Tulburarile gastrice

Actualizat: 30 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Aparatul digestiv este format din tractul digestiv (cavitate bucala, esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros, rect si anus) si organele anexe (glande salivare ,ficat, vezicula biliara si pancreas). Acestea au rolul in transportul, procesarea mecanica si chimica a alimentelor in vederea asigurarii necesarului de elemente nutritive ale organismului.

In momentul in care fiziologia normala a aparatului digestiv este afectata apar tulburari de motilitate (miscarea alimentelor de-a lungul tubului digestiv), tulburari de procesare, absorbitie si eliminare a alimentelor.

Toate aceste modificari se pot asocia sub denumirea de tulburari gastrice sau tulburari gastro-intestinale care prezinta o serie de semne si simptome specifice (ex. tulburari ale poftei de mancare, varsaturi, dureri abdominale); mai multe semne si simptome alcatuind sindroamele de tulburare gastrica (ex. ulcer, diaree, constipatie, etc.)

Simptome functionale

Sunt reprezentate de tulburarile poftei de mancare, disfagie (dificultate la inghitire), eructatii, dureri abdominale, varsaturi, regurgitatii, pirozis (senzatie de arsura retrosternala), hematemeza (voma sanguinolenta), modificari ale tranzitului intestinal si hemoragii intestinale.

Manifestari care insotesc durerile abdominale

Durerile abdominale se insotesc in mod obisnuit si de alte manifestari cum ar fi greata, varsaturile, hematemeza, flatulenta, pirozisul, eructatiile si modificarile apetitului.

-Varsatura cu punct de plecare central, prin excitare directa a centrilor nervosi, asa cum se intampla in diverse leziuni sau traumatisme cerebrale, in boli ale urechii interne, in raul de mare sau sub influenta substantelor toxice sunt varsaturi explozive, in jet, neprecedate de senzatia de greata.Ele pot fi insotite de fenomene vagale cum ar fi – transpiratii profuze, bradicardie (decelerarea ritmului de bataie al inimii), scadere tensionala si chiar tendinte lipotimice.

-Varsatura de origine periferica este precedata de greturi si adesea si de alte fenomene, ca balonari epigastrice sau salivatie excesiva (sialoree).

Cele trei simptome majore: durerea, varsatura si hematemeza se gasesc de obicei in bolile organice ale stomacului.

Cand ar trebui sa consultati un specialist?

Simptomele care pot necesita o programare la un gastroenterolog includ: dureri abdominale, arsuri la stomac, balonare, greata si varsaturi. Consultarea unui hepato-gastroenterolog are loc la solicitarea medicului tratant sau a altui specialist.

Aceasta reorientare face posibila efectuarea si/sau interpretarea examinarilor pentru stabilirea unui diagnostic, implementarea unui tratament pentru pacient si efectuarea unei anumite proceduri tehnice.


Citeste si despre:

Tot ce trebuie stiut despre scintigrafia de golire gastrica Tulburarile gastrointestinale care apar in cazul diabetului zaharat Tulburarile de alimentatie – o afectiune care pune viata in pericol Tulburari dobandite ale metabolismului Tulburarile alimentare: Bulimia Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Remedii si solutii pentru tulburarile stomacale Operatia de bypass gastric - solutie chirurgicala pentru slabit Afla cum poti evita aparitia ulcerului gastric Analiza sucului gastric si analiza bilei Disfagia si odinofagia