Artrita reumatoida – importanta exercitiului fizic

Actualizat: 21 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Artrita reumatoida este o afectiune inflamatorie cronica a tesutului conjunctiv, care afecteaza in special articulatiile mici ale mainii si piciorului, articulatiile mari ale membrelor si bazinului.

Formele usoare de boala raspund bine la tratamentul medicamentos si au o evolutie lenta, insa formele grave de artrita pot determina impotenta functionala severa sau chiar imobilizarea pacientului. Poliartrita reumatoida este o boala invalidanta si extrem de dureroasa.

In fazele acute ale bolii exercitiul fizic este contraindicat, deoarece poate agrava evolutia afectiunii, accentuand inflamatia si astfel durerea. Cu toate acestea, in fazele de remisiune a bolii, exercitiul fizic moderat poate ameliora simptomele si poate diminua durerea si anchiloza articulatiilor.

Rolul exercitiului fizic in artrita reumatoida

Exercitiul fizic este recomandat deoarece:

- persoanele care fac regulat exercitii fizice traiesc mai mult si sunt mai sanatoase, lucru valabil si in randul persoanelor cu artrita reumatoida

- exercitiul fizic poate ameliora durerea articulara in artrita reumatoida

- exercitiile fizice intaresc sistemul osos, lucru important in special in cazul peroanelor care fac tratament cu corticosteroizi pentru reducerea inflamatiei (tratament care poate provoca in timp osteoporoza)

- tonifica musculatura si creste forta musculara

- exercitiul fizic regulat imbunatateste abilitatile functionale si conditia fizica generala

- miscarea intareste respectul de sine, inlatura depresia si aduce beneficii pe termen lung in randul pacientilor cu artrita reumatoida.

Tipuri de exercitii fizice in artrita reumatoida

Trebuie sa se stie ca doar anumite exercitii fizice sunt recomandate in artrita reumatoida. Acestea sunt:

-strechingul, care consta intr-o multitudine de exercitii fizice usoare, cu un grad de dificultate mic si care constau in intinderea anumitor grupe musculare pentru 10-30 de secunde; aceste exercitii imbunatatesc mobilitatea si tonifica musculatura, constituind de obicei baza pentru efectarea celorlalte tipuri de exercitii fizice

-exercitiile pentru tonifierea musculaturii, sunt menite sa intareasca forta musculara si sa imbunatateasca mobilitatea generala

-aerobicul, imbunatateste activitatea cardio-vasculara si conditia fizica generala; de asemenea, aerobicul poate ajuta la mentinerea unei greutati normale (obezitatea agraveaza simptomele articulare din artrita reumatoida).

Pacientii cu artrita reumatoida pot incerca si alte exercitii fizice, precum innotul, ciclismul sau exercitiile cu bicicleta medicinala.

Pacientii cu artrita reumatoida nu trebuie sa uite ca au nevoie de consimtamantul si recomandarea medicului specialist, pentru efectuarea anumitor exercitii fizice. Acestea trebuie efectuate regulat si trebuie sa fie intrerupte, in cazul in care apare agravarea starii generale.

Contraindicatiile exercitiului fizic in artrite

Exista anumite exercitii fizice care trebuie evitate in cazul pacientilor cu artrita reumatoida (sau artrite in general). Acestea sunt:

- joggingul, in special cand alergarea se face pe o pista cu pavaj tare

- exercitiile la sala de forta, care pot, de asemenea, agrava simptomele articulare prin accentuarea inflamatiei locale.

De retinut!

Fiecare pacient cu artrita trebuie sa stie ca atunci cand simptomele articulare se agraveaza, trebuie sa se prezinte la medic pentru un consult de specialitate. De asemenea, exercitiul fizic poate fi reluat doar la indicatia acestuia.

Medicul fizioterapeut sau medicul specialist reumatolog poate ajuta pacientul cu artrita reumatoida, si anume, sa-l ajute sa puna la punct un program cu exercitii fizice pentru o recuperare adecvata. Tratamentul medicamentos al artritei reumatoide trebuie sa fie asociat cu recuperarea medicala, pentru a evita pe cat posibil complicatiile articulare grave (anchiloze, deformari articulare) si pentru a imbunatatii conditia fizica generala. Se pot folosi haltere mici, cu care se vor efectua exercitii hipertone, izometrice (la care cresterea tonusului muscular nu determina deplasarea unui segment de corp, deci nu se produce mobilizare articulara).


Citeste si despre:

Legatura dintre casexie si artrita reumatoida Protejarea articulatiilor in cazul artritei reumatoide Artrita juvenila reumatoida Artrita genunchiului Durerea de picioare in artita reumatoida Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului 7 exercitii pentru maini, care atenueaza durerile articulare Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Mituri legate de poliartrita reumatoida Artrita psoriazica Protocol de practica in artrita idiopatica juvenila