Mixomul atrial - cea mai frecventa tumora primara cardiaca

Actualizat: 12 Iulie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este mixomul


Mixomul reprezinta o formatiune tumorala necanceroasa, ce isi are originea in tesutul conjunctiv, acel tesut ce face legatura intre organe si alte tipuri de tesuturi din organism. Desi pot lua nastere si in alte organe, mixomul se gaseste cel mai frecvent la nivelul inimii, fiind numit mixom cardiac. Mixomul cardiac este cea mai frecventa tumora primara cardiaca intalnita la oameni, avand cea mai frecventa localizare la nivelul atriului.

Atriile sunt doua dintre cele patru camere ale inimii, situate in partea superioara si fiind de dimensiuni mai mici decat ventriculii. Dintre mixoamele cu localizare atriala, cele mai multe apar in atriul stang, diagnosticul fiind de mixom atrial stang. Acestea isi au deseori originea in septul inter-atrial, o portiune subtire musculara ce separa cele doua atrii.

Alte localizari ale mixoamelor, in organism, pot fi structurile scheletale si musculare, ochiul, dar si tegumentul. In general, mixomul este considerat o tumora foarte rara.

Mixomul atrial este cancer?

Nu, mixomul nu poate fi cancer. Mixoamele sunt tumori ce nu au capacitatea de a invada tesuturile din jur, si nici de a da metastaze la distanta. Celulele tumorale din mixom sunt, de asemenea, diferite de cele din tumorile maligne. Astfel mixomul este o tumora benigna, numita si necanceroasa.

Cauze

Tumorile benigne apar atunci cand celulele organismului cresc si se divid intr-un ritm accelerat, exaferat, dara fara sa invadeze tesuturile din jur. In general, majoritatea mixoamelor apar in mod spontan, ceea ce inseamna ca nu exista o cauza sau un factor declansator specific.

Este insa considerat faptul ca, o combinatie dintre factori de mediu si factori genetici, contribuie la aparitia mixomului atrial. De asemenea, 1 din 10 cazuri de mixom este mostenit sau transmis ereditar, fiind numit si mixom familial.

Semne si simptome

Tabloul clinic al mixomului atrial poate varia considerabil, in functie de marimea si localizarea tumorii. Semnele si simptomele date de mixomul atrial stang, fac parte din categoria simptomelor respiratorii, intrucat este afectata partea stanga a inimii.

Atunci cand este afectata jumatatea stanga a inimii, sunt afectate venele pulmonare care se varsa in atriul stang, iar prin intermediul acestora, sunt afectati plamanii. Astfel, apar simptome precum dispnee (lipsa de aer), dificultati de respiratie, edem pulmonar in cazurile severe. Consecinta extrema a mixomului cardiac este instalarea insuficientei cardiace, initial doar stanga, ulterior globala.

De asemenea, un mixom poate obstrua (bloca) orificiul mitral, acel orificiu dintre atriul stang si ventriculul stang. Daca este blocat acest orificiu, scade fluxul de sange catre ventriculul stang, si implicit scade debitul cardiac. Atunci cand debitul cardiac este scazut, vascularizatia si oxigenarea organelor este deficitara. Scaderea debitului cardiac este resimtita in special de catre creier, simptomul specific fiind sincopa (pierderea de scurta durata a starii de constienta).

In plus, mici portiuni din mixomul cardiac se pot rupe, desprinde si ajunge in circulatia sanguina sistemica. Acest fenomen poarta numele de embolism, iar atunci cand fragmentul de tumora ajunge intr-o alta artera pe care o blocheaza, apare trombembolismul.

Daca acest lucru se intampla in jumatatea dreapta a inimii, apar embolismul pulmonar, caracterizat prin dispnee si durere toracica. Daca embolismul apare in jumatatea stanga a inimii, cea mai grava consecinta este accidentul vascular cerebral ischemic.

Atat obstructia orificiului si valvei mitrale, cat si fenomenele embolice, pot duce la deces spontan.

