Hemospermia (sange in sperma): cauze, simptome, investigatii si tratament

Actualizat: 04 Martie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Majoritatea barbatilor se sperie sau devin anxiosi atunci cand observa sange in sperma. Conditia poarta denumirea de hemospermie sau hematospermie si, din fericire, nu indica intotdeauna o problema medicala majora.

Pentru barbatii cu varste sub 40 de ani si care nu au simptome si factori de risc asociati, sangele din lichidul seminal dispare, de cele mai multe ori, pe cont propriu.

Cu toate acestea, barbatii ce au trecut de 40 de ani au un risc mai crescut de a dezvolta afectiuni medicale corelate cu hemospermia. Acest lucru este valabil mai ales pentru barbatii care:

• Au episoade repetate de hemospermie;
• Prezinta sange in urina;
• Prezinta dureri la urinare sau ejaculare;
• Au risc crescut de a dezvolta cancer sau tulburari hematologice.

Cauze

Prezenta sangelui in sperma poate avea cauze variate. Cele mai frecvente cauze includ:

Infectiile si inflamatiile

Infectiile si inflamatiile reprezinta cele mai intalnite cauze ale hemospermiei, reprezentand 40% dintre cazuri. Sangele poate proveni din inflamarea glandelor, tuburilor sau canalelor care produc si transporta sperma catre exterior.

Astfel, organele care pot fi afectate sunt reprezentate de prostata, uretra, epididim, canale deferente si vezicule seminale.

De asemenea, sangerarea poate proveni din infectii, mai ales cele cu transmitere sexuala, precum gonoreea sau chlamydia. Totusi, exista si alte infectii virale si bacteriene ce pot fi incriminate.

Traumatismele sau procedurile medicale

Prezenta sangelui in sperma este o consecinta frecventa a procedurilor medicale. De exemplu, aproximativ patru din cinci barbati pot avea temporar hemospermie dupa o biopsie de prostata.

Procedurile efectuate ca tratament medical pentru problemele urinare pot avea ca efect mici traume care sa produca sangerare temporara.

Aceasta dispare, de obicei, in cateva saptamani de la procedura suferita. Radioterapia, vasectomia si injectiile pentru hemoroizi pot reprezenta alte cauze ale hemospermiei.

Traumatismele fizice ce au loc la nivelul organelor sexuale reprezinta cauze destul de frecvente ale sangerarii. Acestea sunt reprezentate de fracturile pelvine, ranirea testiculelor, activitatea sexuala exagerata, dar si de masturbare.

Obstructiile

Oricare dintre canalele tractului reproducator se pot bloca la un moment dat. Acest lucru poate avea ca efect ruperea vaselor de sange si eliberarea unor cantitati mici de sange.

De asemenea, hipertrofia benigna a prostatei este o conditie ce poate afecta si uretra si poate fi asociata cu hemospermia.

Tumorile si polipii

Cercetarile au demonstrat ca aproximativ 3-6% din cazurile de hemospermie au avut drept cauza o tumora. Majoritatea acestor tumori au fost detectate la nivelul prostatei, dar hemospermia poate fi produsa si de cancerul testiculelor, al vezicii urinare si al altor organe din sistemul urinar si reproducator.

Barbatii cu varste trecute de 40 de ani ar trebui sa efectueze investigatii amanuntite daca detecteaza sange in sperma, deoarece cancerul netratat reprezinta o boala care pune viata in pericol.

Polipii dezvoltati in sistemul reproducator reprezinta cresteri benigne de tesut care nu cauzeaza, de obicei, probleme medicale. Totusi, polipii reprezinta una din cauzele comune ale prezentei sangelui in sperma.

Afectarea vaselor de sange

Toate structurile implicate in ejaculare si in transportul spermei sunt delicate si contin numeroase vase de sange. Aceste pot fi deteriorate din diferite motive, avand ca rezultat prezenta unor cantitati variabile de sange in lichidul seminal.

Alte cauze

Tensiunea arteriala ridicata, infectia HIV, bolile hepatice, hemofiliile si leucemiile reprezinta doar cateva alte exemple de afectiuni medicale ce pot fi asociate cu hemospermia. Chiar si abstinenta sexuala prelungita poate fi urmata de hemospermie la ejaculare.

