasterii acestor modificari lezionale tine de incidenta crescuta din ultimii ani si de legatura ei cu diferite stari imunosupresive date de alte afectiuni.

Clasificarea leziunilor cuprinde:
- leziuni tipice ce includ: sancrul tuberculos, tuberculoza verucoasa, scrofuloderma, lupus vulgar, tuberculoza miliara cutanata acuta, tuberculoza periorificiala
- leziuni atipice unde intalnim: lichenul scrofulorosum, eritem indurat, tuberculide papulonecrotice, tuberculide nodulare.

Fibroza chistica sau dupa cum mai este cunoscuta si sub denumirea de mucovicidoza da si ea modificari tegumentare nespecifice si greu de depistat.

Keratodermia palmoplantara aquagenica este o manifestare ce apare dupa expunerea la apa a pielii si este cauzata de o concentratie crescuta a electrolitilor in transipratie.Acrodermatita enteropatica-like este o alta manifestare tegumentara ce poate aparea la copii de 2 saptamani pana la cei de 6 luni si asociaza o hipotrofie staturo-ponderala, hipoproteinemie, edeme precedate de mnifestari pulmonare.

Infectia cu Mycobacterium intracellulare din cadrul complexului nontuberculogen poate da modificari la nivelul tegumentelor ce seamana si se pot confunda usor cu leziunile din sclerodermie cu placi indurate localizate la nivelul membrelor inferioare, tegument ingrosat si indurat la nivel periarticular si chiar anticorpi anti-SSA crescuti.

Concluzie

Recunoasterea modificarilor cutanate din patologia pulmonara ramane importanta atat pentru medicul clinician cat si pentru dermatolog sau cel de familie deoarece un tratament pulmonar initiat corect poate usura munca colegului, iar prognosticul bolii creste in favoarea pacientului ceea ce subliniaza o buna colaborare interdisciplinara.


Citeste si despre:

Purpura Henoch - Schonlein Acupunctura - o optiune terapeutica Alergenii din aer Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal Imunodeficienta comuna variabila Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Miozitele Cum iti poti da seama daca ai sau nu o alergie Rinita non-alergica Afectiunile respiratorii - cand ne prezentam la medic? Impactul schimbarii sezonului asupra afectiunilor respiratorii: preventie si tratament