Oregano (Origanum officinalis)

Oregano este o planta din flora spontana, dar este si cultivat, din Europa (mai ales in zonele mai uscate). In Romania este cultivat in sere, dar si in gospodarii. Oregano are tulpina lemnoasa dreapta, ramificata, inalta de pana la un metru, rosiatica si in patru muchii.

Frunzele sale sunt ovale, ascutite, cresc in perechi si sunt acoperite de perisori foarte fini. Florile cresc grupate in manunchiuri rotunde in varful tulpinilor si au culoarea roz- stacojie si sunt parfumate. Dintre elementele chimice continute de planta amintim: flavonide, uleiuri esentiale, timol, carvacrol.

Cele mai importante calitati ale Oreganului sunt: antispastic, antiseptic, tonic, stimulativ, antifungic. In fitoterapie sunt utilizate partile aeriene ale plantei, ce se recomanda a fi recoltate la inceputul lunii iulie, cand apar primele flori. Pe langa uzul medicinal, aceasta planta este un condiment foarte apreciat si aromat.

Uz intern:


- infectii bacteriene si fungice (foarte eficient in combaterea ciupercii candida albicans), infectii urinare, infectii pulmonare, infectii intestinale, tuse, bronsita, indigestii, flatulente - sub forma de infuzie.

Uz extern:

- dureri reumatice, migrene, dismenoree - sub forma de comprese locale sau ulei de masaj.

Citeste si despre:

Oregano - 6 beneficii bazate pe dovezi Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii Medicamentele administrate in timpul sarcinii Antibiotice si analgezice naturale Remedii naturiste pentru cele mai frecvente boli Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii Plante cu proprietati antibacteriene Dieta Perricone Digestia si absorbtia eficienta a substantelor nutritive
Cere sfatul medicului ×