Labioplastia - optiuni, riscuri si recuperare

Actualizat: 09 Noiembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este labioplastia


Labioplastia este o interventie chirurgicala pentru a reduce sau a creste dimensiunea uneia sau ambelor labii. Pacientele de sex feminin apeleaza la aceasta procedura din diverse motive, precum pentru a reduce disconfortul fizic sau pentru a imbunatati aspectul fizic.

Cum se realizeaza

Labiile reprezinta portiunile de tesut moale si piele din jurul vaginului, fiind reprezentate de 2 labii mici si 2 labii mari (acestea fiind situate spre exterior). Labiile mari sunt acoperite de par pubian incepand cu varsta pubertatii, spre deosebire de cele mici.

In timpul unei labioplastii, medicul chirurg plastician va indeparta o parte din tesutul labiilor, va injecta o substanta ce umple labiile si le creste dimensiunea, sau va realiza reconstructia acestora, modificand forma.

Cand se realizeaza

Interventia de labioplastie se poate realiza din motive medicale sau motive cosmetice si psiho-emotionale.

Motivele medicale includ:
• Reducerea dimensiunii labiilor mici, astfel incat acestea sa nu proemine in exterior, catre labiile mari. Tesutul labial in exces poate fi prins, rasucit sau indoit, astfel incat produce durere, disconfort si iritatie in timpul activitatilor fizice si in timpul activitatii sexuale.
• Imbunatatirea mediului local genital, intrucat tesutul in exces este mai dificil de curatat si predispune la aparitia infectiilor de tract urinar.

Motivele cosmetice si emotionale includ:
• Reducerea asimetriei dintre labiile majore si cele minore, la pacientele la care o parte este mai mare sau cu forma diferita.
• Pentru a imbunatati confortul, a creste increderea in sine si calitatea vietii. Multe paciente apeleaza la aceasta operatie pentru a-si imbunatati aspectul organelor genitale, aspect ce influenteaza viata sexuala.

Cauze ale modificarii labiilor

De cele mai multe ori labiile sunt de dimensiuni prea mari, iar pacientele apeleaza la labioplastie.

Cauzele ce pot induce cresterea in volum a acestora sunt:
Pubertatea
Menopauza sau alte modificari hormonale importante
• Sarcina si nasterea pe cale vaginala
• Modificari de greutate
• Factori genetici

Inainte de procedura

Medicul chirurg plastician sau estetician se va ocupa de aceasta interventie. Acesta va discuta cu dumneavoastra motivele pentru care doriti sa faceti operatia, precum si asteptarile si dorintele dumneavoastra in urma interventiei.

Acesta va va explica ulterior detaliile procedurii si ale recuperarii post-operatorii, precum si riscurile posibile. Puteti trece prin cateva teste pre-operatorii precum examenul sumar de urina, analize de sange si radiografia toracica.

Operatia se realizeaza programat, nu in urgenta, astfel incat veti stii exact cand urmeaza sa va operati si puteti de asemenea sa alegeti perioada optima pentru dumneavoastra.

In timpul procedurii

In ziua interventiei, va veti schimba intr-un halat chirurgical si veti fi monitorizata. Va va fi montat un cateter venos periferic, precum si un cateter urinar.

Anestezia poate fi generala, locala sau sub forma de analgo-sedare, in functie de tehnica procedurii, recomandarea medicului si preferinta personala.

Medicul chirurg va incepe cu asepsizarea locala a labiilor si a zonei din jur, dupa care va alege tehnica chirurgicala potrivita, in functie de rezultatul pe care doriti sa il aveti. Operatia poate fi realizata cu ajutorul unui bisturiu sau a laserului.

In ceea ce priveste operatiile pentru reducerea dimensiunilor, exista 2 tehnici principale ce pot fi aplicate atat pentru labiile mici, cat si pentru labiile mari:

• Tehnica prin scurtare: medicul indeparteaza tesut in exces din portiunea exterioara a labiei sau labiilor afectate, astfel incat acestea sa devina egale si simetrice

• Tehnica prin marginalizare: medicul chirurg indeparteaza o portiune din partea interna a labiilor mici, lasand submucoasa intacta, dupa care sutureaza tesutul ramas. Se realizeaza similar si pentru labiile mari. Aceasta tehnica este mai potrivita in special atunci cand se doreste reducerea dimensiunilor labiilor mici, intrucat ofera un aspect mai natural.

In cazul in care labiile sunt prea mici, iar pacienta doreste o crestere in dimensiune a acestora, medicul va preleva o mica cantitate de tesut adipos dintr-o alta portiune din corp, precum abdomenul sau coapsa, si o va injecta in labia majora. Portiunea de tesut adipos se obtine prin liposuctie. Alternativa este de injectare a acidului hialuronic in labia majora.

Indiferent de motivul operatiei, veti discuta cu medicul inainte pentru a alege impreuna tehnica optima, in functie de dorintele si rezultatul pe care il asteptati.

Labioplastia dureaza de regula mai putin de 2 ore, iar spitalizarea este de asemenea scurta, de 1-2 zile.

Dupa procedura

Dupa operatie, medicul indeparteaza cateterul vezical si lucreaza impreuna cu medicul anestezist pentru a va trezi.

Inainte de externare, va va oferi informatii in legatura cu ingrijirea zonei proaspat operate, pana la vindecare. Acesta va poate prescrie analgezice minore si va va programa la consultul pre-operator. Veti avea, de asemenea, si unele restrictii in ceea ce priveste activitatea fizica si sexuala, insa acestea variaza de la caz la caz.

Riscuri si complicatii

Fiind o interventie minora, fara anestezie generala de cele mai multe ori si fara o durata operatorie lunga, complicatiile sunt rare.

Acestea pot fi insa posibile si includ:
• Indepartarea unei cantitati insuficiente sau in exces de tesut
• Hemoragie
• Aparitia hematoamelor (vanatai)
• Infectii locale
• Cicatrizare inestetica
• Durere prelungita, in special in timpul actului sexual

Recuperare si prognostic

In urma operatiei, puteti ramane cu o oarecare inflamatie locala, disconfort sau durere, insa acestea sunt de regula usor gestionate cu ajutorul antialgicelor usoare precum Paracetamol sau Ibuprofen, timp de cateva zile.

Daca resimtiti disconfort extrem dupa cateva zile de la operatie, ce nu cedeaza medicamentos, contactati-va medicul chirurg. Remediile locale precum aplicarea unui pachet rece pot fi de asemenea utile. Nu uitati sa inveliti pachetul de gheata intr-un material inainte de a-l aplica pe piele.

Pentru a preveni infectiile, medicul va poate prescrie antibiotice orale sau topice timp de cateva zile post-operator.

Pentru un rezultat cat mai bun si pentru a evita complicatiile, asigurati-va ca purtati haine largi in zilele imediat urmatoare, din materiale subtiri si pe care le tolerati bine. Orice strangere sau material foarte apropiat de piele va intarzia vindecarea.

Inflamatia si senzatia de rigiditate ce apar initial incep sa se estompeze in primele saptamani dupa interventie.

Dupa 6 saptamani, tesutul nu ar mai trebui sa fie inflamat. Rezultatul final insa poate aparea la cateva luni de la interventie, pana la 6 luni, atunci cand aspectul labiilor va fi cel dorit initial de catre pacienta. Cicatrizarea este de regula minima, fara sa impuna probleme estetice.

Concluzie

Labioplastia este interventia chirurgicala de modificare a labiilor mici sau mari, prin reconstructie, descrestere a dimensiunii sau crestere a acesteia.
Motivele pentru care pacientele aleg sa faca aceasta operatie sunt fie medicale, fie cosmetice. Interventia este de durata scurta si fara riscuri importante, insa rezultatele apar dupa relativ mult timp, in pana la 6 luni post-operator.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21953-labiaplasty
https://www.healthline.com/health/labiaplasty


Citeste si despre:

Riscuri si efecte negative in urma procedurii de implant dentar Riscurile algocalminului si aspirinei la copil Implanturile mamare - ce presupune interventia si riscurile ce pot aparea Operatia de reducere a sanilor motivatie, riscuri si rezultate posibile Riscurile asociate cu testele screening pentru cancer Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'? Reconstructia mamara – riscuri si beneficii Avantajele si riscurile chirurgiei plastice si reconstructive Calusarea sau repararea osoasa: indicatii, riscuri, recuperare Impotenta si recuperarea dupa o interventie chirurgicala a prostatei Endoscopia: tipuri, pregatire si riscuri potentiale