Sindromul de vena cava superioara - simptome si optiuni de tratament

Actualizat: 11 Octombrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este sindromul de vena cava superioara


Sindromul de vena cava superioara reprezinta o acumulare de simptome ce apar atunci cand vena cava superioara este blocata: obstruata sau strangulata.

Vena cava superioara este una dintre venele principale, mari, din organism, impreuna cu vena cava inferioara. Cele doua vene cave dreneaza sangele venos din toate teritoriile organismului.

Cum se manifesta

Vena cava inferioara dreneaza sangele din jumatatea inferioara a corpului, iar vena cava superioara din portiunea superioara. Prin ambele circula sange neoxigenat, preluat de la tesuturi si transportat catre inima. Vena cava superioara (si inferioara) se deschide in atriul drept, portiunea superioara a jumatatii drepte a inimii.

Atunci cand vena cava superioara este blocata, aceasta nu mai poate prelua sangele venos, iar acest sange se acumuleaza in jumatatea superioara a corpului, dand simptome specifice.

Cazurile severe pot fi amenintatoare de viata, in special in randul copiilor.

Prevalenta

Sindromul de vena cava superioara nu este o patologie frecventa, insa prevalenta acestuia este in crestere din cauza cresterii numarului de aparate medicale implantabile.

In SUA sunt diagnosticate aproximativ 15.000 de cazuri in fiecare an. Acest sindrom apare cu precadere la pacientii cu un cancer sau cei care au dispozitive medicale implantate, insa poate aparea si spontan sau din alte cauze. Afecteaza in mod egal ambele sexe, femeile si barbatii, si poate aparea la orice varsta, inclusiv la copiii foarte tineri.

Cauze

Conform studiilor, cea mai comuna cauza de sindrom de vena cava superioara este cancerul.

O tumora maligna de diferite origini poate creste suficient incat sa puna presiune asupra venei cave superioare, obstruand-o si diminuandu-i lumenul. O vena cu lumenul diminuat semnificativ nu va putea drena corespunzator sangele venos din teritoriul superior, ceea ce duce la producerea sindromului intr-un timp relativ scurt. Tipurile de cancer cel mai frecvent asociate cu acest sindrom includ cancerul pulmonar si limfomul non-Hodkin.

Alte cauze posibile sunt infectiile severe cu bacteriemie (raspandirea bacteriilor in sange) sau formarea unui tromb in vecinatatea unui dispozitiv medical implantabil.

Dispozitivele medicale implantabile sunt utilizate in special in cardiologie si au numeroase beneficii care depasesc de cele mai multe ori eventualele riscuri. Unul dintre riscurile acestora este insa tromboza, iar atunci cand trombii sunt suficienti de mari, pot migra si obstrua complet lumenul venei cave superioare.

Pacemaker-ul cardiac implantat subcutanat si cateterul intravascular pentru administrarea medicamentelor sunt astfel de dispozitive cu risc de tromboza.

Semne si simptome

Semnele date de sindromul de vena cava superioara se dezvolta de regula lent, progresiv. Acestea se pot insa inrautati brusc, transformand afectiunea intr-o urgenta medicala, situatie intalnita frecvent la copii. Este astfel esential sa apelati la ajutor medical in special daca pacientul este un copil, intrucat starea lui este instabila.

Cele mai comune simptome ale sindromului, atat la copii cat si la adulti, sunt:
• Tuse
• Tumefiere la nivelul fetei si gatului
• Senzatie de plenitudine la nivelul regiunii superioare a corpului
• Tumefiere la nivelul bratelor si mainilor
• Dispnee (lipsa de aer) progresiva

Alte semne, ce indica de regula gravitatea sindromului, includ:
• Cianoza (colorarea in albastru a pielii si mucoaselor) in regiunea superioara a corpului
• Durere toracica
• Tuse cu sange (hemoptizie)
• Frecventa respiratorie crescuta
• Dificultati de vorbire, voce ragusita
Sindrom Horner: micsorarea pupilei, pierderea secretiei sudorale, pleoapa cazuta)
• Dificultati de inghitire
• Vene turgescente, tumefiate si evidente in jumatatea superioara a corpului

Metode de diagnostic

Daca aveti semne si simptome ale sindromului de vena cava superioara, apelarea la ajutor medical cat mai curand este esentiala, intrucat diagnosticul precoce este important. Medicul va recomanda cateva teste paraclinice imagistice, pentru a vizualiza eventuala obstructie a venei cave superioare, identificand astfel si cauza sindromului.

