Problemele pelviene sunt comune la femei

Publicat: 22 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate


Cel putin una din 3 femei se confrunta cu probleme pelviene pana la varsta de 60 de ani.
Studiul este centrat pe 4 dintre problemele pelviene:
- Menoragia - crestere a duratei sangerarii menstruale. Menoragia constituie de cele mai multe ori semnul unui fibrom uterin (fibrom submucos) a endometriozei sau al unui dezechilibru hormonal. De asemenea, un dispozitiv intrauterin (DIU sau sterilet) poate sa se afle la originea unei menoragii. Tratamentul este cel al cauzei.

- Fibroame uterine - tumori benigne dezvoltate plecand de la miometru (muschiul uterin). Unele fibroame raman mici si, datorita amplasarii lor, nu provoaca tulburari. In schimb, altele pot antrena complicatii, inainte de toate hemoragii abundente care nu cedeaza la tratamentul medical si care pot fi la originea unei anemii. Compresiunile nu sunt rare: unele fibroame pot deveni foarte mari fara sa antreneze o compresiune grava, deoarece ele imping organele interne moi, dar cele de istm uterin comprima organele vecine (reteaua venoasa, uretra, vezica, rectul) pe peretii ososi cauzand tulburari ale circulatiei sangvine, tulburari urinare sau constipatie. Alte complicatii sunt mult mai rare, ca torsiunea (rasucirea) unui fibrom subseros in jurul pediculului sau, care se traduce printr-o durere brusca, degenerescenta si necroza fibromului (necrobioza aseptica) sau cancerizarea sa, in mod exceptional. Prezenta unui fibrom nu este un obstacol pentru o sarcina, dar riscul de crestere sau de ramolire a tumorii, precum si complicatiile posibile fac indispensabila supravegherea lui.

- Incontinenta urinara de efort - pierdere involuntara a urinei aparuta in timpul unui efort fizic. Incontinenta urinara nu trebuie sa fie confundata nici cu enurezis (pierderea involuntara de urina in timpul somnului), nici cu imperiozitatea mictionala (pierdere involuntara de urina insotita de senzatia imperioasa de a mictiona).

Studiul arata ca multe femei se jeneaza sa semnaleze aceste probleme si nu vor solicita tratament din aceasta cauza.


Citeste si despre:

Problemele medicale ale vaginului Durerile abdominale si constipatia: care sunt cauzele si cand este indicata vizita la medic? Cauze comune ale durerii de sold la femei Top 8 forme de cancer la femei Probleme si complicatii ce pot aparea la nastere(cezariana si naturala) Pesarele vaginale Tulburari la penetrare Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Efectele histerectomiei Endometrioza – cauza de infertilitate Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Nasterea naturala Hemoroizii - factori de risc Sarcina - Prima luna 6 mituri despre endometrioza, explicate!