Primul ovar artificial care a eliberat ovule mature

Actualizat: 23 Septembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Dezvoltarea primului ovar artificial din lume, de catre o echipa de cercetatori din SUA, vine in ajutorul milioanelor de femei care sufera de infertilitate din cauza chimioterapiei sau a altor tratamente care au afectat sistemul de reproducere.

Ovarul artificial a luat nastere intr-un laborator, folosind celule de la femei aflate la varsta normala de fertilitate. Specialistii au introdus apoi ovule umane pentru a testa daca ovarul poate contribui la maturarea acestora pana in stadiul in care se afla atunci cand sunt eliberate in uter. Rezultatul a fost cel asteptat: ovarul artificial avea aceleasi functii ca unul natural. Organul artificial contribuie la dezvoltarea pana la maturitate a ovulelor, cand sunt pregatite pentru fecundatie.

Echipa considera ca descoperirea, publicata in Journal of Assisted Reproduction and Genetics, ar putea schimba viata multor femei care sufera de cancer si raman infertile in urma tratamentului. Astfel, se recomanda ca inainte de a se supune chimioterapieie, persoanele de sex feminin sa apeleze la servicii specializate pentru criogenarea ovulelor nedezvoltate, urmand ca acestea sa fie implantate in ovarul artificial atunci cand doresc sa devina mame.

Medicamentele folosite pentru terapia cancerului, deseori distrug si celulele sanatoase care inconjoara ovulele si distrug orice sansa a femeilor de a avea copii. In ultimii ani, specialistii au facut multiple cercetari in aceasta directie. Descoperirile se adreseaza si femeilor care utilizeaza tehnici de amanare a menopauzei.

Oamenii de stiinta din SUA, de la Brown University din Rhoade Island, sunt de parare ca organul artificial poate fi folosit si pentru a descoperi cauzele care conduc la infertilitatea femeilor.


Citeste si despre:

Donarea de ovule - proceduri medicale Extragerea ovulelor – Fertilizarea in vitro Tehnicile de reproducere asistata - ART Infertilitatea - sterilitatea Infertilitatea de cauza feminina Sarcina pe saptamani Hipofiza si rolul ei in organism Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Ovarectomia (chirurgia indepartarii ovarelor) Inseminarea intrauterina (IUI) Endometrioza - proliferare endometru De ce femeile au risc sporit de Alzheimer? Cancerul ovarian: cauze, investigatii si tratament Pubertatea intarziata Semne de boala la nivelul organismului
Cere sfatul medicului ×