Tot ce trebuie sa stii despre balonare: cauze, simptome si remedii

Actualizat: 24 Iulie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Ce este balonarea


Balonarea sau meteorismul abdominal este o tulburare gastrointestinala ce afecteaza atat adultii, cat si copiii. Balonarea este un proces natural, provocat de mesele copioase. In cazuri rare, insa, poate ascunde boli grave, de aceea nu trebuie tratata cu indiferenta.

Un studiu realizat cu sprijinul Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie din Romania a aratat ca 67% dintre femei se confrunta cu senzatia de balonare, iar la nivel mondial, 30% din populatie are aceasta problema.

Oricine poate suferi de balonare, insa femeile sunt mai afectate decat barbatii, din cauza schimbarilor hormonale si fiziologice prin care trec.

Semne si simptome

Balonarea se manifesta printr-un disconfort abdominal sau o senzatie de plenitudine, iar in unele cazuri pot aparea si simptome precum:

- flatulenta (eliminare pe cale anala a gazelor din intestin);

- eructatii eliminare pe cale bucala a gazelor din stomac;

- dureri abdominale;

- diaree sau constipatie;

- tulburari de defecatie;

- greata, foarte rar insotita de varsaturi;

- lipsa poftei de mancare.

Cauzele balonarii

Atunci cand gazele din intestine nu sunt eliberate la timp prin flatulenta sau eructatii, apare balonarea. Daca la unele persoane abdomenul isi mareste dimensiunea cu doar cativa centrimetri, la altele se poate chiar dubla in timpul zilei, pentru ca noaptea sa revina la normal.

Aceasta senzatie neplacuta are o multime de cauze. De exemplu, s-ar putea sa observam ca abdomenul ni se mareste dupa ce am luat masa in oras. Inainte sa dati vina pe cartofii consumati, ganditi-va daca aceleasi simptome apar atunci cand gatiti cartofii acasa.

De cele mai multe ori, balonarea ce apare in urma consumului de alimente bogate in amidon este cauzata de reincalzirea lor. Prin acest proces, preparatele isi schimba structura moleculara, devenind bogate in amidon rezistent, o substanta ce nu poate fi digerata in intestinul subtire.

Alimentele ajung, astfel, in intestinul gros, iar bacteriile care incep descompunerea lor produc gaze si provoaca meteorism.

Produsele procesate si cele de patiserie sunt, de asemenea, bogate in amidon rezistent, asa ca trebuie consumate cu moderatie sau evitate.

Fluctuatiile hormonale care apar in organismul femeilor sunt o alta cauza a meteorismului abdominal. Desi cele mai multe persoane cred ca retentia de apa este responsabila de aceasta situatie, adevarul este altul.

In timpul ovulatiei, ovarele produc cantitati mai mari de estrogen, iar in aceste conditii, muschii abdomonali se relaxeaza mai mult decat de obicei. Si muschii din intestine sunt ceva mai lenesi, astfel ca nu mai sunt la fel de eficienti in a transporta alimentele. Apar, asadar, constipatia si balonarea.

Consumati mai multe fibre in astfel de perioade si s-ar putea ca simptomele sa nu mai fie atat de suparatoare.

Probleme apar si atunci cand mestecati guma! Pentru ca inghiti mai mult aer decat in mod normal, abdomenul se umfla. Variantele fara zahar sunt optiuni chiar mai rele pentru digestie, deoarece au ingrediente precum sorbitol, care fermenteaza in intestine.

Daca va doriti sa evitati problemele balonarii, va recomandam sa acordati o importanta deosebita si ritmului in care luati masa. Incearcati sa manancati cat mai incet, sa mestecati bine alimentele, pentru ca atunci cand va grabiti inghiti cantitati mai mari de aer ceea ce va face sa va umflati.

Foarte multe alimente sanatoase provoaca balonare. Cerealele, fasolea, varza, broccoli au nutrienti valorosi pentru organism, insa odata ce ajung in intestine, incep sa fermenteze. Acelasi lucru se intampla si cand manancati seminte, nuci sau fructe proaspete.

O alimentatie echilibrata, bogata in fructe, legume, proteine si fibre va poate reduce disconfortul abdominal.

Nu doar alimentele sunt responsabile de balonare, ci si stresul. In perioadele tensionate, problemele digestive sunt accentuate sau chiar declansate. Daca observati ca va balonati in astfel de momente, s-ar putea sa va fie utile ingrediente care sa actioneze asupra sistemului nervos.

Vitaminele din complexul B sau suplimentele pe baza de floarea-pasiunii sau rhodiola te vor ajuta.

Tratamentul cu antibiotice poate, de asemenea, sa va provoace balonare, pentru ca va da peste cap echilibrul florei intestinale. Aceste medicamente ajuta la dezvoltarea bacteriilor rele si cresc sensibilitatea la alimentele care fermenteaza.

