7 cauze mai putin cunoscute ale durerilor pelvine la femei

Actualizat: 14 Iunie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

De cele mai multe ori, atunci cand apare o durere pelvina, femeile o pun pe seama unei afectiuni a uterului sau a ovarelor, organe care sunt situate in cavitatea pelvina.

Durerea pelvina, care poate fi acuta sau cronica, poate sa aiba si alte cauze.

1. Ovulatia

Unele femei dezvolta o durere ascutita atunci cand un ovul este eliberat. Aceasta durere se numeste "Mittelschmerz", deoarece apare in perioada de mijloc, dintre doua cicluri menstruale.

Durerea poate fi diferita in fiecare luna si dureaza cateva ore. Si in perioada menstruatiei, unele femei pot avea dureri de intensitate crescuta in zona pelvina.

2. Ruptura unui chist ovarian

Un chist ovarian este un sac plin cu lichid, care se dezvolta intr-un ovar. Cele mai multe chisturi ovariene sunt non-canceroase (benigne) si nu provoaca nici un simptom.

Altele insa pot cauza probleme, cum ar fi dureri si sangerari intre menstruatii. Durerea poate sa apara mai ales in cazul in care un chist se sparge, situatie in care este nevoie de interventie medicala.

3. Un fibrom uterin

Fibroamele uterine sunt cresteri non-canceroase care pot aparea in uter sau in exteriorul acestuia. De cele mai multe ori pacienta nici nu stie ca sufera de aceasta problema de sanatate.

Insa in unele situatii, un fibrom uterin poate sa cauzeze simptome precum umflarea abdomenului, dificultate la urinare si dureri in zona pelvina.

4. Endometrioza

Aceasta boala afecteaza mai ales persoanele de sex feminin cu varsta cuprinsa intre 13 si 50 de ani. Este o afectiune care, lasata netratata, poate sa duca la infertilitate. Una din cinci femei nu pot concepe un copil din cauza endometriozei.

Boala se manifesta prin menstruatii abundente, dureri mari in perioada ciclului menstrual, dar si prin durere in zona pelvina. Totodata, femeile care sufera de endometrioza pot sa aiba dureri si in timpul actului sexual.

5. Apendicita

Inflamatia apendicelui, cunoscuta in termeni medicali drept apendicita poate fi de vina pentru durerile aparute in cavitatea pelvina. Simptomele tipice includ si varsaturi, dureri abdominale, febra, care se inrautatesc treptat intre 6-24 ore.

De aceea, trebuie sa te prezinti la medic, interventia chirurgicala clasica sau laparoscopica fiind optiunea de tratament folosita in acest caz.

6. Sindromul de intestin iritabil (IBS)

Cauza aparitiei IBS nu este cunoscuta, iar simptomele pot varia in functie de fiecare persoana in parte. Insa durerea in zona pelvisului poate sa fie un simptom care trebuie sa iti dea de gandit, mai ales daca este insotita de balonare, crize de diaree si/sau constipatie.

Boala poate fi ameliorata prin tratament medicamentos, cat si prin adoptarea unei alimentatii sanatoase.

7. Hernia strangulata

Hernia strangulata poate aparea la orice varsta, insa mai predispusi sunt cei trecuti de 40 de ani. Se instaleaza brusc, in urma unui efort fizic, si este considerata o urgenta medicala, ceea ce inseamna ca trebuie sa ceri imediat, ajutor medical.

Manifestarile sunt durerea intensa in zona pelvina, greata, varsaturile, oprirea tranzitului intestinal. Pot aparea complicatii precum peritonita si ocluzia intestinala.


Citeste si despre:

Simptomele mai putin cunoscute ale sarcinii 20 de cauze ale durerilor pelvine Durerea cronica pelvina la femei Endometrioza – cauza de infertilitate Boala inflamatorie pelvina Cele mai frecvente afectiuni genitale si varsta la care acestea apar Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor La ce femei sunt cel mai des diagnosticati polipii endometriali? Cum sa gestionezi optim tranzitia catre menopauza Cauze anatomice de infertilitate – trompele uterine Infectii ale tractului urinar 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Dureri lombare Tulburari ale ciclului menstrual Cancerul ovarian: cauze, investigatii si tratament Cistita interstitiala: nu ignorati durerea pelvina
Cere sfatul medicului ×