Cauzele cele mai rare ale sangelui in urina sunt reprezentate de amiloidoza, tuberculoza, schistosomiaza si efectele secundare ale warfarinei.

De asemenea, trebuie cunoscut faptul ca aproximativ 15% din cazurile de hemospermie nu au o cauza cunoscuta, iar vindecarea are loc singura, fara tratament medical.

Simptomatologie

Atunci cand medicul cauta afectiunea care sta la baza hemospermiei, trebuie informat despre orice simptome asociate sangerarii. Astfel, cele mai frecvente simptome asociate includ:

- Hematurie, adica prezenta sangelui in urina;
- Durere sau usturime la urinare;
- Dificultate in golirea completa a vezicii urinare;
- Senzatie de durere la nivelul vezicii;
- Durere la ejaculare sau in timpul contactului sexual;
- Umflaturi sau diverse leziuni la nivelul organelor sexuale;
- Secretii peniene, mancarimi sau alte semne care indica boli cu transmitere sexuala;
- Febra, tahicardie si hipertensiune arteriala.

Investigatii necesare

Pentru a stabili un diagnostic corect, medicul trebuie informat asupra istoricului medical complet. Acesta trebuie sa contina inclusiv istoricul oricaror activitati sexuale recente.

Medicul va efectua, de asemenea, examinarea fizica a pacientului. Palparea organelor genitale si examenul digital rectal sunt cateva exemple de investigatii ce pot face parte din examenul fizic. Pentru mai multe detalii, medicul va solicita:

- Analize de sange;
- Urocultura;
- Testari pentru boli cu transmitere sexuala;
- Analize ale spermei.

Dozarea antigenului specific prostatei (PSA) este importanta in diagnosticarea cancerului de prostata. Pentru evaluarea mai amanuntita, medicul va efectua alte teste urologice, precum citoscopia, ultrasonografia, tomografia computerizata (CT), imagistica prin rezonanta magnetica (IRM).

Tratament

Tratamentul hemospermiei vizeaza cauza acestei conditii. Astfel, optiunile de tratament pot include:

- Medicamente antibiotice pentru infectiile bacteriene;
- Medicamente antiinflamatorii pentru combaterea inflamatiei;
- Tratamente specifice pentru boli cu transmitere sexuala, hipertensiune arteriala sau boli hepatice;
- Monitorizare atenta, mai ales in cazul in care hemospermia are drept cauza o procedura medicala recenta, precum o biopsie de prostata.

Majoritatea barbatilor tineri care experimenteaza hematospermia nu trebuie sa isi faca griji, deoarece trece singura in cateva saptamani. Totusi, se indica consultarea unui medic, mai ales in cazul in care hemospermia se repeta frecvent si este asociata si cu alte simptome.

Medicul urolog va evalua situatia si va oferi tratament individualizat pentru fiecare pacient. Interventia chirurgicala poate fi necesara in unele cazuri, mai ales cand sangerarea este cauzata de calculi urinari.

In cazul in care medicul suspecteaza prezenta cancerului de prostata sau a oricarui alt tip de cancer, poate solicita o biopsie pentru a evalua tesutul respectiv. Incidenta cancerului de prostata este scazuta la barbatii tineri, sub 45 de ani, doar 0.5% dintre acestia dezvoltand afectiunea.

Cu toate acestea, excluderea acestei afectiuni reprezinta o parte linistitoare si necesara.

Concluzii

Hemospermia reprezinta o afectiune care poate produce panica in randul barbatilor, dar, de cele mai multe ori, este inofensiva si dispare pe cont propriu.

Cu toate acestea, pentru a scapa de griji, orice barbat care experimenteaza aceasta conditie ar trebui sa solicite parerea unui medic specialist. Astfel, cauza care sta la baza sangerarii poate fi detectata si tratata prompt.


Citeste si despre:

Afectiuni renale fara simptome Avortul spontan - diagnostic, semne si simptome Viata ta poate depinde de ele: semne si simptome ale unor afectiuni grave Gastrita cronica la copii. Cauze, simptome si tratament Bolile de inima: simptome specifice Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ) 10 moduri de a reduce simptomele sindromului premenstrual 5 afectiuni grave care nu prezinta simptome Simptome care pot fi periculoase in sarcina Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome
Cere sfatul medicului ×