In cazuri rare, balonarea poate fi cauzata de boli grave, precum:

- ascita - afectiune caracterizata prin acumularea de lichid in abdomen, cauzata de cancer, hepatita, insuficienta renala ori cardiaca;

- boala celiaca;

- cancer ovarian;

- leucemie;

- insuficienta pancreatica.

Balonarea mai poate fi determinata si de diverse intolerante alimentare, ex. intoleranta la lactoza, poate fi consecinta unor tulburari de tranzit, dar si a unor dereglari cauzate de indigestii sau toxiinfectii alimentare.

Remedii impotriva balonarii

Un stil de viata echilibrat si o alimentatie sanatoasa pot tine la distanta senzatia de balonare. Sistemul digestiv reactioneaza si la miscare, iar medicii recomanda cel putin 30 de minute de sport pe zi sau o plimbare de cateva minute dupa fiecare masa.

Cand balonarea este constanta, in lipsa unei boli grave, poate fi vorba de un deficit de enzime digestive si de un dezechilibru al florei intestinale. Enzimele digestive reprezinta cheia unui organism sanatos. Produse, in principal, de pancreas, au rolul de a descompune alimentele in nutrienti pe care organismul ii poate absorbi.

Daca nu ai destule enzime, alimentele nu se digera bine si apare, astfel, balonarea. Nu esti inca ingrijorata? Prea putine enzime digestive inseamna si o lipsa de vitamine si minerale si o sensibilitate in fata bolilor cornice.

Boli grave, precum cancerul pancreatic sau fibroza chistica pot impiedica buna functionare a enzimelor, insa si inflamatia din tractul digestiv, cauzata de intoleranta la anumite ingrediente, poate da peste cap cantitatea acestor compusi.

O alimentatie bogata in fast-food si alimente procesate iti obliga organismul sa secrete mai multe enzime, pentru a le digera, iar daca in adolescenta nu simti efectele acestui stil de viata, pe masura ce inaintezi in varsta, lucrurile se schimba. Puterea de a secreta enzime incepe sa scada, iar refacerea ei este tot mai anevoioasa.

Un prim pas il presupune restabilirea echilibrului florei intestinale. Un sistem digestiv sanatos contine pana la 400 de bacterii benefice, care tin sub control dezvoltarea bacteriilor nocive.

Numeroase studii au aratat ca o flora intestinala sanatoasa intareste sistemul imunitar si previne aparitia unor afectiuni cronice, precum cancerul de colon, boala Chron, diabetul sau obezitatea.

Cel mai eficient remediu impotriva dezechilibrelor florei intestinale il reprezinta suplimentarea cu probiotice.

Un studiu arata ca cercetatorii de la Universitatea Oxford arata ca probioticele reduc balonarea in randul pacientilor care sufera de sindromul de colon iritabil.

Concluzii asemanatoare au tras si specialistii de la Cleveland Clinic, care au observat ca simptomele sindromului de colon iritabil se reduc considerabil in urma administrarii unor suplimente cu probiotice si prebiotice.

Balonarea la copii

Desi balonarea apare la orice varsta, copiii sunt mai predispusi la aceasta afectiune, deoarece sistemul lor digestiv abia atunci invata sa transporte gazul in mod corespunzator.

In plus, de cate ori plang, inghit o cantitate mare de aer, care ramane blocata in stomac sau intestine si provoaca balonare.

Cand ar trebui sa te ingrijorezi?

Cand balonarea este insotita de pierderi in greutate, prezenta la medic este obligatorie. In astfel de cazuri poate fi vorba de o tumoare care apasa pe intestine si da senzatia de satietate, in ciuda ingestiei unei cantitati mici de alimente.

Balonarea si durerea abdominala severa pot semnala obstructie intestinala, o afectiune care necesita interventie medicala de urgenta, mai ales daca pacientul vomita sau are senzatia de greata.

Scaunul cu sange, sangerarile intre menstruatii sau la menopauza sunt, de asemena, simptome ingrijoratoare care pot insoti meteorismul abdominal.

Pentru a preveni complicatiile, mergi la medic atunci cand observi ca balonarea persista, in ciuda schimbarilor alimentare pe care le faci.


Citeste si despre:

De ce cancerul ovarian provoaca atat de multe decese? Sarcina - Luna a VII-a Sarcina - Luna a III-a Sarcina - Luna a II-a Durerile sinusale – simptome si remedii Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Congestia nazala la sugari: cauze, simptome si remedii Remedii naturale pentru cancerul de san Greturile matinale: remedii si tratamente Remedii naturiste pentru congestia sinusurilor si sinuzita cronica Remedii naturiste impotriva caderii parului