Motivele furnicaturilor de la nivelul scalpului

Actualizat: 26 Februarie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce reprezinta amortelile scalpului


Senzatiile de furnicaturi sau amorteli de la nivelul tegumentelor poarta denumirea de parestezii. Exista o gama larga de factori ce pot provoca parestezii la nivelul scalpului. De obicei, paresteziile de la nivelul scalpului sunt temporare si pot fi insotite si de alte senzatii, precum cele de mancarime sau arsura.

In cazul in care furnicaturile dureaza o perioada lunga de timp sau revin in mod regulat, acestea se pot asocia cu o tulburare nervoasa sau o deteriorare a nervilor.

Furnicaturile de la nivelul scalpului pot sa apara in mai multe situatii

1. Iritatia sau sensibilitatea pielii scalpului

Iritatia si sensibilitatea pielii scalpului sunt cele mai frecvente cauze de furnicaturi la nivelul acestuia. Un declansator al iritatiei poate fi un produs chimic, cum ar fi:
- Detergentul pentru rufe sau inalbitorul;
- Colorantii;
- Vopseaua de par;
- Sampoanele sau balsamurile foarte parfumate;
- Alte produse cosmetice.

De asemenea, atunci cand parul nu este clatit foarte bine de sampon sau balsam pot sa apara diferite senzatii la nivelul scalpului, inclusiv cele de furnicaturi. Unii oameni au pielea de la nivelul scalpului mai sensibila decat altii. Atunci cand medicul nu poate gasi o cauza clara a paresteziilor, sensibilitatea poate fi produsa de deteriorarea nervilor.

2. Afectiuni ale scalpului

O serie de afectiuni ale pielii pot provoca senzatii de prurit si parestezii la nivelul scalpului, adesea insotite de eruptii cutanate.

Unele dintre aceste afectiuni sunt:
- Dermatita seboreica – in cadrul acestei afectiuni pielea scalpului se inflameaza, devine rosie si se descuameaza;
- Eczema scalpului – este numita si dermatita atopica si presupune aparitia de pete la nivelul scalpului, acestea producand prurit si parestezii;
- Psoriazis – aceasta afectiune determina aparitia de pete rosii si descuamari la nivelul scalpului.

3. Efectele adverse ale medicamentelor

Unele medicamente pot produce efecte adverse, inclusiv senzatia de furnicaturi de la nivelul scalpului. Acest efect advers nu are tendinta de a se agrava si, de obicei, nu impune oamenilor sa opreasca utilizarea medicamentelor. Cu toate acestea, este recomandat sa se consulte un medic daca furnicaturile creeaza un disconfort prea mare.

4. Tricofitia

Tricofitia este o afectiune fungica, numita popular pecingine, ce provoaca senzatie de furnicaturi in zonele cu par, cum ar fi scalpul. Infectia poate provoca pierderea parului, furnicaturi si dureri ale scalpului.

5. Paduchii

Paduchii de cap sunt insecte de dimensiuni mici care traiesc in par si se hranesc cu sangele de la nivelul scalpului. Muscaturile lor pot provoca aparitia pruritului. Unul dintre primele semne ale prezentei paduchilor de cap este senzatia de furnicaturi ale scalpului. De asemenea, se pot observa si zone rosii la nivelul scalpului ce corespund cu locul in care a muscat insecta. Paduchii apar mai frecvent in randul copiilor. Acestia se transmit foarte usor de la o persoana la alta, in special in gradinite si scoli.

6. Alopecia

Alopecia este un termen utilizat pentru afectiunile ce cauzeaza caderea parului. Deteriorarea foliculilor de par poate duce la senzatii de furnicaturi si de mancarimi la nivelul scalpului. Ulterior, aceste manifestari se pot insoti de caderea parului in locul afectat.

7. Stresul si anxietatea

Furnicaturile de la nivelul scalpului sunt adesea rezultatul unor probleme, precum anxietatea, stresul sau starile de nervozitate. Potrivit cercetatorilor din domeniu, atacurile de panica pot reprezenta un alt motiv al paresteziilor.

Stresul psihologic si anxietatea pot modifica nivelul fluxului sanguin, dar si a unor hormoni importanti. Aceste modificari pot avea drept rezultat furnicaturi la nivelul scalpului.

Totusi, atacurile de panica pot fi insotite si de alte simptome, precum:
- Tahicardia;
- Palpitatiile;
- Ameteala;
- Greata;
- Durerile in piept;
- Dispneea.

8. Migrena

La debutul unui episod migrenos, persoana afectata poate avea o experienta senzoriala numita aura. Senzatiile pot fi vizuale, auditive sau tactile si pot include senzatii de furnicaturi sau intepaturi la nivelul pielii scalpului. Aura vizuala este cea mai frecventa, aceasta instalandu-se la mai mult de 90% dintre persoanele care prezinta aura asociata migrenei.

