Hipertrofia cardiaca

Actualizat: 27 Septembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati


Hipertrofia cardiaca se refera la ingrosarea muschiului inimii si poate avea mai multe cauze.

Desi este asociata deseori cu hipertensiunea arteriala cronica, hipertrofia cardiaca poate fi, de fapt, un raspuns fiziologic normal. In cele mai multe dintre cazuri,  ingrosarea muschiului inimii ar putea chiar sa declanseze decesul unei persoane.

Hipertrofia cardiaca este un raspuns a miocardului la diversi stimului fiziologici, patologici, mecanici si hormonali, care ingreuneaza activitatea inimii si contribuie la cresterea volumului de munca a acesteia. Raspunsul hipertrofic poate fi maladaptiv sau compensatoriu, in functie de caile de semnalizare specifice implicate.

Hipertrofia ventriculara este asociata cu un risc semnificativ crescut de dezvoltare a insuficientei cardiace, dar si a unei aritmii cu potential fatal.

Hipertrofia cardiaca concentrica implica ingrosarea miocardului si rezulta in urma diminuarii marimii camerelor inimii, a ventriculului stang, dar si a celui drept. Conditia este deseori asociata cu decesul si poate contribui la aparitia insuficientei cardiace.

In majoritatea cazurilor, hipertrofia in mod excesiv a muschiului cardiac este inregistrata la nivelul ventriculului stang si drept. Aceste zone sunt responsabile pentru pomparea sangelui: ventriculul stang pompeaza majoritatea cantitatii sangelui in corp, in timp ce ventriculul drept furnizeaza sange doar plamanilor. Hipertrofia inimii poate sa apara in fiecare din cele doua ventricule. Principala problema o reprezinta reducerea fluxului de sange de la si spre inima.

Cauze

Efortul excesiv si volumul crescut al activitatii cardiace pot determina ingrosarea inimii, in incercarea de a se gestiona fluxul crescut de sange.

Hipertrofia inimii poate sa apara atat la sportivii care fac exercitii aerobice intense in mod regulat, dar si la persoanele care nu fac sport, ca rezultat al unor conditii patologice, inclusiv conditii care afecteaza valvele inimii. In aceste situatii, inima se mareste, in incercarea de a compensa cantitatea improprie de sange oxigenat.

Cardiomiopatia alcoolica este asociata cu abuz prelungit de alcool. Explicatia este faptul ca alcoolismul provoaca deficit de vitamina B1.

Hipertrofia cardiaca este un raspuns adaptativ al inimii la presiunea cauzata de stres, mutatii sarcomerice sau de alta natura, proteine sau pierderea de masa contractila, ca urmare a unui infarct anterior. Amplificarea hipertrofiei inimii poate insoti multe forme ale bolilor de inima, inclusiv boala ischemica, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, dar si boli ale valvelor inimii.

O cauza frecventa a hipertrofiei cardiace este tensiunea arteriala crescuta si stenoza valvelor inimii. Hipertensiunea arteriala crescuta poate afecta functia ventriculului stang, fapt ce poate sta la baza insuficientei cardiace.

Alte cauze ale hipertrofiei patologice sunt mutatiile genetice si leziunile ischemice care pot duce la moartea monocitelor.

Simptome

Manifestarile hipertrofiei cardiace pot include:

Diagnostic

Medicul care suspecteaza prezenta hipertrofiei cardiace va pune diagnosticul bolii in functie de istoricul familial al pacientului, simptomelor pe care acesta le manifesta, modificarile care apar in urma electrocardiogramei, a radiografiei toracice, dar mai ales pe baza  ecocardiografiei care permite masurarea cavitatilor cordului dar si evaluarea functionala a structurilor acestuia.

Dupa ce a fost confirmat diangosticul ar putea fi necesara realizarea altor teste pentru a se evalua severitatea starii de sanatate a bolnavului. Printre acestea se numara scanarea cu ultrasunete Doppler care evalueaza circulatia sangelui prin ventriculele inimii.

Complicatii

Printre complicatiile bolii se pot numara:

Tratament

Tratamentul hipertrofiei cardiace depinde de cauza, starea generala de sanatate, precum si de simptomele manifestate. Cel mai frecvent sunt folosite pentru hipertrofia cardiaca, medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala recomandate de medicul cardiolog, dar si interventia chirurgicala.

Masurile de tratament recomandate includ:

Medicamentele prescrise de medic au rolul de a relaxa muschiul inimii si de a incetini ritmul cardiac, astfel incat inima sa poata pompa sange in corp, mult mai eficient. Medicamentele vor fi recomandate in functie de nevoile fiecarui bolnav.

Medicamentele pentru tensiunea arteriala si cele care au rolul de a regla bataile inimii sunt printre cel mai frecvent utilizate medicamente in tratarea problemelor cardiace. Pot fi utilizate si beta-blocante si blocante ale canalelor de calciu pentru relaxarea muschiului inimii, pentru ca circulatia sanguina sa se imbunatateasca.

Mai pot fi prescrise si antibiotice pentru a se reduce riscul aparitiei endocarditei bacteriene.

Se va evita tratamentul cu anumite medicamente, cum ar fi nitratii, intrucat acestia pot contribui la scaderea tensiunii arteriale sau cu digoxina, pentru ca aceasta creste forta de contractie a inimii.

Interventia chirurgicala poate fi, adesea, o parte necesara a tratamentului hipertrofiei cardiace. In scopul reglarii batailor inimii poate fi necesara implantarea cardiaca a unui stimulator cardiac sau a unui defribrilator in cavitatea toracica.

Alte proceduri chirurgicale pot implica indepartarea tesutului cardiac care a crescut in exces sau distrugerea acestuia prin utilizarea de preparate injectabile. Exista potentiale riscuri semnificative, care pot fi asociate cu orice tip de interventii chirurgicale care implica inima.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Citeste si despre:

Malformatii cardiace congenitale Cardiomiopatia hipertrofica Factorii care determina aparitia si agravarea insuficientei cardiace Ce sunt enzimele cardiace si ce se intampla atunci cand cresc valorile acestora? Tipuri de ablatie cardiaca si tratamentul acestora Tetralogia Fallot - malformatia cardiaca congenitala Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Hipertrofia ventriculara stanga Defectele cardiace congenitale - persistenta de canal arterial Cordul atletului, o forma de hipertrofie a ventriculului stang Tetralogia Fallot Ce este sindromul Costello? Displazia aritmogena de ventricul drept