Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Tranzitia anotimpului de la vara la toamna este una dintre cele mai mari schimbari ale anului, din multe puncte de vedere. Pentru multe persoane, verificarea vremii indica daca este necesar sa aduca o umbrela sau cat de gros ar trebui sa se imbrace. Pentru persoanele cu patologii ale tractului respirator sau cu sensibilitate la vremea rece, vremea dicteaza modul in care pot evita aparitia simptomelor.
Temperatura si climatul noului sezon aduc modificari ale mediului ce pot influenta sanatatea generala si in special starea sistemului respirator.
Exista doua mari categorii de factori ce pot agrava afectiunile respiratorii, intalniti toamna: temperatura scazuta si factorii iritanti.
Astfel, sezonul rece si patologia respiratorie sunt puternic conectate, din motive bune. Patologiile respiratorii sunt de regula frecvente in randul adultilor de varsta medie si inaintata, insa pot afecta si tinerii.Testele de functionalitate pulmonara sunt cele ce evalueaza eficienta inspirului si expirului, capacitatea de efort si rezerva pulmonara. Cu ajutorul acestora se pot diagnostica doua mari categorii de boli respiratorii: obstructive si restrictive.
Pacientii cu afectiuni obstructive au dificultati in eliminare a aerului din plamani si caile respiratorii, iar cei cu afectiuni restrictive nu pot inhala suficient aer. Ambele categorii au inflamatia bronsica ca si factor patogenetic comun.
Atunci cand scade temperatura atmosferica, aerul devine mai uscat. Astfel nu neaparat frigul va avea impact asupra cailor respiratorii, cat umiditatea scazuta a aerului.
In mod natural, caile respiratorii superioare si inferioare sunt captusite cu un strat subtire de fluid, acesta avand rol lubrifiant, protector si hidratant pentru tesutul bronsic. Atunci cand inhalam un aer mai uscat decat in mod normal, acel strat de fluid se evapora mai repede decat in mod normal, uneori fiind dificil de inlocuit la timp.
Caile respiratorii ,,se usuca’’ astfel, pierzandu-si protectia si devenind sensibile la factorii iritanti.
Un tesut iritat se va inflama mai usor, iar bronsiile inflamate vor declansa si inrautati simptomatologia unora dintre cele mai frecvente patologii respiratorii: astmul bronsic si bronhopneumonia obstructiva cronica (BPOC). Mai mult decat atat, temperatura scazuta si aerul uscat vor creste productia de mucus.
Mucusul este un strat protector al traheei si bronhiilor, insa mucusul produs in exces poate dauna.
In conditii de temperatura scazuta, mucusul este mai gros decat in mod normal si poate bloca caile respiratorii, crescand riscul de colonizare bacteriana si virala si astfel de infectii respiratorii diverse.
Pentru multe persoane sanatoase, cea mai buna parte a venirii toamnei o reprezinta multitudinea de mirosuri placute: miros de aer rece, miros de mere si scortisoara, miros de lemn ars si de recolta.
Din pacate insa, pacientii cu afectiuni respiratorii cronice sau recurente nu vor beneficia pe urma acestor arome noi.
Odata cu obiceiurile noului sezon, creste multitudinea de factori potential alergeni si iritanti: praf, particule de ingrasamant, fum, iarba uscata, poluanti etc.
Combinatia dintre acesti factori si aerul uscat si rece poate induce constrictie bronsica si inflamatia cailor respiratorii si a sinusurilor.
Persoanele sanatoase, fara hipersensibilitate bronsica sau patologii respiratorii diagnosticate, nu ar trebui sa aiba probleme semnificative odata cu venirea sezonului rece.
Pacientii cu afectiuni respiratorii trebuie insa sa fie atenti de fiecare data cand petrec timp afara si sa se protejeze prin diferite metode. Exista multiple recomandari benefice cu ajutorul carora va puteti pastra plamanii si caile respiratorii sanatoase in noul sezon.
Astfel, incercati sa:
Schimbarea sezonului si scaderea temperaturii au cu siguranta impact asupra sistemului respirator, in special pentru persoanele cu disfunctii respiratorii cronice.
Exista insa multiple metode de a preveni si evita situatiile ce pot declansa simptomele, precautiile suplimentare din partea pacientilor fiind esentiale.