Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Vertijul este un simptom si nu o conditie in sine. Este o senzatie prin care aveti impresia ca dumneavoastra sau mediul din jurul dumneavoastra se deplaseaza ori se roteste. Acest sentiment poate sa fie vizibil de catre alte persoane din jur sau poate fi atat de grav, incat considerati ca este foarte dificil de a va pastra echilibrul si de a realiza sarcinile de zi cu zi. Cu atat mai dificil este pentru persoanele de peste 65 de ani, ce pot suferi de alte boli care, asociate cu vertijul, produc afectarea grava a sanatatii.
Atacurile de vertij se pot dezvolta brusc si dureaza timp de cateva secunde sau pot dura chiar si mai mult. Daca suferiti de vertij sever, simptomele pot fi constante si au o durata de cateva zile, ceea ce face ca viata normala sa fie afectata.
Alte simptome asociate cu vertijul pot include:
-Pierderea echilibrului – poate face dificil statul sau mersul;
-Greata sau varsaturi;
-Ameteala.
In cazul in care apar simptomele de vertij, ar trebui sa fiti vazut de catre un medic. Medicul va intreba despre simptomele prezente si poate efectua o simpla examinare pentru a va ajuta la determinarea unui anumit tip de vertij.
Vertijul este frecvent cauzat de o problema care vizeaza echilibrul, ai carui receptori se afla in urechea interna, desi poate fi cauzat si de probleme in anumite parti ale creierului.
Cauzele vertijului pot include:
-Vertijul postural paroxistic benign – in cazul in care anumite miscari ale capului declanseaza vertijul;
-Migrenele – dureri severe de cap;
-Labirintita – o infectie a urechii interne;
-Nevrita vestibulara – inflamatie a nervului vestibular, care se va desfasura in urechea interna si transmite mesaje la creier care ajuta la controlul echilibrului.
In functie de starea care cauzeaza vertijul, este posibil sa apara anumite simptome suplimentare, cum ar fi temperatura ridicata, tiuit in urechi (tinitus) si pierderea auzului.
a.Vertijul postural paroxistic benign – aceasta este una dintre cele mai comune cauze ale aparitiei vertijului. Poate aparea in timpul miscarilor specifice ale capului, in timp ce stati in picioare sau in pozitie aplecat, cand treceti strada sau cand va intoarceti in pat. Vertijul postural implica atacuri scurte, intense, recurente de vertij (de obicei, cu o durata de cateva secunde pana la cateva minute). Este insotit de greata, varsaturi, desi este rar. Este posibil sa apara si simptomul de deplasare a ochilor intr-un mod incontrolabil (nistagmus). Ameteala si pierderea echilibrului poate dura cateva minute sau ore dupa atac. Vertijul postural paroxistic benign este considerat a fi cauzat de mici fragmente de cristale de carbonat de calciu care se rup din mucoasa canalelor din urechea interna. Fragmentele nu ridica mari probleme, daca nu intra intr-unul dintre canalele urechii care sunt pline cu lichid. Cand capul este linistit, fragmentele se afla in partea de jos a canalului. Cu toate acestea, anumite miscari ale capului produc maturarea fragmentelor de-a lungul canalului plin cu lichid, care trimit mesaje confuze la creier, cauzand vertij. Vertijul postural afecteaza de obicei persoanele in varsta, cele mai multe cazuri apar la persoanele cu varsta mai mare de 50 de ani.
Poate sa apara aparent fara niciun motiv sau se poate dezvolta in urma:
-Unei infectii a urechii;
-Unui traumatism cranian;
-Unui repaus prelungit la pat – recuperarea dupa o boala.
b.Lovitura la cap – vertijul se poate dezvolta uneori dupa un traumatism cranian. Daca aveti simptome de ameteala sau vertij ca urmare a unei leziuni la cap, solicitati asistenta medicala.
c.Labirintita – labirintita este o infectie a urechii interne, care cauzeaza o structura adanca in interiorul urechii (la nivelul labirintului) si devine inflamata. Labirintul este o uniune de canale pline cu lichid care controleaza auzul si echilibrul corpului. In cazul in care labirintul devine inflamat, informatiile pe care acesta pe trimite la creier sunt diferite fata de informatiile transmise de urechea afectata. Aceste semnale contradictorii provoaca vertij si ameteli. Labirintita este de obicei cauzata de o infectie virala, cum ar fi o gripa sau raceala comuna, care se extinde la nivelul labirintului. Mai rar, este cauzata de o infectie bacteriana. Vertijul cauzat de labirintita poate fi insotit de greata, varsaturi, pierderea auzului, tinitus si uneori temperatura ridicata sau dureri de urechi.
d.Neuronita vestibulara – neuronita vestibulara, cunoscuta si sub numele de nevrita vestibulara, este o conditie a urechii interne ce cauzeaza inflamarea nervului conectat la labirint. In unele cazuri, labirintul in sine poate fi inflamat. Conditia este cauzata de o infectie virala. Neuronita apare brusc si provoaca alte simptome, cum ar fi instabilitate, greata si varsaturi. Neuronita vestibulara dureaza cateva ore sau zile, dar poate dura si de la 3 pana la 6 saptamani pentru o solutionare completa.
