Infectiile urinare in anotimpul cald

Actualizat: 04 Iulie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Infectiile urinare sunt cauzate de bacterii si, in lipsa unui tratament adecvat, pot afecta uretra, vezica sau rinichii. In cazul in care sunt afectati rinichii, bacteriile pot provoca pielonefrite.

Peste 90% din cazurile de infectii urinare sunt declansate de bacteria Escheria coli (E. Coli). De regula, afectiunea este intalnita in randul femeilor si destul de rar la barbati, iar explicatia consta in faptul ca uretra la femei fiind mai mica, favorizeaza inmultirea bacteriilor.

Mai mult, datele statistice sustin ca peste 50% din femei au facut o infectie urinara cel putin o data in viata. Totodata, peste 30% din femei fac si o recidiva a bolii in decurs de cativa ani.

Infectiile urinare pot sa apara in orice anotimp, insa studiile efectuate in ultimul timp arata ca acestea se produc mai ales vara, atunci cand organismul se deshidrateaza mai repede.

In plus, temperaturile ridicate favorizeaza inmultirea bacteriilor in tractul urinar.

Principalele simptome ale infectiilor urinare

• Durere sau o senzatie de arsura la urinare,
• Durere resimtita in abdomenul inferior,
• Senzatia de urinare frecventa si, dupa eliminarea unei cantitati mici de urina, senzatia persista,
• Urina devine tulbure si are un miros urat,
• Uneori apare senzatia de greata sau varsaturi,
• Febra, adesea insotita de frisoane,
• Dureri accentuate de spate.

Care sunt factorii favorizanti

• Infectia urinara nu este o boala contagioasa si nu se transmite pe cale sexuala, insa sunt situatii in care un contact sexual neprotejat o poate declansa. De aceea, este esential sa se acorde o deosebita importanta igienei intime.

Sistemul imunitar slabit poate sa favorizeze o infectie urinara.

• Utilizarea lenjeriei intime care nu este din bumbac. Mai exact, daca porti haine sintetice sau costume de baie care se usuca greu, creste riscul de aparitie a infectiilor urinare. De aceea, trebuie evitata aceasta imbracaminte mai ales vara.

• La piscina sau la bazin este esential sa faci dus inainte si dupa. De asemenea, costumul de baie trebuie spalat dupa fiecare vizita in bazin, deoarece clorul care ajuta la dezinfectarea apei poate favoriza aparitia infectiilor urinare.

Constipatia sau golirea incompleta a vezicii favorizeaza inmultirea bacteriilor si, automat, aparitia infectiilor.

In ce consta tratamentul

De cele mai multe ori, tratamentul consta in administrarea de antibiotice, insa acesta este prescris numai de catre medicul specialist dupa rezultatul analizelor.

Cum se previn infectiile urinare

• Hidratarea este esentiala. Trebuie sa bei cel putin 2 litri de apa, iar vara chiar 2,5 litri.

• Nu amana urinarea, chiar daca simti ca o poti face. Atunci cand simti ca trebuie sa mergi la baie, fa-o.

• Igiena zonei intime este foarte importanta. Este indicat sa te stergi dinspre anterior spre posterior, dupa ce ai golit vezica urinara, numai asa vei reusi sa eviti contaminarea cu bacterii din zona anala.

• Dupa contacul sexual, goleste-ti vezica si fa un dus.

• De ajutor este si sucul de merisor. Anumite studii sustin ca extractul de merisor este un bun adjuvant in infectia urinara cu E. Coli.


Citeste si despre:

Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice Raceala comuna (guturaiul) Cum sa ramanem sanatosi pe timpul verii? 6 reguli de care trebuie sa tinem cont cu totii Efectele merisorului in prevenirea si tratarea infectiilor urinare la femei Infectiile urinare la copii - inalte si joase Acupunctura si infectiile urinare Infectii urinare frecvente? Afla cauzele si cum le poti evita Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare La ce femei sunt cel mai des diagnosticati polipii endometriali? Prevenirea infectiilor urinare 7 mituri despre infectiile urinare De ce recidiveaza infectiile urinare? Care sunt cauzele infectiilor urinare frecvente? Nefrita sau Pielonefrita Infectii de tract urinar superior - Pielonefrita acuta Durerile de spate - sfaturi pentru protectia coloanei
Cere sfatul medicului ×