Atentie la aerul conditionat! Folosirea incorecta slabeste imunitatea!

Actualizat: 20 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Variatiile bruste de temperatura si imunitatea


Aerul conditionat este, cu siguranta, benefic in zilele caniculare mai ales pentru persoanele in varsta si cele care sufera de afectiuni cardiace. Medicii atrag insa atentia ca, folosit necorespunzator, aerul conditionat ne poate imbolnavi, indiferent de varsta si de starea de sanatate!

Pe de o parte, diferentele mari de temperatura dintre mediul ambiental si cel inconjurator supun organismul unui stres suplimentar, care influenteaza direct imunitatea.

Pe de alta parte, filtrele necuratate favorizeaza transmiterea virusurilor si bacteriilor in spatiile inchise, nearesite.

In plus, specialistii atentioneaza persoanele care tin la silueta lor ca intrebuintarea pe temen lung a sistemelor de climatizare favorizeaza si acumularea kilogramelor in plus, deoarece, prin folosirea sistemelor de ventilatie artificiala, organismul nu mai depune efort pentru reglarea temperaturii si deci este redus consumul energetic.

Afectiunile cauzate/accentuate de aerul conditionat

Impactul pe care aerul conditionat il are asupra fiecarei persoane in parte difera in functie de varsta si starea de sanatate, gradul de racire a incaperilor si modul in care au fost intretinute aparatele.

Studiile arata ca 28% dintre persoanele care traiesc in casele climatizate sufera de rinita, comparativ cu doar 5% dintre persoanele care locuiesc in case ventilate natural.

Aproximativ 35% dintre persoanele care traiesc in spatii climatizate sufera de congestie nazala, comparativ cu 9% dintre oamenii care locuiesc in case fara aer conditionat.

Climatizarea poate fi o cauza importanta a starii de apatie si a somnolentei inexplicabile aparute brusc.

Medicii atrag atentia ca utilizarea incorecta a aparatelor de aer conditionat poate crea serioase probleme de sanatate sau le poate exacerba pe cele existente. Astfel, din cauza aerului conditionat pot aparea sau pot fi accentuate simptome de tip rinitic (nas infundat sau rinoree), stranut, durere in gat sau de cap.

Tot din cauza aerului rece si uscat, si ochii pot fi afectati, aparand iritatii, inrosire, lacrimare, mai ales daca purtam lentile de contact.

Aerul conditionat mai poate determina si aparitia tusei uscate, uneori insotita de un „suierat“ sau „fluierat“, si de senzatia de „gat uscat“.

De la raceli la pneumonii si paralizie faciala

Folosirea incorecta a aerului conditionat ne poate pune serios sanatatea in pericol: putem suferi de la banalele raceli pana la pneumonii.

In cazul expunerii prelungite la aerul conditionat si al asocierii cu alte boli cronice (astm bronsic, bronhopneumopatie cronica obstructiva, rino-sinuzita cronica), pot aparea suprainfectii bacteriene ce conduc la bronsita sau chiar la pneumonie.

Cand jetul de aer ne bate in fata sau in ceafa, exista pericolul aparitiei paraliziei faciale a frigore, junghiurilor intercostale si nevralgiilor (dureri care iradiaza de-a lungul unui nerv).

Pot aparea torticolisul (contractura mai mult sau mai putin dureroasa a muschilor gatului), lombosciatica (durere in regiunea lombara ce iradiaza de-a lungul piciorului) si lumbago acut (dureri la nivelul coloanei).

Bacteria care poate duce la deces

De departe, cea mai grava problema legata de folosirea necorespunzatoare a aparatelor de aer conditionat este legioneloza. Boala este favorizata de raspandirea bacteriei Legionella pneumophila atunci cand se folosesc aceste aparate fara ca filtrele sa fi fost curatate corespunzator (in cazul in care nu sunt curatate sau schimbate des, filtrele aparatelor de aer conditionat, care "gazduiesc germeni, raspandesc virusurile si bacteriile existente in incaperile in care se folosesc aceste sisteme).

Legioneloza se manifesta prin cefalee, dureri la nivel muscular si abdominal, diaree, febra usoara si tuse uscata. In unele situatii, pot apar probleme respiratorii si tuse cu expectoratii, iar in cazuri grave se poate ajunge la aparitia pneumoniei.

Riscul de deces in cazul legionelozei este de 20-35%, in lipsa unui tratament corespunzator, si de 40-50% in cazul in care persoana in cauza sufera de o boala cronica.

Denumirea de Legionella provine de la prima epidemie de pneumonie severa (care s-a propagat prin sistemul de climatizare), care a dus la numar mare de decese printre participantii la Conventia Anuala din 1976 a Legiunii Americane desfasurata la Philadelphia.

Dintre cei 220 de participanti infectati, 34 de persoane au decedat ca urmare a legionelozei.

Cum pot fi prevenite imbolnavirile cauzate de expunerea la aerul conditionat

Medicii recomanda ca filtrele aparatelor de aer conditionat sa fie inlocuite sau igienizate corespunzator o data pe an in locuinte si o data la 6 luni in spatiile mari, precum marile magazine sau cladirile de birouri.

Temperatura aerului din incaperi se regleaza in functie de volumul total al spatiului, destinatia camerei (de locuit sau birouri), numarul de persoane din incapere. Indicata este ca diferenta de temperatura dintre mediul exterior si cel ambiental sa nu depaseasca 5-7 grade Celsius.

Sub nicio forma, fluxul de aer rece nu trebuie indreptat in directia persoanelor aflate in incapere.

Aerul conditionat trebuie pornit doar dupa ce camera a fost aerisita in prealabil si oprit la anumite intervale de timp, iar incaperile trebuie aerisite.

In cazul persoanelor care sufera de uscaciune oculara, mai ales daca poarta lentile de contact, este indicata folosirea serului fiziologic sau a lacrimilor artificiale.


Citeste si despre:

Bacteriile din aerul conditionat Legatura dintre aerul conditionat si infectiile respiratorii Cum iti poate afecta sanatatea aparatul de aer conditionat Boli provocate de expunerea la aerul conditionat Metode de reducere a temperaturii fara aer conditionat 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Cum sa rezistati fara aer conditionat in timpul zilelor caniculare Aerul curat sau controlul nivelului de poluare al aerului de la domiciliu Alergenii din aer 8 moduri simple si naturale de purificare a aerului din interior Poluarea aerului in legatura cu problemele cardiovasculare