Foliculul luteinizat nerupt - cauza a infertilitatii la femei

Actualizat: 26 Septembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sindromul foliculului luteinizat nerupt este o conditie medicala care compromite fertilitatea femeilor. El se caracterizeaza prin neruperea foliculului de ovare si incapacitatea acestora de a elibera ovulul in timpul ciclului menstrual. In aceste conditii, ovulatia nu mai poate avea loc si se instaleaza infertilitatea.

Ciclul menstrual si foliculul luteinizat nerupt

Un ciclu menstrual normal are in jur de 28 de zile si se imparte in 4 faze:

- foliculara;
- ovulatorie;
- luteala;
- menstruala.

Hormonii care ating niveluri mari in faza foliculara sunt cel foliculo-stimulant (FSH) si luteinizat (HL). In aceasta perioada are loc maturarea foliculilor si selectarea foliculului dominant in ziua a 6-a sau a 7-a. Acesta este cel care elibereaza ovulul spre a fi fecundat. El se dezvolta treptat si cand atinge maturitatea maxima se rupe si este eliminat. Acest moment coincide cu faza ovulatorie si este perioada in care femeile pot concepe copii.

Exista cazuri in care ruperea foliculului nu se produce,  ce da nastere sindromului foliculului luteinizat nerupt.

Cauze

Exista o predispozitie a aparitiei sindromului la femeile care sufera de endometrioza.

Dar el mai poate lua nastere si in urma:
- dezechilibrelor hormonale;
- problemelor ovariene;
- dezvoltarii foliculare anormale;
- aderentelor pelviene.

Diagnostic

Diagnosticul presupune teste si investigatii care au rolul de a depista afectiunea. Ele se bazeaza foarte mult pe monitorizarea atenta a perioadei ovulatorii pentru a se depista neregulile din aceasta faza, dar si pe alte examene medicale:
- ecografie;
- laparoscopie;
- biopsia endometriala;
- analiza urinei.

Tratament

Metoda terapeutica adecvata este cea care trateaza cauzele ce stau la baza aparitiei sindromului. In cazul in care se depisteaza endometrioza, atunci administrarea tratamentului ar trebui sa indeparteze si problema sindromului. Daca acesta apare pe motiv hormonal atunci se recomanda gonadotropina corionica umana (HCG).


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

MEDINST DIAGNOSTIC
Tel: 0319902
Bucuresti, Strada Sfânta Vineri Nr. 29, Sector 3, București.

Medici

primar Tișea Denisa
Radiologie-imagistica medicala - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902
primar Tarpan Celus
Obstetrica-Ginecologie - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902

Citeste si despre:

Endometrioza – cauza de infertilitate Hipersecretia de testosteron la femei Scaderea testosteronului la femei - cauze si efecte Estrogenul si emotiile la femei Influenta aspirinei asupra fertilitatii feminine Alopecia la femei Top 8 forme de cancer la femei Medicii urologi actualizeaza modul in care trateaza Infectia urinara – Iata ce trebuie sa stii Top 5 greseli frecvente in alegerea sabotilor medicali si halatelor medicale – si cum le poti evita Cafeaua: afrodisiac pentru femei Depresia la femei Aveti probleme in a atinge orgasmul? - Un ghid pentru femei Egalitate de sanse intre femei si barbati Cum difera gelozia de la barbati la femei Durerea pelvina la femei - cauze si simptome Recipientele din plastic - de ce sunt periculoase si cat de grav ne pot imbolnavi