Bolile cardiopulmonare

Actualizat: 26 Mai 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Alexe Raluca-Maria
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Generalitati


Bolile cardiopulmonare reprezinta termenii medicali folositi pentru a descrie un grup divers de tulburari grave care afecteaza inima si plamanii. Optiunile de tratament variaza in functie de tipul afectiunii cardiopulmonare prezente si pot include modificari ale dietei sau ale stilului de viata, utilizarea de medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala sau, interventia chirurgicala.

Cele mai frecvent intalnite boli cardiopulmonare sunt hipertensiunea arteriala, accidentul vascular cerebral si bolile coronariene. Netratate, bolile cardiopulmonare pot fi mortale.

Inima si plamanii au o relatie destul de stransa una cu cealalta, iar problemele care implica unul dintre organe ar putea sa il afecteze si pe celalalt. De exemplu, o persoana care sufera de o boala coronariana va intampina dificultati cu pomparea eficienta a sangelui pentru oxigenarea plamanilor. Legatura stransa dintre functia plamanilor si a inimii poate determina o serie de reactii care pot declansa complicatii si pot genera urgente medicale, mai ales atunci cand un bolnav are deja si alte probleme serioase de sanatate.

Tipuri de boli cardiopulmonare

1. Hipertensiunea arteriala sau tensiunea arteriala ridicata este unul dintre cele mai raspandite tipuri de conditii cardiopulmonare. Cauzele cele mai frecvent intalnite ale tensiunii arteriale crescute includ boli de rinichi, lezarea vaselor de sange sau utilizarea anumitor medicamente.

Multi oameni care sufera de hipertensiune arteraiala nu manifesta niciun simptom, cu toate ca unii pot experimenta dureri de cap, ameteli sau sangerari nazale. Tratamentul pentru hipertensiunea arteriala depinde de cauza exacta a acesteia, desi modificarile dietetice si utilizarea medicamentelor prescrise de medic sunt masurile recomandate cel mai frecvent.

2. Boala pulmonara obstructiv cronica este caracterizata prin prezenta respiratiei care se face cu dificultate si determina aparitia de probleme cardiace ulterioare, care apar in timp. Explicatia este ca inima este suprasolicitata si trebuie sa lucreze mai mult decat in mod normal in procesul pentru oxigenarea plamanilor.

3. Accidentul vascular cerebral poate fi cauzat, uneori, de bolile cardiopulmonare. Accidentele vasculare cerebrale apar atunci cand exista o perturbare care implica circulatia sanguina, dar si furnizarea oxigenului la creier.

Simptomele includ adesea slabiciune sau amorteala, mai ales pe o singura parte a corpului. Posibil sa existe si alte manifestari, cum ar fi tulburarile de vedere, durerile severe de cap si starea de confuzie. Un accident vascular cerebral este o urgenta medicala si presupune evaluare medicala imediata. Poate fi necesara interventia chirurgicala pentru eliminarea blocajelor care au contribuit la declansarea accidentului vascular.

4. La dezvoltarea bolilor cardiopulmonare contribuie si bolile coronariene. Bolile coronariene se dezvolta atunci cand vasele mici de sange ale inimii se ingusteaza si apar simptome, cum ar fi scurtarea respiratiei sau durerile toracice. Daca afectiunea nu este tratata prompt, pot rezulta atacul de cord sau chiar decesul. Tratamentul presupune utilizarea de medicamente pe baza de prescriptie medicala concepute pentru tratarea simptomelor individuale, desi poate fi necesara chiar si interventia chirurgicala.

5. Reumatismul articular acut este o alta potentiala cauza a bolilor cardiopulmonare. Aceasta este o conditie care este cauzata de infectia cu streptococ la nivelul gatului, care nu a fost tratata in mod corespunzator. Tratamentul reumatismului articular acut debuteaza cu utilizarea de antibiotice eliberate pe baza de prescriptie medicala, pentru reducerea si indepartarea infectiei persistente.

Alte cauze ale tulburarilor cardiopulmonare

Printre posibilele cauze care pot determina bolile cardiopulmonare se numara:

Simptomele bolilor cardiopulmonare

Persoanele care au afectiuni cardiopulmonare pot experimenta simptome cum ar fi dificultati de respiratie, ameteli, albastrirea extremitatilor, dureri in piept, hipertensiune arteriala, dispnee, respiratie suieratoare, dureri toracice (mai ales dupa efort), ce ar putea sa iradieze la nivelul maxilarului sau al bratelor, aparitia brusca a transpiratiei, anxietate si greata sau varsaturi. In timp, simptomele se pot agrava.

Afectiunile cardiopulmonare pot implica inflamatie, care poate contribui la ingustarea cailor respiratorii si a arterelor coronare alaturi de infectii si complicatii ale bolilor.

Diagnostic

Daca un medic suspecteaza prezenta unei boli cardiopulmonare, va solicita efectuarea de teste care vor analiza functia pulmonara, pentru a afla mai multe detalii legate de starea de sanatate a plamanilor. Specialistul ar putea sa mai recomande bolnavului sa realizeze:

Toate aceste investigatii, dar si altele indicate de specialist, au rolul de a evalua nivelurile actuale de functionare a inimii si a plamanilor, de a aduna informatii care ar putea clarifica situatia bolnavului si de a contribui la stabilirea unui diagnostic cat mai precis.

Tratament

Optiunile de tratament si preventie a bolilor cardiovasculare pot include medicamente, modificari ale dietei, exercitii fizice, interventii chirurgicale, managementul stresului, controlul tensiunii arteriale, gestionarea diabetului zaharat, mentinerea unei greutati corporale normale, dar si alte schimbari in stilul de viata.

Reabilitarea cardiopulmonara poate debuta dupa ce bolnavul a suferit un eventiment cardiorespirator major, cum ar fi inlocuirea de valva cardiaca, atac de cord, stent coronarian etc. si poate fi recomandata si in cazul bolnavilor care sufera de boli cardiovasculare mai putin grave, cum ar fi angina pectorala, astm, bronsita cronica sau emfizem.

Exercitiile fizice ca parte a reabilitarii cardiorespiratorii includ in mod special exercitii aerobice sau exercitii cardio care ajuta la intarirea sistemului cardiovascular si au rolul de a imbunatati functia acestuia. In acest mod, inima va functiona mai bine si va fi irigata atat ea, cat si alte organe ale corpului, cu sange bogat in oxigen.


Citeste si despre:

Abuzul de narcotice Cum ne putem proteja de virozele respiratorii Sindromul pulmonar cu hantavirus Anevrismul aortic (aorta anevrismala) Efectele pozitive ale drumetiilor asupra corpului si a mintii De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Programe de recuperare cardiovasculara Indicatii ale kinetofizioterapiei Accidentul vascular cerebral si incontinenta Accidentul vascular cerebral si capacitatea de comunicare Cum putem recunoaste un accident vascular cerebral ?