Infectii urinare frecvente? Afla cauzele si cum le poti evita

Actualizat: 29 Martie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Mersul frecvent la toaleta, jena la urinat si prezenta sangelui in urina sunt simptome ale unei infectii urinare.

Cand acestea se repeta de doua sau mai multe ori in decurs de sase luni poarta denumirea de cistita acuta recurenta sau infectie de tract urinar. Repetarea infectiilor este considerata reinfectare sau esec al terapiei initiale.

O infectie urinara este o infectie provocata de agenti patogeni (bacterii, paraziti, fungi), acestia putandu-se localiza in oricare parte a tractului urinar: rinichi, uretere, vezica urinara sau uretra.

Femeile sunt mai predispuse la infectii urinare, 50% dintre acestea suferind cel putin o data in viata de o forma de infectie urinara.

Cauze

Infectiile urinare sunt cauzate in principal de bacteriile care patrund prin uretra si ajung in tractul urinar. Cea mai comuna sursa de infectie este reprezentata de bacteriile de la nivelul intestinului gros, prezente in fecale.

Escherichia coli (E-coli), care se gaseste peste tot in natura, este cea mai frecventa cauza a infectiei urinare, 80% din cazuri fiind determinate de aceasta clasa de bacterii.

Alte bacterii care pot provoca o infectie a tractului urinar sunt Klebsiella, Pseudomonas, Enterobacter, Proteus, Staphylococcus, Mycoplasma, Chlamydia, Neisseria, sau paraziti - Trichomonas, Schistosoma.

Simptome

- durere si arsuri la urinare;
- nevoia de urinare frecventa, cu eliminare de urina in cantitati mici;
- dureri in zona inferioara a abdomenului;
- urina tulbure si urat mirositoare;
- frisoane;
- febra;
- greata;
- varsaturi.

Tratament

Diagnosticarea infectiei tractului urinar se face de catre medic, pe baza simptomatologiei si in urma observarii rezultatelor sumarului de urina.

Tratamentul se bazeaza pe administrarea de antibiotice pe cale orala, stabilite in functie de gradul de infectare al fiecarui pacient in parte, dar si de localizarea infectiei la nivelul tractului urinar. Perioada de tratament depinde de localizarea infectiei, sex si varsta pacientului.

Complicatii

Infectiile urinare pot fi complicate de sarcina, diabet, pietre la rinichi ori marirea prostatei. In aceste cazuri, simptomele nu se amelioreaza sub tratament.

Recurenta infectiilor urinare reprezinta una dintre cele mai grave complicatii. Repetarea infectiei poate aparea in special in urma unui tratament superficial.

Cand imbolnavirea se repeta de mai mult de trei ori intr-un an poarta denumirea de infectie de tract urinar, care necesita investigatii complexe.

Cistitele acute tratate empiric determina aparitia pielo-nefritei, o infectie a tractului urinar superior care de obicei se localizeaza la un rinichi, uneori la ambii.

In cazul barbatilor, cand infectiile se repeta periodic si nu sunt tratate corect se ajunge la complicatii severe la nivelul prostatei, asa-numitele prostatice-cronice.

Preventie

Infectiile urinare pot fi prevenite in special prin consumul unei cantitati mari de apa. Mictiunea trebuie sa aiba loc imediat ce apare senzatia de urinare.

Igiena intima este si ea esentiala. E important ca bacteriile prezente in regiunea anala sa nu ajunga in zona de evacuare a vezicii urinare.

Vezica urinara trebuie golita cat mai repede posibil dupa un contact sexual.

De asemenea, femeilor care sufera de infectii repetate, medicii le recomanda tratament antibiotic timp de pana la sase saptamani, urmat de terapie preventiva cu antibiotice. Terapia profilactica include administrarea regulata a unor doze mici de antibiotice sau administrarea de antibiotice dupa actul sexual.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Donna Medical Center
Tel: 0219732
Bucuresti, Clinica Traian - Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre...

Medici

- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732
- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732
Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati

Citeste si despre:

Care sunt cauzele infectiilor urinare frecvente? Gambe si picioare umflate pe timpul verii? Afla cauzele posibile Cum sa tratati hemoroizii Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Suferi de alergii? Iata cateva antihistaminice naturale Lupta cu kilogramele dupa nastere - ce medicamente de slabit sunt recomandate Cistita: cauze, simptome, tratament si preventie Infectiile vaginale micotice SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) Pierderea involuntara de urina: 10 situatii comune si modalitati de prevenire Alimente care combat infectia urinara Aflati de ce va simtiti obositi tot timpul si cum sa combateti acesta stare