Potrivit statisticilor, peste jumatate dintre femei sufera la un moment dat, de-a lungul vietii, de o afectiune a tractului urinar, iar rata de recidiva este destul de mare, in special datorita tratarii necorespunzatoare.
Este esential sa te adresezi unui medic daca te confrunti cu unele dintre simptomele prezentate mai jos, dat fiind ca aceste infectii se pot dezvolta si pot duce la complicatii mult mai grave.
Nevoia de a ajunge la toaleta mai des decat de obicei
Drumurile prea dese la toaleta sunt un semn ca ceva este in neregula. Senzatia, aproape permanenta, ca vezica nu a fost golita complet, trebuie sa fie un semnal de alarma si, cat de repede, ar trebui sa iti faci o programare la un medic specialist.
In general, acest simptom apare intr-o faza incipienta a infectiei, dar poate fi usor trecut cu vederea.
Modificarea aspectului si mirosului urinei
Un simptom care trece cu usurinta neobservat pentru majoritatea dintre noi este schimbarea aspectului urinei. Daca ea devine tulbure, prezinta un miros intepator sau, in unele cazuri avansate, observati sange in urina (hematurie), este cazul sa te prezinti de urgenta la un medic.
Incontinenta urinara
Intr-un stadiu mai avansat al infectiei se poate instala incontinenta urinara. Aceasta se manifesta prin nevoia brusca de a urina si imposibilitatea de a te abtine.
Acest simptom nu este exclusiv cauzat de o infectie urinara, fiind prezent si in randul femeilor care au trecut printr-o nastere dificila.
Disconfort in timpul urinarii
Infectia urinara se manifesta si prin aparitia unor senzatii de disconfort precum usturime sau mancarime in timpul urinarii. Aceste senzatii sunt foarte comune si in cazul bolilor cu transmitere sexuala si nu trebuie ignorate.
Dureri de spate
De foarte multe ori, asociem durerile in partea inferioara a spatelui cu o pozitie incorecta la birou sau ridicarea unor greutati, dar aceste simptome pot, de asemenea, indica prezenta unor probleme la rinichi.
Durerile constante si surde in partea inferioara a spatelui semnalizeaza aparitia unei infectii de tract urinar si, in consecinta, este indicat sa te adresezi de urgenta unui medic pentru investigatii suplimentare si tratament.
Febra
De obicei, aparitia febrei alaturi de celelalte simptome este o manifestare destul de rara, dar atunci cand apare, semnalizeaza o forma grava a infectiei urinare.
Alte simptome care se pot manifesta pe langa cele precizate mai sunt durerile in timpul actului sexual, dureri intercostale, voma sau stari de confuzie, in special in cazul persoanelor in varsta.
Exista pe piata numeroase medicamente fara prescriptie care pot tratata infectiile urinare, insa nu este recomandata utilizarea lor fara sfatul medicului si fara a realiza teste care sa confirme acest diagnostic. Netratata corespunzator, o infectie urinara poate recidiva foarte usor, existand riscul unor complicatii.