e.Boala Meniere – vertijul sever este uneori cauzat de o boala rara care afecteaza urechea interna, numita si boala Meniere. Acest lucru poate provoca vertij, precum si pierderea auzului, tinitus si o senzatie de presiune la nivelul urechilor. Daca suferiti de boala Meniere, este posibil ca uneori sa experimentati atacuri bruste de vertij care dureaza cateva ore sau zile. Atacurile includ greata si varsaturi. Cauza acestei boli este necunoscuta, dar simptomele ei pot fi controlate de dieta si medicamentatie. Rar, poate fi necesar un tratament suplimentar, sub forma de chirurgie.
f.Medicamentele – vertijul poate sa apara ca un efect secundar al diferitelor tipuri de medicamente. Verificati prospectul medicamentului pentru a vedea daca vertijul este listat ca un posibil efect secundar. Nu intrerupeti administrarea de medicamente prescrise fara recomandarea medicului, insa vorbiti cu acesta daca aveti ceva probleme in ceea ce priveste efectele secundare. Medicul va poate prescrie alte medicamente alternative.
g.Vertijul central – vertijul central este cauzat de probleme la nivelul creierului, cum ar fi cerebelul sau trunchiul cerebral.
Cauzele vertijul central includ:
-Migrenele;
-Scleroza multipla;
-Neuroma acustica;
-Atacuri ischemice tranzitorii;
-Administrarea unor tipuri de medicamente;
-O tumoare pe creier la nivelul cerebelului.
Medicul va intreaba despre simptomele existente si va efectua unele teste simple pentru a-l ajuta sa dea un diagnostic precis. In unele cazuri, s-ar putea sa fie necesare si unele teste suplimentare.
-Testul de audiometrie – un aparat numit audiometru produce sunete de volum diferit. Ascultati sunetele si ridicati mana atunci cand auziti un sunet.
-Testul de diapazon – un diapazon produce unde de sunet atunci cand este lovit usor.
Tratamentul pentru aceasta conditie depinde de cauza si severitatea simptomelor. In timpul unui atac de vertij, stati intr-o camera linistita, intunecata. Aceste lucru va poate ajuta sa usurati orice simptom de greata si sa reduceti senzatie de rotire.
Este posibil sa fiti sfatuit sa luati medicamente. De asemenea, trebuie sa incercati sa evitati situatiile de stres, anxietate, deoarece simptomele de vertij se pot inrautati.
Daca suferiti de labirintita, aceasta poate fi tratata prin reabilitare vestibulara.
Simptomele de neuronita vestibulara trec adesea de la sine fara niciun tratament timp de cateva saptamani. Cu toate acestea, poate fi necesar repausul la pat in cazul in care simptomele sunt severe.
A se vedea medicul daca simptomele se agraveaza sau nu incep sa se imbunatateasca dupa o saptamana. Probleme in ceea ce priveste echilibru se gasesc in consumul de alcool, oboseala sau alte boli. Evitate, aceste probleme pot contribui la imbunatatirea starii dumneavoastra de sanatate. Neuronita vestibulara poate fi tratata cu ajutorul reabilitarii vestibulare si cu medicamente.
Ca si in cazul neuronitei vestibulare, vertijul postural paroxistic benign se poate vindeca fara tratament dupa cateva saptamani sau luni. Se crede ca fragmentele mici de cristale de carbonat de calciu din canalul urechii ce provoaca vertij fie se dizolva, fie se duc intr-un loc in care nu mai produc simptomele de vertij.
Vertijul paroxistic poate reveni uneori. Pana cand simptomele dispar sau starea este tratata, trebuie sa va dati usor jos din pat si sa evitati activitatile ce implica ridicarea capului in sus.
Daca vertijul este cauzat de catre boala Meniere, exista un numar de optiuni de tratament pentru ambele tipuri de vertij si alte simptome cauzate de boala.
Tratamentele disponibile pentru aceasta boala includ:
-Sfaturi dietetice – in special o dieta saraca in sare;
-Medicamente pentru tratarea atacurilor de boala Meniere;
-Medicamente pentru prevenirea atacurilor de boala Meniere;
-Tratament pentru tinitus (zgomote in urechi) – terapia cu sunet;
-Tratament pentru pierderea auzului – folosirea aparatelor auditive fizioterapeutice;
-Tratament pentru simptomele secundare ale bolii Meniere – cum ar fi stresul, anxietatea si depresia.
In cazul in care cauza vertijului este necunoscuta, s-ar putea ca persoana ce sufera sa fie internata in spital in cazul in care:
-Prezinta stari de greata si varsaturi severe;
-Vertijul apare brusc si nu a fost cauzat de schimbarea pozitiei corpului;
-Prezinta conditia de vertij central;
-Prezinta pierderi bruste de auz, insa nu sunt considerate ca fiind determinate de boala Meniere.
Medicamentele pot fi utilizate pentru tratarea episoadelor de vertij cauzate de neuronita vestibulara sau boala Meniere. Se mai pot utiliza si impotriva vertijului central sau al vertijului cu cauza necunoscuta. Medicamentele sunt prescrise de obicei timp de la 3 pana la 14 zile, in functie de afectare.
Cele doua medicamente ce sunt prescrise sunt:
-Proclorperazina;
-Antihistaminicele.
In cazul in care aceste medicamente tratateaza cu succes vertijul, medicul va poate prescrie o anumita doza pentru a le avea acasa, astfel incat sa puteti sa le luati data viitoare cand aveti un episod de vertij. In unele cazuri, s-ar putea sa fiti sfatuiti sa luati medicamente pe un termen mai lung, cum ar fi betahistine, pentru boala Meniere.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.