Poti avea fibrom uterin si sa nu stii?

Actualizat: 15 Ianuarie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Datele statistice arata ca trei din patru femei sufera pe parcursul vietii de fibrom uterin si este posibil ca unele dintre ele sa nu afle acest lucru decat la momentul unor controale de rutina. Boala afecteaza cu precadere femeile cu varste cuprinse intre 35 si 55 de ani.

Fibromul uterin este una dintre cele mai dese tumori ginecologice benigne care se dezvolta in peretele uterin.

Acesta nu poate fi prevenit, singura solutie fiind diagnosticarea corecta si la timp, precum si prescrierea tratamentului adecvat atunci cand este necesar.

Cauzele fibromului uterin

Cauzele aparitiei fibromului uterin sunt astazi necunoscute, insa exista anumiti factori care duc la aparitia acestuia precum:

• Factori hormonali. Se crede ca excesul de estrogen si progesteron este responsabil pentru dezvoltarea necontrolata a celulelor care produc fibromul uterin.

• Mostenirea genetica. Femeile care au rude de gradul I diagnosticate cu fibroame uterine prezinta, la randul lor, riscul de a dezvolta aceste formatiuni.

• Sarcina si nasterea. In cazul femeilor care au avut cel putin o sarcina, riscul aparitiei unor fibroame uterine este mult mai scazut.

Obezitatea. Persoanele supraponderale prezinta un risc mai crescut de a dezvolta fibromul uterin comparativ cu cele care nu au probleme de greutate.

• Prima menstruatie la o varsta frageda, mai putin de 10 ani, la fetite.

Hipertensiune arteriala.

• Stilul de viata nesanatos. Sunt studii care sustin ca un stil de viata nesanatos, alcatuit din alimente procesate, lipsa fructelor si a legumelor din dieta zilnica si consumul excesiv de alcool pot cauza aparitia fibroamelor uterine.

Simptomele fibromului uterin

De regula, fibromul uterin este asimptomatic, fiind descoperit accidental de catre medicul ginecolog la un control de rutina, de exemplu in timpul unei ecografii transvaginale, insa sunt si cazuri in care fibromul poate avea anumite simptome si semne precum:

• Sangerarile. Este posibil ca femeia in cauza sa aiba menstruatii abundente sau prelungite (menometroragii), cu pierderi de cheaguri. Datele statistice arata ca aproximativ 50% dintre fibroame produc sangerari.

• Durerile pelvine in timpul menstrelor sau in timpul actului sexual. Durerea este localizata in abdomenul inferior.

• Probleme urinare precum prezenta usturimilor, infectii sau mictiuni frecvente, inclusiv in timpul noptii.

• Probleme digestive - constipatia cronica poate fi semnul aparitiei unui fibrom uterin.

• Cresterea in volum a uterului, cu deformarea cavitatii uterine.

Anemie.

• Infertilitate, nasteri premature sau avorturi spontane.

De cele mai multe ori, fibromul uterin are o evolutie lenta si este asimptomatic. Sunt insa si cauzuri in care acesta poate avea o evolutie progresiva, accelerata, insotite de dureri pelvine.

De regula, diagnosticul de fibrom uterin presupune administrarea unui tratament fie medicamentos, fie chirurgical, dar sunt si cazuri in care acesta se retrage de la sine si dispare.

Tratament

De cele mai multe ori, tratamentul pentru fibromul uterin consta in operatie, cu ajutorul careia fibromul este indepartat.

Exista si cazuri in care, ca urmare dimensiunii mari a fibromului, este necesara histerectomia - indepartarea in totalitate a uterului.

Sunt si paciente care primesc tratamente hormonale cu rolul de ameliora simptomele fibromului.


Citeste si despre:

Fibromul uterin Fibromul uterin - una dintre cauzele infertilitatii feminine Embolizarea fibromului uterin Fibromul uterin: diagnosticul precoce inseamna mai multe optiuni de tratament Fibromul uterin, una dintre cele mai intalnite afectiuni Poti avea un nivel periculos de grasime in corp, fara sa fii obez? Fibromul uterin si sarcina La ce femei sunt cel mai des diagnosticati polipii endometriali? Cum sa gestionezi optim tranzitia catre menopauza Ce efecte secundare pot avea somniferele si cum se administreaza corect Simptome banale care arata ca poti avea probleme cu ficatul Poti avea hepatita C si sa nu stii? Refluxul gastroesofagian si durerile din capul pieptului. Ce urmari grave pot avea daca nu tratam sau reducem simptomele Cat de usor poti avea un stil de viata sanatos Ce trebuie sa stim despre polipii uterini cu Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie Miomectomia - interventia de indepartare a fibroamelor uterine
Cere sfatul medicului ×