Testele utilizate includ:
• Radiografie toracica
• Examinare de tip CT
• Examinare de tip RMN
• Ecografie cardiaca si pulmonara
• Venografie, o radiografie speciala a venelor din jumatatea superioara a corpului, realizata dupa injectarea unei substante de contrast intr-o vena periferica. Zona osbtruata nu se va umple cu substanta de contrast.

Analizele complete de sange, biopsia si consultul oncologic pot fi indicate atunci cand exista suspiciunea de cancer inca nediagnosticat.

Optiuni de tratament

Tratamentul sindromului se instaureaza in functie de starea generala a pacientului si de simptomele asociate.

Daca fluxul sanguin venos si arterial sunt bune in restul teritoriilor din organism, iar simptomele nu sunt severe, tratamentul nu este urgent. Medicul va face toate investigatiile necesare si va incerca sa trateze cauza de fond a sindromului, prin administrarea de:

• Antibiotice in caz de infectii bacteriene
• Anticoagulante pentru a liza un tromb
• Chimioterapie sau radioterapie in cazul cancerului
• Repararea, inlocuirea sau indepartarea unui dispozitiv medical implantat

Daca sindromul afecteaza semnificativ fluxul sanguin venos si cauzeaza simptome importante, tratamentul specific sindromului de vena cava superioara cuprinde:

• Bronhodilatatoare, substante ce amelioreaza capacitatea respiratorie
• Corticosteroizi pentru a reduce tumefierea
• Diuretice pentru a elimina fluidul in exces acumulat in organism
• Proceduri interventionale de implantare a unui stent in vena cava superioara, care sa dilate locul obstruat al venei
• Oxigenoterapie, daca este necesara, cu ajutorul unei masti de oxigen
• Interventie chirurgicala de reorientare a traiectului venei cave superioare

Preventie

Sindromul de vena cava superioara nu poate fi prevenit in totalitate, fiind prea putin influentat de factorii externi. Prin consulturile medicale regulate se pot depista patologiile de fond din timp, fiind astfel redus riscul de complicatii, inclusiv de sindrom de vena cava.

Prognostic

Prognosticul pacientilor ce dezvolta acest sindrom variaza semnificativ, din cauza patologiilor cauzatoare, a variabilitatii tabloului clinic si a imprevizibilitatii evolutiei bolii.

Majoritatea pacientilor insa isi amelioreaza rapid simptomele atunci cand primesc tratament la timp. Cazurile severe, chiar si daca sunt diagnosticate precoce, pot fi insa amenintatoare de viata.

Prognosticul general depinde de patologia de fond, precum stadiul cancerului sau severitatea trombozelor din organsim. De asemenea, daca este tratat doar simptomatic, fara sa fie tratata cauza de fond, sindromul de vena cava superioara poate fi recurent si se poate intoarce oricand.

Concluzie

Sindromul de vena cava superioara este o complicatie relativ rara a unor patologii, cu precadere a cancerului si a trombozelor.

Apelati la ajutor medical imediat daca observati semne ale acumularii sangelui in teritoriul superior al corpului, iar daca pacientul este un copil, apelati la ajutor medical de urgenta.

Bibliografie
https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/s/superior-vena-cava-syndrome.html
https://my.clevelandclinic.org/health/body/22619-vena-cava


Citeste si despre:

Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular) Cancerul pulmonar non-microcelular Imunoterapia oncologica moderna in tratarea cancerelor solide la pacientii adulti Cancerul pulmonar Cum recunosti si previi infarctul hepatic Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Cauze de hemoragii digestive superioare - varicele esofagiene Sindromul ascitic (acumularea de lichid in abdomen) Afectiuni genetice rare Tromboza venoasa poate pune viata in pericol? Histoplasmoza pulmonara