Venele

Actualizat: 23 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Baicu Ana Maria
Consultant medical:

Dr. Baicu Ana Maria
Medic specialist Cardiologie

Clinica Jose Silva

Ce sunt venele


Venele sunt vase sangvine care asigura circulatia sangelui spre inima. Venele sunt vasele sangvine care transporta sangele inapoi catre inima din diferite parti ale corpului. Ele fac parte din sistemul circulator al corpului impreuna cu arterele si capilarele. Sangele transportat de vene este in principal sangele care a fost deja utilizat de catre corp si care trebuie sa fie reoxigenat sau sa fie eliminat de deseuri metabolice.

Structura unei vene

Peretele venos: Acesta este compus din trei straturi: tunica interna (intima), tunica medie (media), si tunica externa (externa). Aceste straturi sunt mai subtiri decat cele ale arterelor, deoarece venele transporta sangele la presiuni mai mici.

Valve venoase: Multe vene au valve unidirectionale care ajuta la prevenirea refluxului de sange in timpul contractiei musculare si la mentinerea fluxului de sange catre inima.

Lumenul: Este spatiul interior al venei prin care sangele circula.

Functii principale ale venelor

Transportul sangelui inapoi la inima: Venele colecteaza sangele din tesuturi si organe si il transporta inapoi la inima, astfel incat sa poata fi pompat in circulatia pulmonara pentru oxigenare si apoi in circulatia generala pentru a furniza oxigen si substante nutritive catre celulele corpului.

Depozitare de sange: Anumite vene, cum ar fi venele capacitante (venele membrelor inferioare), pot actiona ca rezervor de sange pentru a mentine volumul de sange in circulatie si pentru a compensa schimbarile rapide ale volumului de sange din corp.

Venele sunt vitale pentru functionarea corecta a sistemului circulator al corpului si sunt esentiale pentru transportul eficient al sangelui si al substantelor nutritive catre tesuturi si pentru eliminarea deseurilor metabolice.

Clasificare

- Venele brahiocefalice;
- Venele iliace comune;
- Vena pulmonara;
- Vena cava.

Venele brahiocefalice

Venele brahiocefalice sunt doua vene mari care se unesc si formeaza vena cava superioara.

Functii:
- aduc sange dezoxigenat de la cap, gat si membrele superioare ale corpului spre atriul drept.

Venele iliace comune

Venele iliace comune sunt doua vene principale care se unesc pentru a forma vena cava inferioara.


Functii:

- aduc sange dezoxigenat de la membrele inferioare si regiunile inferioare ale corpului spre atriul drept.

Venele pulmonare

Venele pulmonare transporta sange oxigenat de la plamani spre atriul stang. Exista patru vene pulmonare care se intind de la atriul stang pana la plamani. Acestea sunt venele pulmonare dreapta superioara, stanga superioara, dreapta inferioara, stanga inferioara.

Vena cava

Venele cave sunt cele mai mari doua vene din organism. Ele transporta sange dezoxigenat din diferite regiuni ale corpului spre atriul drept. Vena cava superioara se formeaza prin unirea venelor brahiocefalice. Vena cava inferioara se formeaza prin unirea venelor iliace comune.


Functii:

- vena cava superioara: aduce sange dezoxigenat de la cap, gat, membrele superioare si torace spre atriul drept.
- vena cava inferioara: aduce sange dezoxigenat din regiunea inferioara a organismului spre atriul drept.

Importanta venelor

Venele au o importanta majora in sistemul circulator al corpului uman din mai multe motive:

Transportul sangelui inapoi catre inima: Venele sunt responsabile pentru colectarea sangelui care a fost utilizat de catre tesuturi si organele corpului si pentru a-l transporta inapoi la inima. Acest sange este apoi pompat catre plamani pentru oxigenare si apoi inapoi in circulatia generala pentru a furniza oxigen si substante nutritive catre celulele corpului.

Recircularea si redistribuirea sangelui: Venelor le revine rolul de a redistribui sangele in mod corespunzator prin diferitele regiuni ale corpului, asigurand o circulatie eficienta si echilibrata a fluidelor si substantelor nutritive.

Reglarea fluxului de sange: Anumite caracteristici ale venelor, cum ar fi valvele venoase, ajuta la reglarea si controlul fluxului de sange catre inima. Valvele asigura ca sangele circula intr-o singura directie, prevenind refluxul sau stagnarea sangelui in vene.

Depozitare de sange: Unele vene, in special cele din membrele inferioare, pot actiona ca rezervoare temporare de sange, permitand o adaptare rapida a volumului de sange in circulatie. Aceasta poate fi importanta in situatii de schimbari rapide ale cerintelor metabolice ale corpului sau in caz de pierdere de sange.

Participarea la termoreglare: Unele vene superficiale pot juca un rol in reglarea temperaturii corpului prin dilatarea sau constrictia lor, ceea ce poate afecta rata de transfer de caldura intre corp si mediul inconjurator.

In concluzie, venele sunt esentiale pentru functionarea eficienta a sistemului circulator, asigurand transportul sangelui, distribuirea nutrientilor si oxigenului catre celulele corpului si eliminarea deseurilor metabolice.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012
Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200

Citeste si despre:

Varicele si venele tip panza de paianjen - cauze, complicatii, tratament Sindromul de vena cava superioara - simptome si optiuni de tratament Anatomia inimii - arterele si venele Clasificarea venelor varicoase De ce avem doi plamani dar o singura inima? Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Divortul si stresul la copii Factorul V Leiden Tratament naturist pentru anemia nutritionala Tromboza venoasa profunda Cauze de hemoragii digestive superioare - varicele esofagiene