Lipodistrofia la pacientii infectati HIV sub tratament antiretroviral

Publicat: 06 Ianuarie 2014
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Incepand de pe la mijlocul anilor 90 secolul trecut, pacientii infectati HIV benficiaza de tratamentul antiretroviral inalt activ.

Astfel, speranta de viata a acestor bolnavi a crescut considerabil. Pe langa efectul benefic evident al acestui tratament, unii pacientii pot dezvolta un sindrom metabolic asociat cu lipodistrofie manifestata prin alterarea repartitiei tesutului adipos.

Conform unor studii, lipodistrofia poate afecta pana la 40 % din aceasta populatie. Alti autori semnaleaza aparitia acestor modificari la peste 80% din pacientii infectati.

Semne si simptome

Clinic, se poate observa o lipohipertrofie cu acumularea depozitilor de grasime la nivel central visceral si dorsocervical simultan cu aparitia “cefei de bizon” si concomitant lipoatrofia prin diminuarea tesutului gras la nivelul membrelor superioare si inferioare, a feselor si a fetei. Modificarile pot aparea incepand cu primul an dupa instituirea trtamentului si se agraveaza in timp.

Diminuarea importanta a tesutului adipos facial, in special la nivelul regiunilor temporale, premaxilare si subzigomatice, duce la aparitia obrajilor concavi-supti, accentuarea santului nazolabial, pierderea volumelor tesuturilor moi periorbitar, musculatura faciala vizibila cu exagerarea expresiilor faciale si scheletizarea fetei. Unele din aceste alterari pot fi asemanate intrutcatva modificarilor induse de inaintarea in varsta.

Cu toate acestea, chiar si la o varsta foarte inaintata, persoanele sanatoase pastreaza o parte din grasimea de la nivelul obrazului si asociaza resorbtia si reorganizarea oaselor fetei, urmata de retruzia maxilarului si a mandibulei cu reducerea suportului osos. Pe de alta parte, pacientii infectati HIV, prezinta o lipoatrofie mult mai accentuata, fara modificari ale masivului osos.

Aceasta duce la scheletizarea accentuata a fetei cu evidentierea maxilarului, mandibulei, arcului zigomatic, si a conturului orbitar. Scheletizarea, atrofia cutanata importanta cu striatiile vizibile a muschilor maseter si zigomatic precum si obrajii supti, creeaza un tablou tipic, stigmatizand pacientii infectati HIV.

Modificarile de la nivelul fetei pot avea un impact negativ asupra calitatii vietii pacientului, prin discomfortul psihologic datorat fizionomiei, dar si prin reactiiele nedorite a persoanelor inconjuratoare. Fata este o carte de vizita, care anunta problemele personale de sanatate ale pacientului tuturor celorlalte persoane care pot observa modificarile specifice infectiei HIV. Toate aceastea pot cauza scaderea compliantei pacientului la tratamentul antiretroviral cu consecinte nefaste asupra sanatatii sale.

Tratamentul local

Exista mai multe posibilitati de tratament a lipoatrofiei faciale. Alegerea tratamentului optim se face in functie de caz, adaptandu-se nevoilor pacientului. Astfel reconstituirea volumului fetei poate fi facuta cu ajutorul produselor injectabile cum ar fi acidul hialuronic si acidul polilactic.

Aceasta este o metoda simpla, neinvaziva, iar folosirea substantelor volumatoare resorbabile a scazut semnificativ riscul reactiilor adverse. Un inconvenient ar fi costul substantei folosite si necesitatea repetarii procedurii la 1-2 ani in functie de produsul utilizat, de zona injectata si de metabolismul pacientului. O alta posibilitate terapeutica cu rezultate bune este transferul autolog de grasime.

Datorita riscului redus a reactiilor adverse, a posibilitatii utilizarii la peroanele atopice sau cu boli autoimune, precum si a pretului mai redus, aceasta interventie este indicata ori de cate ori pacientul prezinta depozite suficiente de grasime pentru prelevare. Deasemenea, in cazuri selectionate pot fi utilizate si implantele faciale.

Pentru tratamentul liperhipertrofiei in special a “cefei de bizon” se poate practica cu rezultate multumitoare lipoaspiratia locala.
Cresterea sperantei de viata, datorata tratamentului antiretroviral, justifica folosirea tehnicilor mentionate mai sus in vederea imbunatatirii calitatii vietii pacientului.

Dr. Rodica Banciu


Citeste si despre:

Modificari ale organismului odata cu instalarea menopauzei Factori care pot modifica data de expirare a medicamentelor Ministerul Sanatatii si CNAS, la primul Forum PALMED privind medicina dentara din Romania, o voce unita in beneficiul pacientilor si medicilor stomatologi din Romania Insomnia si riscul aparitiei bolilor de inima Alimente care pot declansa alergii cutanate Decodifica acum ingredientele produselor de ingrijire a pielii Dr. Horia Rosianu, aritmolog: Tulburarile de ritm ventriculare, o complicatie la distanta a infarctului miocardic Prima ta solutie in diabet! MedLife: Valul 4 este mai aproape decat se estima, Romania avand riscuri mari din cauza ratei scazute de vaccinare Unde si cum se raspandeste cancerul mamar Studiu MedLife: Jumatate din populatia mediului urban mic si o treime din populatia mediului urban mare a trecut prin boala, de noua ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult fata de statisticile oficiale Cum sa cresti un copil cu o inteligenta emotionala sanatoasa Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bolile tiroidei sanatatea