Mixoamele cardiace pot interfera cu electricitatea inimii, cauzand ritmuri cardiace anormale, numite aritmii. Cea mai frecventa aritmie asociata mixomului cardiac este fibrilatia atriala. Aceasta poate fi resimtita de pacient prin palpitatii, batai cardiace rapide si neregulate.

In unele cazuri de mixom atrial, pacientii sunt complet asimptomatici, tumora fiind descoperita intamplator.

Pacientii simptomatici au, deci, simptome de suprasolicitare a inimii stangi, respectiv a inimii la nivel global. Astfel, urmatoarele semne si simptome constituie indicatia de a merge la medic, cat mai curand:
• Dispnee
• Durere toracica
Palpitatii
• Episoade de pierdere a starii de constienta
• Slabiciune musculara intr-o jumatate a corpului

Metode de diagnostic

Diagnosticul oricarui tip de mixom se face in functie de localizarea si marimea tumorii. In orice caz, tabloul clinic, anamneza si istoricul bolii reprezinta primii pasi in stabilirea diagnosticului, intrucat orienteaza medicul spre o localizare cat mai exacta a tumorii.

Atunci cand suspecteaza prezenta unui mixom atrial, medicul va efectua un examen obiectiv al aparatului cardio-vascular. Astfel, acesta va ausculta inima, moment in care va auzi zgomote cardiace aritmice, anormale. De asemenea, acesta poate observa semne de insuficienta cardiaca.

Examinarile paraclinice incep cu analiza probelor de sange: acestea pot indica anemie si/sau tromboza. Electrocardiograma este un test efectuat de rutina, neinvaziv si foarte usor de facut, insa foarte util. Electrocardiograma ajuta medicul sa identifice o posibila aritmie prezenta, precum fibrilatia atriala.

Testele imagistice sunt mijlocul prin care se stabileste diagnosticul final, se estimeaza severitatea bolii si se stabileste un prognostic. Aceste teste includ ecocardiografia cardiaca, o metoda usoara si neinvaziva, radiografia toracica, CT toracic sau RMN cardiac. Cu ajutorul acestor teste, medicul poate identifica tumora, o poate masura, poate vedea gradul de mobilitate a acesteia, precum si prezenta de calcificari pe suprafata tumorii.

Diagnosticul bun este absolut necesar pentru instaurarea unui tratament, in cazul tuturor pacientilor.

Optiuni de tratament

Tratamentul de electie pentru mixomul atrial este cel chirurgical. Operatia recomandata este operatia pe cord deschis. In functie de gradul de penetrare si de marimea tumorii, in unele cazuri, poate fi indepartat chirurgical si septul inter-atrial. In cazurile in care mixomul atrial a lezat valva mitrala, pacientii vor avea nevoie de inlocuirea valvei, cu o proteza valvulara.

Majoritatea cazurilor decurg fara complicatii, iar interventia chirurgicala este unica si vindecatoare. In cazuri mai rare insa, daca in cadrul operatiei nu s-a indepartat intreaga tumora, fragmentul ramas, oricat de mic, va creste si va da nastere unui alt mixom cardiac.

Concluzie

Mixomul cardiac este o tumora benigna, rar intalnita, ce apare spontan, fara o cauza anume. Localizarea cea mai frecventa este atriul stang, iar simptomele sunt date de incarcarea pulmonara si de scaderea debitului cardiac. De cele mai multe ori, mixomul atrial este descoperit in viata adulta, atunci cand pacientii devin simptomatici, sau in timpul unui control de rutina. Interventia chirurgicala este singura metoda eficienta de tratament.

Bibliografie:
https://www.osmosis.org/answers/myxoma
https://medlineplus.gov/ency/article/007273.htm


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Citeste si despre:

Tumorile hepatice Tumorile cardiace - canceroase si necanceroase Cancerul la inima, o raritate - de la diagnostic la tratament Pneumonia congenitala Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Cancerul ovarian Transpiratia nocturna: semnificatii posibile Polipii nazali Afectiuni ale sistemului reproducator masculin Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular)