Ablatia cardiaca este o procedura medicala interventionala, ce utilizeaza energie calda sau rece pentru a bloca impulsurile neregulate de la nivelul inimii. Prin ablatie sunt create micro-cicatrici la nivelul unor locuri din inima. Ablatia cardiaca este tratamentul unor tulburari de ritm cardiac numite aritmii.
Ablatia cardiaca este cel mai frecvent efectuata interventional minim invaziv, prin tehnica de cataterism cardiac. Mai putin frecvent, ablatia se poate face in timpul unei operatii pe cord.
Inima are o functie electrica si o functie mecanica. Atunci cand functia electrica este alterata, ritmul cardiac va avea turbulente si nu va mai fi un ritm normal. Activitatea mecanica depinde de cea electrica, astfel ca inima nu se va contracta eficient cand exista o tulburare de ritm. Aritmiile sunt tocmai aceste tulburari de ritm si pot fi de mai multe tipuri, in functie de localizare si de ritmul patologic ce inlocuieste ritmul normal.
In functie de tipul aritmiei, ablatia cardiaca poate fi tratamentul de prima intentie sau poate fi tratamentul de rezerva, in cazul in care celelalte nu au functionat. Astfel, medicul dumneavoastra cardiolog va recomanda ablatia cardiaca, daca:
- Tratamentul medicamentos pentru aritmie nu a functionat
- Ati avut efecte adverse severe de la medicamentele anitaritmice
- Aveti o aritmie ce raspunde foarte bine la ablatie, precum sindromul Wolff-Parkinson-White sau tahicardia paroxistica supraventriculara (TPSV)
- Aveti o aritmie periculoasa, cu risc inalt de stop cardiac
Ablatia se poate face in 3 moduri, clasificate in functie de invazivitatea si modul de abord al inimii pacientului. Fiecare tip va fi recomandat unor anumite aritmii, in functie de contextul clinic si de organismul pacientului, existand usoare diferente intre ele.
1. Ablatia prin cateterism cardiac
Cateterele sunt tuburi subtiri, flexibile, ce sunt inserate in vasele de sange periferice. Odata inserat cateterul va fi condus cu precizie pe traiectul arterei sau venei, pana la nivelul inimii, unde va tinti locul ce produce aritmia. Acest tip de ablatie este o ablatie minim invaziva, toracele pacientului nefiind deschis.
Ablatia prin cateterism, ca si alte interventii, sunt realizate de medicul cardiolog interventionist. Acesta poate folosi chiar si un sistem robotizat care il ajuta sa controleze miscarea cateterului, oferind mai multa precizie si stabilitate intregii proceduri.
Ablatiile prin cateterism pot fi, la randul lor, de mai multe tipuri:
- Ablatia de nod atrioventricular
- Crioablatie
- Ablatie epicardica
- Ablatie prin radiofrecventa
- Ablatia tahicardiei ventriculare
2. Ablatia hibrid
In ablatia de tip hibrid, cele doua moduri sunt combinate, astfel ca ablatia este realizata atat prin abord pe cateter, cat si chirurgical. Ablatia incepe prin toracoscopie, aceasta fiind partea chirurgicala cardiovasculara, fiind urmata de proceduri minim invazive ce presupun cateva mici incizii la nivel abdominal.
Fiind o interventie mai complexa, acest tip de ablatie necesita o echipa multidisciplinara, formata din chirurg cardiovascular, electrofiziolog, aritmolog si cardiolog interventionist.
3. Ablatia chirurgicala
Pentru acest tip de ablatie, se poate realiza chirurgie pe cord deschis sau chirurgie laparoscopica, cea de a doua metoda fiind mult mai putin invaziva. Chirurgii vor folosi energie calda sau rece pentru a crea cicatrici la nivelul tesutului cardiac, cicatrici ce opresc caile electrice de transmitere a aritmiilor.
Deoarce ablatia chirurgicala este invaziva, aceasta se realizeaza de obicei doar in cadrul altei operatii pe cord, pentru o alta afectiune cardiaca, cand toracele este deja deschis.
Indiferent de evolutia acestor aritmii si de momentul in care se decide ablatia, aceasta metoda de tratament este metoda finala, mereu eficienta. Aritmiile pentru care se poate face ablatie cardiaca, sunt:
Tahicardia paroxistica supraventriculara. Numita si TPSV, este cea mai comuna aritmie pentru care se recomanda ablatia. Aceasta aritmie este caracterizata prin batai foarte rapide ale inimii, cu frecventa cardiaca peste 100 batai pe minut. Stimulul electric vine din partea superioara a inimii, si anume din cele doua atrii, cel mai frecvent.
