Lipodistrofia la pacientii infectati HIV sub tratament antiretroviral

Actualizat: 06 Ianuarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Incepand de pe la mijlocul anilor 90 secolul trecut, pacientii infectati HIV benficiaza de tratamentul antiretroviral inalt activ.

Astfel, speranta de viata a acestor bolnavi a crescut considerabil. Pe langa efectul benefic evident al acestui tratament, unii pacientii pot dezvolta un sindrom metabolic asociat cu lipodistrofie manifestata prin alterarea repartitiei tesutului adipos.

Conform unor studii, lipodistrofia poate afecta pana la 40 % din aceasta populatie. Alti autori semnaleaza aparitia acestor modificari la peste 80% din pacientii infectati.

Semne si simptome

Clinic, se poate observa o lipohipertrofie cu acumularea depozitilor de grasime la nivel central visceral si dorsocervical simultan cu aparitia “cefei de bizon” si concomitant lipoatrofia prin diminuarea tesutului gras la nivelul membrelor superioare si inferioare, a feselor si a fetei. Modificarile pot aparea incepand cu primul an dupa instituirea trtamentului si se agraveaza in timp.

Diminuarea importanta a tesutului adipos facial, in special la nivelul regiunilor temporale, premaxilare si subzigomatice, duce la aparitia obrajilor concavi-supti, accentuarea santului nazolabial, pierderea volumelor tesuturilor moi periorbitar, musculatura faciala vizibila cu exagerarea expresiilor faciale si scheletizarea fetei. Unele din aceste alterari pot fi asemanate intrutcatva modificarilor induse de inaintarea in varsta.

Cu toate acestea, chiar si la o varsta foarte inaintata, persoanele sanatoase pastreaza o parte din grasimea de la nivelul obrazului si asociaza resorbtia si reorganizarea oaselor fetei, urmata de retruzia maxilarului si a mandibulei cu reducerea suportului osos. Pe de alta parte, pacientii infectati HIV, prezinta o lipoatrofie mult mai accentuata, fara modificari ale masivului osos.

Aceasta duce la scheletizarea accentuata a fetei cu evidentierea maxilarului, mandibulei, arcului zigomatic, si a conturului orbitar. Scheletizarea, atrofia cutanata importanta cu striatiile vizibile a muschilor maseter si zigomatic precum si obrajii supti, creeaza un tablou tipic, stigmatizand pacientii infectati HIV.

Modificarile de la nivelul fetei pot avea un impact negativ asupra calitatii vietii pacientului, prin discomfortul psihologic datorat fizionomiei, dar si prin reactiiele nedorite a persoanelor inconjuratoare. Fata este o carte de vizita, care anunta problemele personale de sanatate ale pacientului tuturor celorlalte persoane care pot observa modificarile specifice infectiei HIV. Toate aceastea pot cauza scaderea compliantei pacientului la tratamentul antiretroviral cu consecinte nefaste asupra sanatatii sale.

Tratamentul local

Exista mai multe posibilitati de tratament a lipoatrofiei faciale. Alegerea tratamentului optim se face in functie de caz, adaptandu-se nevoilor pacientului. Astfel reconstituirea volumului fetei poate fi facuta cu ajutorul produselor injectabile cum ar fi acidul hialuronic si acidul polilactic.

Aceasta este o metoda simpla, neinvaziva, iar folosirea substantelor volumatoare resorbabile a scazut semnificativ riscul reactiilor adverse. Un inconvenient ar fi costul substantei folosite si necesitatea repetarii procedurii la 1-2 ani in functie de produsul utilizat, de zona injectata si de metabolismul pacientului. O alta posibilitate terapeutica cu rezultate bune este transferul autolog de grasime.

Datorita riscului redus a reactiilor adverse, a posibilitatii utilizarii la peroanele atopice sau cu boli autoimune, precum si a pretului mai redus, aceasta interventie este indicata ori de cate ori pacientul prezinta depozite suficiente de grasime pentru prelevare. Deasemenea, in cazuri selectionate pot fi utilizate si implantele faciale.

Pentru tratamentul liperhipertrofiei in special a “cefei de bizon” se poate practica cu rezultate multumitoare lipoaspiratia locala.
Cresterea sperantei de viata, datorata tratamentului antiretroviral, justifica folosirea tehnicilor mentionate mai sus in vederea imbunatatirii calitatii vietii pacientului.

Dr. Rodica Banciu


Citeste si despre:

Durerile de cap la copii: ce trebuie sa stii Atacurile de panica la copii: cum le recunoastem si cum intervenim Icter la copii: ce trebuie sa stii Care este perioada critica in dezvoltarea creierului copilului Anxietatea inalt functionala: simptome, diagnostic si tratament Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Dependenta de internet: un fenomen in crestere Blocarea canalelor de lapte - o provocare pentru mamele care alapteaza Scarlatina Gusa multinodulara hipertiroidizata Depresia si tulburarile de somn - strategii pentru nopti linistite