Tratament candidoza vaginala

Actualizat: 11 Octombrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



O infectie vaginala este un tip de vaginita - inflamatie a vaginului, caracterizata prin iritatie vaginala, mancarime intensa si scurgeri vaginale. O infectie vaginala afecteaza atat vaginul, cat si tesuturile de la deschiderea vaginului (vulva).

Infectia vaginala fungica, numita si candidoza este frecvent intalnita. Trei din patru femei vor suferi de candidoza, la un moment dat, pe parcursul vietii lor. Destul de multe femei vor experimenta candidoza, de mai multe ori.


O infectie vaginala fungica nu este considerata o boala cu transmitere sexuala, desi ciuperca ce cauzeaza conditia poate fi raspandita prin contact oral si genital. Tratamentul este, de obicei, eficient, cu exceptia situatiei in care apar infectii fungice recurente. In acest caz, aveti nevoie de un tratament de lunga durata urmat de un tratament de intretinere.

Tratarea candidozei vaginale


In cazul candidozei vaginale, pot fi folosite medicamente antifungice. Acestea sunt de obicei utilizate intre una-trei zile. Cand simptomele sunt mai severe, probabil va fi necesar tratamentul indelungat. Printre medicamentele recomandate pentru tratarea candidozei se numara:

Ovulele si tratamentele orale sunt la fel de eficiente in tratarea candidozei. Aproximativ 80% dintre femei sunt tratate cu succes, indiferent de tipul medicamentelor folosite.

Alegerea tipului de tratament


Multe femei folosesc ovule anticandida si creme pentru tratarea unui simplu episod de candidoza. Cremele pot fi recomandate si daca sunteti insarcinata sau daca alaptati. Tratamentele orale sunt mai simple si mai convenabile decat ovulele si cremele, dar acestea pot avea efecte adverse. De aceea, acestea vor fi utilizate doar in cazul in care candidoza este mai grava sau daca este recurenta.

- Tabletele anticandidoza - principalele tipuri de comprimate prescrise de medici pentru tratarea candidozei vaginale contin substante antifungice, fluconazol sau itraconazol. Acestea pot provoca reactii adverse inclusiv: greata, varsaturi, dureri de cap, diaree, flatulenta, constipatie, balonare, stomac deranjat.

- Ovulele vaginale anticandidoza care sunt adesea prescrise includ deseori clotrimazol, econazol si miconazol. Ovulele vaginale nu provoaca atat de multe efecte secundare ca si comprimatele anticandidoza dar:

Nu ar trebui sa intrebuintati ovule vaginale prea des. Daca sunteti gravida sau alaptati, vizitati medicul de familie, nu cumparati medicamente anticandidoza fara prescriptie medicala. Medicul nu va va prescrie tratament oral intrucat, acesta poate afecta copilul, dar vi se pot recomanda ovule.

Terapii complementare


Unele femei considera ca terapiile complementare, cum ar fi baile locale in zona genitala, cu gel din arbore de ceai diluat sau iaurt simplu bio, ajuta la ameliorarea simptomelor candidozei.

Totusi, uneori, uleiul esential din arbore de ceai poate provoca iritatii ale pielii. Nu trebuie sa folositi in baia de sezut mai mult de una-doua picaturi pentru inceput si daca apare orice tip de iritatie, opriti utilizarea uleiului si spalati zona cu apa calda din belsug. Desi aplicatiile de iaurt nu dauneaza, nu exista dovezi care sa sugereze ca acestea diminueaza manifestarile candidozei sau ajuta la tratarea bolii, deci nu ar trebui sa fie considerate un tratament principal.


Daca folositi iaurt simplu, o metoda ar fi sa ungeti direct vulva pentru estomparea disconfortului provocat de candidoza si apoi sa-l introduceti direct in vagin. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este de a inmuia un tampon in iaurt si de a-l introduce cu ajutorul unui aplicator, in vagin. Scoateti tamponul o ora mai tarziu.

Complicatiile candidozei vaginale


Principalele complicatii ale candidozei sunt:

Masuri cand tratamentul nu functioneaza


Medicamentele anticandidoza nu reusesc sa actioneze la 1-5 cazuri. Puteti afla daca tratamentul a functionat, daca simptomele dispar dupa aproximativ 7-14 zile. Exista mai multe motive ca un tratament pentru candidoza sa nu functioneze. Ar putea fi vorba despre o alta infectie, cum ar fi vaginita bacteriana care este cea mai comuna cauza a scurgerilor vaginale anormale.

Ar trebui sa contactati medicul daca tratamentul nu este eficient. Acesta va poate recomanda investigatii suplimentare pentru confirmarea diagnosticului si va va oferi un tratament alternativ.

Candidoza recurenta


In cazul in care sunteti diagnosticati destul de des cu candidoza, medicul va poate efectua teste suplimentare pentru a confirma diagnosticul si a exclude prezenta altor conditii.

Poate fi necesar un tratament de lunga durata pentru candidoza sau medicul va poate oferi o schema de tratament pe care o puteti folosi, ori de cate ori reapar simptomele.

Unii cercetatori sugereaza tratamentul de intretinere pentru scaderea probabilitatilor recurentei candidozei. Terapia de intretinere implica utilizarea tratamentului pe o durata de la cateva saptamani pana la sase luni. Terapia de intretinere poate proteja si impotriva candidozei dupa oprirea tratamentului.

Stil de viata si cai de atac la domiciliu


Destul de multe produse naturale pot preveni sau vindeca infectiile fungice vaginale fara sa fie nevoie de medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala. Printre acestea se numara: spalaturile cu apa si otet, utilizarea cremei de arbore de ceai, supozitoarele vaginale cu usturoi sau acid boric.

Totusi, sunt necesare studii pentru demonstrarea sigurantei si eficacitatii acestor terapii. Unele studii au aratat ca lactobacillus care se gaseste in diverse tipuri de iaurturi, administrat oral sau folosit intravaginal, a redus cantitatea de culturi fungice vaginale si a dus la ameliorarea simptomelor. Aceste studii au fost insa destul de restranse.


Citeste si despre:

Candidoza vaginala - cauze, semne si simptome Candidoza vaginala – simptome si diagnostic Diferentele dintre candidoza vaginala si cea bucala - cauze, simptome si tratament Prevenirea candidozei vaginale Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Cum se trateaza corect candidoza Cum sa gestionezi optim tranzitia catre menopauza Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Candidoza cutanata Candidoza sistemica Cat de periculoase pot fi infectiile vaginale? Secretiile vaginale: cand ar trebui sa ne ingrijoram? Cum se trateaza corect candidoza si de ce reapare? Solutia ta naturala si intensa pentru candidoza!
Cere sfatul medicului ×