Flutter atrial. Flutterul atrial reprezinta bataile foarte rapide ale atriilor inimii, batai ineficiente, cu contractilitate scazuta. Flutterul atrial rezulta deseori in urma altor afectiuni cardiace, precum boala coronariana sau hipertensiunea arteriala.
Fibrilatia atriala. Fibrilatia atriala este tot o aritmie atriala, in care stimulii electrici de la nivelul atriilor sunt foarte rapizi si neregulati, astfel ca atriile se vor contracta neregulat, cu frecvente de pana la 350 batai pe minut. Fibrilatia atriala implica numeroase consecinte, crescand semnificativ riscul de tromboze in organism, accident vascular cerebral si insuficienta cardiaca globala. Persoanele cu fibrilatie atriala ce nu raspund la medicatie pot fi candidati pentru ablatia cardiaca.
Ablatia, desi este tratamentul conceput in primul rand pentru aritmii, poate avea beneficii si asupra altor afectiuni ale inimii. De exemplu, aritmiile ventriculare, cu risc de stop cardiac, pot fi tratate prin ablatie.
O alta afectiune in care se foloseste ablatia poarta numele de Cardiomiopatie Hipertrofica Obstructiva, afectiune in care muschiul inimii (miocardul) este mult prea ingrosat. Prin marimea sa crescuta, miocardul va duce la obstructie in cavitatile inimii, fapt ce se poate corecta prin ablatie.
Timpul si modul de recuperare in urma ablatiei depind de o tipul procedurii.
Ablatia prin cateterism cardiac. Aceasta este, de regula, o procedura dupa care pacientul pleaca cat de curand acasa. Totusi, dupa aceasta ablatie, pacientul trebuie sa isi tina picioarele intinse timp de 6-8 ore, ceea ce inseamna ca vor ramane in pat in acest timp. Majoritatea pacientilor raman internati peste noapte, cu externare a doua zi, fara probleme. Pacientii isi pot relua aproape toate activitatile obisnuite zilnice, a doua zi dupa ablatie. Cu toate astea, nu este recomanda ca acestia sa conduca sau sa consume alcool timp de 24 de ore. Ar trebui sa evite si efortul fizic intens, timp de 3 zile.
Ablatia de tip hibrid. Dupa aceasta procedura, pacientii raman internati timp de 2 pana la 5 zile, iar recuperarea completa are loc dupa 2 saptamani.
Ablatia chirurgicala. Fiind cel mai complicat si anevoios tip de ablatie, pacientii vor necesita 5 pana la 7 zile de spitalizare si o perioada de recuperare de pana la 4 saptamani. In timpul acestei recuperari, pacientul trebuie sa se odihneasca in majoritatea timpului si sa evite ridicatul oricarui obiect greu.
In ceea ce priveste rezultatele, ablatia cardiaca este in general eficienta si este nevoie de o singura interventie pentru aritmia tratata. Totusi, persoanele susceptibile pot dezvolta din nou aritmii, fie acelasi tip, fie alte aritmii, din focare diferite decat cea initiala. Dupa ablatie se pot prescrie medicamente anti-aritmice pentru a evita complicatiile si reaparitia aritmiei initiale.
Riscurile posibile ce pot aparea in timpul interventiei pentru ablatie cardiaca, includ:
- Sangerare sau infectie la nivelul de insertie a cateterului
- Distructia peretilor vaselor de sange
- Leziuni la nivelul valvelor
- Aparitia unei noi aritmii
- Instalarea bradicardiei (frecventa cardiaca scazuta, sub 60 bpm)
- Tromembolism venos, cu formarea de trombi la nivelul plamanilor sau la nivelul membrelor inferioare
- Accident vascular cerebral si infarct miocardic acut
- Leziuni la nivelul rinichilor, date de substanta de contrast folosita
- Deces, in cazuri foarte rare
Ablatia cardiaca este o procedura eficienta de tratament a aritmiilor, dar si a altor afectiuni cardiace. Exista 3 tipuri principale de ablatie, cea prin cateterism cardiac fiind cel mai frecvent folosita, datorita unor beneficii cheie. Medicul cardiolog este cel care decide cand este nevoie de o ablatie cardiaca.
Bibliografie:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/cardiac-ablation-surgery#recovery-and-results
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23047-heart-ablation
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.