Alimentatia sanatoasa, principalul aliat impotriva bolilor

Actualizat: 28 August 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Alimentatia este importanta pentru sanatate. Din acest motiv, dieta copiilor si a adultilor ar trebui sa contina o varietate de alimente care sa ii asigure organismului toate substantele nutritive necesare bunei functionari: proteine, carbohidrati, grasimi, apa, vitamine si minerale.

Cand este combinata cu activitatea fizica si cu mentinerea unei greutati normale, dieta reprezinta o modalitate buna de a ajuta organismul sa ramana puternic si sanatos.

In ce consta o dieta echilibrata?

O dieta sanatoasa ar trebui sa furnizeze cantitatea necesara de energie pentru intreaga zi. Organismul are nevoie de calorii pentru a indeplini sarcini zilnice precum mersul pe jos, spre exemplu, dar si pentru toate functiile corpului. Procese precum respiratia, pomparea sangelui in organism si gandirea necesita un consum de calorii.

Alimentele si bauturile ofera caloriile de care avem nevoie, insa aportul prea mare de calorii o perioada mai lunga de timp duce la cresterea in greutate, asta intrucat caloriile nefolosite vor fi stocate ca grasimi.

Cat de multa energie este necesara depinde de cat de activ este fiecare in parte. In medie:
- femei: 2.000 de calorii zilnic;
- barbati: 2.500 de calorii zilnic.

In plus, trebuie asigurate:
- 5 mese pe zi;
- 5 portii de fructe si legume pe zi;
- 2 portii de peste pe saptamana;
- aport de fibre;
- sub 6g de sare pe zi;
- sub 20g zahar pe zi;
- peste 2 litri de apa pe zi.

Ce trebuie sa mancam?

Fructe si legume

Fructele si legumele sunt o sursa vitala de vitamine si minerale si ar trebui sa reprezinte putin peste o treime din alimentele pe care le consumam zilnic. Este recomandat sa consumam cel putin 5 fructe si legume in fiecare zi. Un mar, o banana sau o para reprezinta o portie.

Persoanele care consuma cel putin cinci portii de fructe zilnic prezinta risc mai scazut de boli de inima, accident vascular cerebral si unele forme de cancer.

Carbohidrati si fibre

Alimentele cu continut de carbohidrati ar trebui sa reprezinte o treime din tot ceea ce mancam. Aceasta inseamna ca ar trebui sa ne bazam mesele pe aceste alimente. Cartofii in coaja sunt o sursa excelenta de fibre si vitamine. Orezul brun, pastele integrale si painea integrala reprezinta o buna sursa de fibre.

Lactate cu continut scazut de grasimi

Laptele si produsele lactate, cum ar fi branza si iaurtul, sunt surse excelente de proteine. Acestea contin, de asemenea, calciu, care ajuta la mentinerea sanatatii oaselor. Pentru a te bucura de avantajele lactatelor e indicat sa consumi produse semi-degresate (1% grasime).

Proteine

Pestele, ouale, carnea nu trebuie sa lipseasca dintr-o dieta echilibrata. Aceste alimente sunt surse bune de proteine, esentiale pentru ca organismul sa se dezvolte. Carnea este o sursa de proteine, vitamine si minerale, inclusiv fier, zinc si vitamine din gama B.

Pestele este o alta sursa importanta de proteine si contine multe vitamine si minerale. Uleiul de peste este deosebit de bogat in acizi grasi Omega-3. E indicat sa se consume cel putin doua portii de peste pe saptamana, inclusiv o portie de peste gras. Pot fi incluse si fructe de mare proaspete.

Nucile sunt bogate in fibre si sunt o alternativa buna la gustarile bogate in grasimi saturate.

Grasimi

Grasimile sunt esentiale in dieta, insa trebuie limitate la cantitati mici. Grasimile nesaturate pot ajuta la scaderea colesterolului.


Citeste si despre:

Ortorexia - dependenta de alimentatia sanatoasa Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2 9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa Alimentatia sanatoasa Meiul, lintea si hameiul in alimentatia sanatoasa 10 mituri despre dieta si alimentatia sanatoasa Alimentatia sanatoasa, posibil tratament pentru diabetul de tip II Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi! Metode pentru imbunatatirea relatiilor sexuale - alimentatie sanatoasa, exercitii fizice, relaxare si somn suficient Interviu despre alimentatia sanatoasa cu Prof. Dr. Nicolae Hancu Pasi simpli catre o alimentatie sanatoasa Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina Alimentatia sanatoasa in sezonul rece Boli oportuniste in HIV: limfomul non - Hodgkin