9. Herpesul Zoster

Herpesul Zoster este o afectiune cauzata de virusul varicelo-zosterian. Aceasta apare la persoanele care au in antecedente varicela, deoarece afectiunea rezulta din acelasi virus. Dupa ce varicela dispare, virusul ramane in stare latenta in organism si se poate reactiva, provocand Zona Zoster. Herpesul Zoster se caracterizeaza printr-o eruptie veziculara. Acesta se poate dezvolta oriunde pe corp, inclusiv pe fata si pe scalp. Persoanele afectate se confrunta cu prurit si senzatie de furnicatura inainte ca eruptia cutanata sa apara. Herpesul Zoster poate provoca si alte simptome, precum durerile de cap, febra sau frisonul.

10.Afectarea nervilor

Nervii transmit informatii senzoriale de la piele la creier. Cand acest semnal este intrerupt, oamenii pot experimenta senzatii neobisnuite la nivelul pielii. Atunci cand se realizeaza o presiune constanta si de lunga durata asupra unui nerv, poate sa apara o senzatie de furnicaturi. Aceasta senzatie dispare atunci cand nu se mai realizeaza presiune asupra nervului. Lezarea unui nerv poate duce la aparitia paresteziilor de lunga durata. Afectiunile medicale precum scleroza multipla, neuropatia diabetica, pot cauza, de asemenea, furnicaturi si amorteli in diferite parti ale corpului, inclusiv la nivelul scalpului.

11. Raspunsul senzorial meridian autonom

Raspunsul senzorial meridian autonom (ASMR - Autonomous Sensory Meridian Response) reprezinta o experienta senzoriala, in care un declansator auditiv sau senzorial stimuleaza o senzatie de furnicaturi pe piele. Aceasta tinde sa inceapa la nivelul scalpului si sa se deplaseze pe gat, urmand linia coloanei vertebrale, dar raspandindu-se si in brate. Majoritatea oamenilor o descriu ca pe o experienta placuta sau relaxanta.

12. Fibromialgia

Fibromialgia este o afectiune cronica ce produce dureri musculare si ale celorlalte tesuturi moi. Totusi, fibromialgia poate fi insotita si de alte simptome, cum ar fi:
- Parestezii;
- Rigiditate musculara;
- Oboseala;
- Afectare cognitiva.

Diagnosticare

Initial, medicul va pune intrebari despre simptomele pacientului si momentul in care acestea au aparut. Apoi va realiza un examen fizic al pielii scalpului in care vor fi observate eventuale eruptii cutanate, muscaturi de insecte sau alte semne ce pot indica o posibila cauza.

Medicul poate preleva un mic esantion de piele de la nivelul scalpului pentru a fi examinata la microscop. De asemenea, se pot recolta fire de par ce vor fi examinate, mai ales in cazul in care se banuieste prezenta paduchilor sau alopeciei. Daca medicul suspecteaza o afectiune ce implica nervii, acesta poate face si alte teste si evaluari suplimentare.

Tratament

Tratamentul furnicaturilor de la nivelul scalpului depinde de cauza de baza. Acesta poate consta in utilizarea unor produse de igiena a parului si scalpului ce nu contin parfumuri sau substante chimice dure. Utilizarea unei perii cu peri moi si evitarea tratamentelor termice pot fi, de asemenea, remedii utile.

Este recomandat sa se evite urmatoarele produse, deoarece pot irita scalpul:
- Alcool;
- Parabeni;
- Ftalati;
- Lauril- sulfatul de sodiu.

Medicul este cel care va prescrie tratament atunci cand parestezia rezulta dintr-o afectiune de baza, precum migrena, scleroza multipla sau infectiile cutanate.

Concluzii

Exista mai multe cauze posibile ale furnicaturilor de la nivelul scalpului. Pentru majoritatea oamenilor, acestea reprezinta un simptom temporar si nu trebuie sa produca ingrijorare. Totusi, daca senzatia persista o perioada mai lunga de timp sau apare frecvent, se indica consultarea unui medic. Acesta poate realiza investigatii speciale pentru a pune un diagnostic corect, astfel incat sa poata oferi cel mai bun tratament.



Citeste si despre:

Migrena oculara si stelele verzi (vederea caleidoscopica) Paresteziile, amortelile si pierderea sensibilitatii Cauzele paresteziilor - Sindromul de tunel carpian Exercitii de stretching pentru ameliorarea simptomelor de nevralgie sciatica Sindromul de tunel carpian Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Polineuropatia periferica Indicatiile opiozilor in tratamentul stenozei spinale Furnicaturile fetei - ce ascund si cand ar trebui sa ne ingrijoreze Difilobotriaza sau botriocefaloza Vitaminele sustin un mod de viata sanatos
Cere sfatul medicului ×